Tartományi székhelyet foglaltak el a tálibok Afganisztánban

2021. augusztus 08. 18:32

A várost két hónapig ostromolták.

2021. augusztus 08. 18:32
null

Egy napon belül már a harmadik, három napon belül pedig már a negyedik afganisztáni tartomány székhelyét vonta uralma alá a tálib mozgalom – közölték vasárnap a helyi hatóságok.

Kéthónapos ostrom

Az iszlamista lázadók előbb az északi Szári-Pul tartományt szerezték meg az afgán kormányerőkkel folytatott harcok során. A tálibok elfoglalták az összes kormányzati épületet, köztük a kormányzó irodáját és a rendőr-főkapitányságot Szári-Pul városban. A tartományi kormányzati tisztségviselők egy helyi katonai egységnél kerestek menedéket, bár

beszámolók szerint a tálibok a katonákat is támadják.    

„Tisztségviselők beszámoltak arról is, hogy a lázadók elfoglalták az északi Tahár tartomány fővárosát, Talikant is, miután a kormányerők kivonultak onnan, elkerülendő a közlétesítmények lerombolását és a civil áldozatokat” – közölte a dpa hírügynökséggel Rohullah Raufi tartományi tanácsos. A kormányerők az onnan 40 kilométerre lévő Farhár körzetbe vonultak – tette hozzá. Egy másik, meg nem nevezett tisztségviselő megerősítette a 263 ezer lakosú Talikan elestét. A székhelyet két hónapja ostromolták a tálibok.      

A tádzsik határ mellett is megvetnék a lábukat

Vasárnapi jelentések szerint a tádzsik határhoz közeli, stratégiai fontosságú Kunduz tartományban is kezdik megvetni a lábukat. Az AFP francia hírügynökség tudósítójának jelentése szerint Kunduz városban a tálibok már elfoglalták az összes fontosabb épületet. A helyi börtönből kiszabadítottak ötszáz rabot, köztük tálib harcosokat. Ha a 340 ezer lakosú Kunduzt teljesen elfoglalják a lázadók, akkor az kiemelkedő mozzanat lesz számukra, de egyúttal próbára teszik azt a képességüket, hogy meg tudják-e tartani a már elfoglalt összes területet – jegyezte meg az AP hírügynökség.   

Szombaton a lázadók az ország északnyugati részében fekvő Sibargan városát, Dzsauzdzsán tartomány székhelyét foglalták el, egy nappal korábban pedig a délnyugati Nimrúz tartomány székhelyét, Zarandzs városát rohanták le és vonták ellenőrzésük alá.    

A tálibok kerületek és határátkelők tucatjait vonták uralmuk alá az elmúlt hónapokban.

Májusban átfogó offenzívát indítottak az ellenállást alig tanúsító kormányerők ellen, kihasználva azt, hogy az amerikaiak vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Eközben a Dohában hónapok óta tartó afgánközi béketárgyalásokon a feleknek továbbra sem sikerül előrelépést elérniük.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Abdulláh Szahil

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2021. augusztus 08. 19:16
És mondja még valaki, hogy a történelem nem ismétli önmagát... Jó néhányan emlékezhetnek még Babrak Karmal nevére (- mások utánanézhetnek -). Egyébként sima ügy. Az afgánok egyszerűen csak visszafoglalják azt, ami az övék - Afganisztánt. Az ún. "kormányerők" ebben pedig csak színlelt ellenállást fejtenek ki. Ítélkezés nélkül: az afgánoknak "anno" nem kellett a bolsevik kommunizmus, és most nem kellett nekik a liberális imperializmus sem. FENN AKARNAK MARADNI -, és ennek ára - tetszik/nem tetszik (nem kívánt rész törlendő) - foggal-körömmel az évezredes barbár muzulmán "kultúrához" való ragaszkodás. Az afgánok nem ülnek fel a "demokrácia" és az "emberi jogok" mézesmázas trójai falovának. (Egyébként ezeknek a kultúráknak is megvan a maga "demokrácia"-rendszere és megvannak bennük az "emberi jogok" is. Önmagában az a tény, hogy ezek nem "kompatibilisek" a "nyugati" kultúrával és civilációs hagyományokkal, létezésüket még nem kérdőjelezi meg.) A szovjetek és az amerikaiak meg elmehetnek.
Aerion
2021. augusztus 08. 18:57
Tartományi székhelyet foglaltak el a tálibok Afganisztánban Ez biztos azér' van, mer', ámérika megnyerte az Afganisztáni háborút.
még fokozza
2021. augusztus 08. 18:46
Érdekes, hogy a tálibok le tudják győzni Amerikát. De a székelyek nem tudnak kiharcolni egy autonómiát se, nem még országot, de a medvevadászatért oda vannak.
mokány
2021. augusztus 08. 18:39
Amíg a USA biznisszét , a máktermelést nem állítják le , addig az usákok nem mennek vissza .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!