Afgán vezetők szerint is rendezetlen volt a csapatkivonás

2021. augusztus 17. 19:30

Az amerikai csapatkivonás előkészítetlenségét, rendezetlenségét és váratlanul gyors ütemét kifogásolták afgán politikusok kedden, Joe Biden beszéde után, amelyben ismételten kiállt a döntés mellett.

2021. augusztus 17. 19:30
null
Fájdalmas látni Biden motyogását beszédében, amelyből egy dolog nyilvánvalóvá válik: még mindig nem érti. Nem arról van szó, hogy az amerikaiak kivonultak, hanem inkább arról, hogy sietve távoztak”

– fogalmazott egy Twitter-bejegyzésben Saad Mohseni, a Moby Media Group nevű médiacég ügyvezető igazgatója. „Távozzanak, de azt tegyék felelősségteljesen!” – tette hozzá.

Iszmáil Miahail, az RTA afgán műsorszolgáltató vezérigazgatója utalt Bidennek arra a megállapítására, hogy az afgánoknak kell rendezniük a „polgárháborús helyzetet”.

Ez nem polgárháború, ez a hatalomért vívott háború (...). A történelem emlékezni fog felelőtlen kivonulásodra”

- fogalmazott.

Afganisztánban többen bírálták a csapatkivonáson kívül azt is, hogy az amerikaiak hirtelen hagyták el a támaszpontokat, ami miatt zavar keletkezett a katonai műveletek összehangolásában is. Afgán kormánytisztviselők és katonák szerint az amerikai csapatok sok esetben úgy hagyták el a támaszpontokat, hogy el sem magyarázták az afgán félnek, miként kell működtetni a védelmi felszereléseket.

Szaláhuddín Rabbáni, a Dzsamíjat-e-Iszlámi nevű párt vezetője Asraf Gáni „gyalázatos és szégyenteljes” menekülésének módját az amerikai csapatkivonáshoz hasonlította. A magát kedden ügyvezető elnöknek nyilvánító Amrulla Száleh alelnök mindazonáltal úgy vélekedett, hogy „hiábavaló” vitába bocsátkozni Bidennel Afganisztánt illetően. Ehelyett arra szólította fel az afgánokat, hogy csatlakozzanak a tálibokkal szembeni ellenálláshoz.

Előzmények

Az amerikai elnök hétfőn kiállt amellett, hogy az Egyesült Államok teljesítette kötelezettségvállalását. Emlékeztetett: az afganisztáni invázió célja a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások felelőseinek elfogása, illetve annak biztosítása volt, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ne indíthasson többé támadást afgán földről. Afganisztánban a radikális iszlamista tálib felkelők májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást. Vasárnap bevették a fővárost, Kabult, és Asraf Gáni afgán elnök külföldre menekült, a kormány pedig összeomlott.

(MTI)

Nyitókép: Kabul, 2021. augusztus 17. Tálib fegyveresek az amerikai nagykövetség közelében lévő ellenőrzőponton Kabulban 2021. augusztus 17-én. Két nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket.
MTI/AP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. augusztus 18. 08:18
Nem értem a reakciókat. Teljesen flottul, gördülékenyen és békésen adta át a hatalmat a táliboknak az USA.
Megtalálta
2021. augusztus 17. 21:06
"Emlékeztetett: az afganisztáni invázió célja a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások felelőseinek elfogása, illetve annak biztosítása volt, hogy az Al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ne indíthasson többé támadást afgán földről." Ha ez lett volna a cél, már rég el kellett volna hagynotok Afganisztánt. Mikor is likvidálták Osama Bin Ladent? 2011-ben, jól rémlik?
annamanna
2021. augusztus 17. 20:04
"az amerikai csapatok sok esetben úgy hagyták el a támaszpontokat, hogy el sem magyarázták az afgán félnek, miként kell működtetni a védelmi felszereléseket." Miért nem tanulták meg hamarabb? Mégis mire számítottak?
fatman
2021. augusztus 17. 19:58
oda sem kellett volna menni... idióta jenkik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!