Pénzt, időt és energiát pazarolt idáig az EU, amikor a cégek zöld átállását finanszírozta

2022. január 18. 15:09

Európai Számvevőszék: több mint kétmilliárd euró éghetett el a cégek zöld átállását segítő uniós szakpolitikai intézkedésekkel. A jelentés ráadásul a lakosságot érintő költéseket nem is tartalmazza.

2022. január 18. 15:09
null

Az elmúlt éveket az EU-ban működő cégeknek uniós támogatással arra kellett volna koncentrálniuk, hogy teljesíteni tudják a klímacélokat. A finanszírozott intézkedések javarészt az energiafogyasztás és a különböző iparágak energia-intenzitásásának csökkentését szolgálnák. Erre az Európai Unió nagyjából 2.4 milliárd eurót fordított a költségvetésből. Egy hétfőn közölt audit jelentésből azonban kiderül, hogy ezek a források lényegében kárba vesztek, sőt, olyan az EU olyan projekteket is támogatott, amelyek egyébként is létrejöttek volna.

Az EU zöld átállást, s különösen az üvegházhatású gázok csökkentését segítő intézkedései jelentős mértékben támaszkodnak a vállalkozások energiaigényének visszaszorítására. Az Európai Számvevőszék jelentéséből azonban kiderül, az EU csaknem hatástalanul költötte el ezt az átszámítva több mint 856 milliárd forintnyi összeget.

A jelentésből kiderül, hogy az auditorok becslése szerint

az egy év alatt megspórolandó energiamennyiségnek mindössze 0.3 százalékát sikerült teljesíteni.

Ezzel a teljesítménnyel aligha érhető el, hogy az Európai Unió energiafogyasztása 32.5 százalékkal csökkenjen 2030-ig.

Az Európai Számvevőszék felderítette továbbá azt is, hogy a finanszírozott projektek több mint a fele uniós támogatás nélkül is teljesedésbe ment volna – ráadásul számos cég kapott úgy vissza nem térítendő támogatást úgy, hogy egyébként más egyéb finanszírozási, például különböző hitelkonstrukciókban is tudtak volna teljesíteni.

Samo Jereb, az Európai Számvevőszék tagja szerint

a vissza nem térítendő támogatásokkal nem kellene olyan befektetések támogatni, amelyek maguktól is megtérülnének.

A szakértő úgy véli, hogy az Európai Unió klímafinanszírozási konstrukciói elégtelen módon kapcsolódnak a vállalkozások szükségleteihez. Jereb rámutat a Reutersnek, hogy nem készült megfelelő elemzés a gazdálkodók igényeiről sem. 

Brüsszel ettől függetlenül növelné a 2030-ig megspórolandó energiamennyiség célszámait; a tavalyi évben közzétette több millió épület felújítására vonatkozó stratégiáját, amellyel az épületek energiahatékonyságát kívánná növelni. Megjegyzendő, hogy a lakossági energiamegtakarításra vonatkozó adatok nem szerepelnek az Európai Számvevőszék jelentésében.

Az Euractiv cikkéből kiderül, hogy nem ez az első jelentés arról, hogy az EU rosszul gazdálkodik a pénzével. 

Január 10-én kiderült, hogy

700 millió eurót sikerült csaknem teljesen elégetni a Nyugat-Balkánon, a jogállamiság helyzetének rendezése címén.

Ez azt jelenti, hogy az elköltött csaknem 250 milliárd forintnyi összegnek aligha lett mérhető eredménye az uniós tagságra pályázó Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Észak-Macedóniában, Montenegróban és Szerbiában. 

Kép: Eric Beracassat / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
critical man
2022. január 26. 20:08
Apa, kezdődik. Horvátországban fizetni kell a töltésért az autópályán a tengerpartra menet. A magyar áram díj 37,65 Ft/kWh. Íme a lista kunában/forintban. Töltő névleges teljesítménye Max. 22,1 kW 22,2-50 kW 50 kW felett Töltési díj csúcsidőben [HRK/kWh] 2,70 (128 Ft) 3,50 (165 Ft) 4,95 (234 Ft) Töltési díj csúcsidőn kívül [HRK/kWh] 2,31 (110 Ft) 2,90 (137 Ft) 4,45 (210 Ft) A hülyének is megéri.
Wezuv
2022. január 26. 20:08
Arról sem tettek említést, hogy szétcseszték az autóipart, minden autó drágább, minden ehhez köthető dolog drágább lett, miközben az autók szerepe a zöldítésben 6% lehetne maximum, ha varázsütésre minden autó elektromos lenne holnapra! (feltételezve, hogy az elektromos autózás 6%-al kevesebbet füstöl, ami eleve kérdőjeles, de engedjük meg). Szóval az egész autós(benzin, diesel, elektromos) hisztéria alapja hazug! Jó, természetesen jobb, ha az elektromos autó nem oda füstöl az orrotok alá a városban, de globálisan hazug állítás, hogy az unokáink sorsa ettől fog függni! A többi területen, ahol lehetne mit tenni szinte alig tesznek valamit a képmutatók! pl. a németek szénnel táplálják az erőműveiket és a gáz zöldítését kiharcolták, mert gázerőművük is sok van. Szóval az idióta sötétzöld lobbi csak velünk cseszett ki és közben a legjobb ember képében tetszelegnek! Ébresztő! Valós eredményeket kérünk, azt pedig csak az energiatermelés(25%), mezőgazdasás(25%) és az ipar(25%) területén lehetne elérni! Nem kell mondanom, kiknek nem érdeke ez. De minket szopatnak ezerrel!!! Ja még annyit, hogy Orbán amikor azt mondja, hogy ne az emberekkel fizettessék meg a zöld terheket, pontosan erre gondol!
józan paraszti ész
2022. január 26. 20:06
Nem kellene az EU-tól is visszatartani a költségvetési kifizetéseket, mert nem elég hatékony és ellenőrizhető a felhasználása?
józan paraszti ész
2022. január 26. 20:06
Ez nem eredmény, mert a számítási hibahatár nagyobb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!