A holland kormány nem tervez menedéket nyújtani a holland katonákat segítő afgánoknak

2021. augusztus 12. 17:49

A hágai kabinet arra hivatkozik, hogy ez a menedékkérelmek „ellenőrizhetetlen növekedéséhez” vezetne.

2021. augusztus 12. 17:49
null

A holland ügyvivő kormány nem tervez menedéket nyújtani az Afganisztánban állomásozó holland katonai csapatokat segítő afgánoknak, arra hivatkozva, hogy ez a menedékkérelmek „ellenőrizhetetlen növekedéséhez” vezetne – írta csütörtökön a Dutchnews holland hírportál.

A kormány kizárólag a helyszíni tolmácsokat és családtagjaikat engedné be az országba,

a holland csapatokkal együttműködő más afgánok, például a biztonsági őrök vagy a logisztikai személyzet esetében nem tesz kivételt. A hírportál a holland honvédelmi minisztérium adataira hivatkozva azt írja: a múlt héttel bezárólag 440 menedékkérelmet nyújtottak be olyan afgánok, akik elmondásuk szerint tolmácsként dolgoztak a holland csapatokkal. Ezekben a kérelmekben, a minisztérium szerint, „egyre több a hamisított kérelem”. Eddig összesen 126 afgán kérelmét hagyták jóvá, és közülük 108 tolmács és családjaik már Hollandiában tartózkodnak.    

A hágai kabinet szerdán úgy döntött, hogy az elkövetkező hat hónapban nem toloncolnak ki afgán menedékkérőket az országból, a hazájukban egyre romló biztonsági helyzet miatt. A holland kormány annak ellenére határozott így, hogy a hét elején további öt EU-tagállammal együtt levélben még arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ne akadályozza meg az illegális afgán migránsok visszatoloncolását. Az ügyvivő kormányt emiatt a jogvédő szervezetek, az ellenzéki és a koalíciós pártok egyaránt hevesen bírálták. Emellett az európai uniós tagállamok afganisztáni nagykövetei is a kitoloncolások felfüggesztést javasolták.    

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a külföldi haderő kivonása. A tálibok azóta óriási területeket vontak ellenőrzésük alá, és már a fővárost, Kabult fenyegetik. Csütörtökön a tálibok elfoglalták a Kabultól 150 kilométerre délnyugatra fekvő Gazni városát. Ez már a tizedik tartományi székhely, amely a radikálisok kezére került egy hét alatt.

(MTI)

Címlapképen: Afgán kormánykatonák járőröznek egy külvárosban. Forrás: MTI/AP/Hamed Szarfarazi

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ronee
2021. augusztus 13. 10:34
Mindig ezt játszák, de nem csak a hollandok...franciák, usa stb..egyre megy..amíg érdek van addig megy a hülyítés aztán meg lelépnek a picsába...ruanda,jugoszlávia..irak..most afganisztán...kuba..stb
Megtalálta
2021. augusztus 12. 23:50
Gyáva népség.
Wadalma
2021. augusztus 12. 20:48
A búrokkal is ezt csináltak mikor menekülniük kellett, pedig ők eredetileg hollandok, az ausztrálok fogadták be őket végül.
Timur Link
2021. augusztus 12. 20:41
Vedd, használd, dobd el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!