Kamala Harris megfélemlítő politkával vádolja Kínát

2021. augusztus 24. 08:53

Az amerikai alelnök szerint Peking kényszerítő politikát folytat a Dél-kínai-tengeren.

2021. augusztus 24. 08:53
null

Kamala Harris amerikai alelnök azzal vádolta kedden Pekinget, hogy kényszerítő és megfélemlítő politikát folytat a Dél-kínai-tengeren, továbbra is aláássa a szabályokra alapuló rendet, de Washington szerinte a továbbiakban is a szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térség megteremtésén fog fáradozni. Az amerikai alelnök a szingapúri látogatása harmadik napján beszélt erről, még mielőtt továbbutazott Vietnamba.

Harris körútra indult a térségbe

Harris körútja a térségbeli partneri kapcsolatok erősítését szolgálja, és illeszkedik azokhoz a washingtoni törekvésekhez, amelyek Kína növekvő térségbeli gazdasági és biztonsági befolyását hivatottak ellensúlyozni. „Tudjuk, hogy Peking továbbra is kényszerít, megfélemlít, és követeli magának a Dél-kínai-tenger nagy részét” – hangoztatta Harris. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket a követeléseket elutasította 2016-os ítéletében a hágai Állandó Választottbíróság. Peking tevékenysége továbbra is aláássa a szabályokon alapuló rendet, és fenyegetést jelent a térségbeli országok szuverenitására – mondta az amerikai alelnök.    

A Harris által említett bírósági döntés kimondta, hogy Kínának nincs történelmi joga a dél-kínai-tengeri területekhez,

és megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását azzal, hogy terjeszkedett az ottani zátonyokon. Kína a bírósági döntést elutasította, mondván, a testület nem illetékes az ügyben. Peking továbbra is magának követeli az általa kijelölt tengeri vonalon belül fekvő területeket, amelyekre igényt tart Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam is. Kína mesterséges szigeteket létesített a tengerből kiemelkedő sziklazátonyokon és homokpadokon, előretolt helyőrségeket telepített oda. A térség halban gazdag, a tengerfenék alatt pedig gázmezők terülnek el. Az amerikai haditengerészet az erejét fitogtatva gyakran tart ott a hajózás szabadságát nyomatékosító manővereket, hajói megközelítik a vitatott hovatartozású szigeteket.    

A kínai befolyás ellensúlyozása évek óta az amerikai nemzetbiztonsági politika homlokterében áll, és Joe Biden elnök kormányzata a legnagyobb geopolitikai kihívásnak tekinti ezt. Harris Szingapúrban ismét kitért az afganisztáni helyzetre, „bátor és jó döntésnek” nevezte az amerikai katonák kivonását az országból. „Elértük azt, amiért odamentünk” – mondta.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/ABACA Press pool/Yuri Gripas

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
shittingbull
2021. augusztus 24. 12:14
Akitlosz
2021. augusztus 24. 12:13
Nem ügyész, hogy vádolhasson.
llnnhegyi
2021. augusztus 24. 11:24
Afgán, orosz, kínai lányok! Az USA fosik tőlük. Biden elnök nem tudja milyen nap van ma. Mi van Amerikában??
elfújta az ellenszél
2021. augusztus 24. 11:17
Mese az Angszocról, Óceániáról és Eurázsiáról Kamalarezádé előadásában
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!