Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Levonták, majd elégették az amerikai zászlókat az Egyesült Államok kabuli nagykövetségéről

2021. augusztus 16. 06:59

A nagykövetségről távozó amerikai diplomatáknak a titkos iratokon kívül az amerikai zászlókat is meg kellett semmisíteniük.

2021. augusztus 16. 06:59
null

Amint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok evakuálja a kabuli amerikai nagykövetség – még az afgán fővárosban tartózkodó – személyzetét, miután a tálibok betörtek a városba.

Nemcsak a titkos iratokat, hanem az amerikai zászlókat is meg kellett semmisíteniük

Levonták az amerikai zászlót az Egyesült Államok kabuli nagykövetségéről, amelynek „szinte minden alkalmazottja” a repülőtéren várja a kimenekítést – közölte vasárnap a washingtoni külügyminisztérium. „Jelenleg számos intézkedést teszünk a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtér biztosítására, hogy lehetővé tegyük az Afganisztánban tartózkodó amerikai és szövetséges személyzet biztonságos távozását a polgári és katonai járatokon” – derült ki a külügyminisztérium és a védelmi tárca közleményéből.

Ross Wilson, az Egyesült Államok afganisztáni nagykövete szintén a repülőtéren tartózkodik – közölte a külügyminisztérium szóvivője. Az afgán fővárosban lévő amerikai nagykövetségről távozó diplomatáknak nemcsak a titkos iratokat, hanem az amerikai zászlókat is meg kellett semmisíteniük. Erről a Stars and Stripes című, tekintélyes amerikai katonai lap számolt be vasárnap.    

Eszerint a képviselet épületének kiürítése előtt

a diplomáciai személyzetet arra utasították, hogy égesse el a zászlókat

és más, propagandacélokra felhasználható tárgyakat. A kiadvány szerint a személyzet zászlókat, valamint „minden stratégiai vagy propaganda értékű tárgyat” elégetett az utolsó órákban, mielőtt vasárnap elhagyta az épületet. Számos diplomata amerikai zászlót vitt magával.    

A tálibok a főváros valamennyi területét ellenőrzésük alá vonták

A Stars and Stripes szerint a nagykövetség néhány alkalmazottját nem figyelmeztették előre az evakuálásról, ami miatt a képviseleten hagyták néhány holmijukat. A tálib fegyveresek vasárnap este harc nélkül hatoltak be az afgán fővárosba, Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból. A tálibok a főváros valamennyi területét ellenőrzésük alá vonták.

(MTI)

Képünk illusztráció. Forrás: SAJJAD HUSSAIN / AFP

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. augusztus 18. 18:27
Aki zászlókat éget az kapcsolatokat éget és harcra készül !
masikhozzaszolo
2021. augusztus 17. 19:09
Akkor most lesz hely, zászlórúd, hogy a szivárványos és a fekete BLM zászlókat kitűzhessék. Már el is indultak az aktivisták, és az NGO-k. Lesz ott munka bőven.
tölgy
2021. augusztus 16. 22:11
Megértem a zászlóégetést! Én is szégyellném azt a lobogót, amelyen csillagok vannak, hiszen az az elnyomás, a zsarnokság, a fennhéjázó dölyf jelképévé vált. A zeju csillagos lobogóját mikor égetik?
Búvár Kund
2021. augusztus 16. 18:43
Az már azért elég "szegénységi" bizonyítvány amikor a saját zászlójukat égetik el... Mit szólnak ehhez azok az amcsik akiknek a házán kinn lobog a csillagos-sávos lobogó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!