Észak-Korea rakétát lőtt ki Japán felé

2022. január 05. 18:11

Az ENSZ tiltása ellenére a kelet-ázsiai ország évek óta folytatja a nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakéták fejlesztését.

2022. január 05. 18:11
null

Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát indított a Japán-tenger felé szerdán a kora reggeli órákban – közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága. A tájékoztatás szerint a rakétát egy szárazföldi platformról bocsátották fel. A bizottság azt is tudatta, hogy az Egyesült Államokkal együttműködve szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet. 

A japán kormány szintén tájékoztatott arról, hogy

Észak-Korea elindított egy ballisztikus rakétát. 

A kelet-ázsiai ország legutóbb októberben hajtott végre ilyen tesztet. A ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket az ENSZ határozatai tiltják számára. Phenjan évek óta folytatja a nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakéták fejlesztését. Ezért súlyos nemzetközi szankciókkal sújtották. 

Az észak-koreai állami hírügynökség szeptember utolsó napjaiban arról számolt be, hogy saját fejlesztésű hiperszonikus rakétát is kipróbáltak. Ezt a fegyvertípust gyakran forradalmi újításként emlegetik, mert a hiperszonikus rakéták viszonylag alacsony magasságon repülnek, és óránként nagyjából 6200 kilométert képesek megtenni, amely a hangsebesség ötszöröse. Elfogásuk éppen ezért igen nehéz a légvédelmi rendszerek számára. 

Az Egyesült Államok készen áll tárgyalni Észak-Koreával

Az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti tárgyalásokon nem történt előrelépés Phenjan nukleáris és rakétaprogramjának korlátozása terén azóta, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump előző amerikai elnök 2019 februárjában Vietnamban csúcstalálkozót tartott.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján elítélte a rakétakilövést, emlékeztetve, hogy ezzel Phenjan ismét megsértette az ENSZ BT határozatait, s arra az álláspontra helyezkedett, hogy a lépéssel Phenjan a szomszédjait fenyegeti.

Ned Price külügyi szóvivő aláhúzta, hogy az Egyesült Államok továbbra is párbeszédre törekszik Észak-Koreával.

Világossá tette, hogy Washingtonnak nincsenek ellenséges szándékai, és az amerikai kormány készen áll előfeltételek nélkül tárgyalni a phenjani vezetéssel. 

Szöulban rendkívüli ülést tartott a nemzetbiztonsági tanács, amely aggodalmának adott hangot, és felszólította Észak-Koreát, hogy térjen vissza a leszerelési tárgyalásokhoz. A japán védelmi miniszter arról számolt be, hogy az észak-koreai rakéta mintegy 500 kilométert tett meg. „Észak-Korea tavaly óta több rakétát is útnak indított, ami nagyon sajnálatos” – kommentálta a történteket Kisida Fumio japán miniszterelnök.

Borítókép: MTI/EPA/KCNA

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2022. január 06. 05:53
Mintha csak Juszt Lászlót látnám, úgylátszik a bolsevikok hajlamosak az elhízásra.
Rocktoberi
2022. január 05. 22:45
És? Merre kellett volna kilőni inkább?
afium
2022. január 05. 22:16
És mi lett vele? Mármint a rakétával. Erről nem szól a hír, vagy csak az én figyelmemet kerülte el? Valószínűleg irányíthatatlanul belezuhant valahol a tengerbe még Japán előtt. De ha ezt is beleírják, akkor már nem tűnik olyan ütősnek ez a hír. Inkább csak játszadozásnak.
Akitlosz
2022. január 05. 20:51
Vagy minden ENSZ tagállamnak lehet nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakétája vagy egyiknek sem. Mivel pár ENSZ tagállamnak van és ők is tojnak az ENSZ véleményére így tehát minden tagállamnak lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!