Romániában negyven százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma

2021. július 18. 19:20

Romániában – március óta először – emelkedett az egy hét alatt azonosított fertőzöttek száma, 39%-kal.

2021. július 18. 19:20
null

 A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) vasárnapi jelentésében szereplő 44 újabb esettel 396-ra emelkedett a hét nap alatt regisztrált fertőzések száma, míg az előző héten mélypontot mértek 285 új esettel. A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma is emelkedni kezdett: jelenleg 255 fertőzöttet ápolnak a Covid-kórházakban, közülük 30 állapota súlyos. Az elhalálozások száma nem növekedett: vasárnap egy fertőzött elhunytáról számolt be a GCS. Az utóbbi hónapban egyetlen olyan nap volt, amikor a járvánnyal összefüggésbe hozott áldozatok száma meghaladta a 10-et.

Romániának néhány hete van arra, hogy felkészüljön a járvány közelgő negyedik hullámára”

- mutatott rá Andrei Baciu egészségügyi államtitkár, az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) alelnöke egy tévéinterjúban. Úgy vélekedett: Nagy-Britannia, Spanyolország és Portugália példája azt mutatja, hogy a rendkívül ragályos delta vírusmutáció legfeljebb 6-8 héten belül a jelenlegi sokszorosára emelheti a fertőzések számát. A tisztségviselő hozzátette:

az említett országokban annak ellenére terjed a delta vírusvariáns, hogy a lakosság nagy része be van oltva,

az immunizációnak köszönhetően viszont alacsony a halottak és a súlyos esetek száma”. Szerinte ez már alig jelent nagyobb nyomást az egészségügyi rendszer és a társadalom számára, mint egy influenza-járvány, tehát az élet lassan-lassan visszatérhet a normális kerékvágásba.

Az, hogy Romániában mennyire válik kritikussá a helyzet szeptemberben, nagy mértékben attól függ, sikerül-e felpörgetni az oltáskampányt - figyelmeztetett a CNCAV alelnöke. A 19,3 millió lakosú Romániában eddig 4 millió 873 ezer ember – a beoltható, 12 év feletti lakosság 28,8 százaléka – kapott legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát, a beoltottak száma pedig az utóbbi hónapban átlagosan napi tízezerrel emelkedett. Ebben az ütemben Románia 2023 júniusában érheti el a 70 százalékos átoltottságot.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. július 19. 10:17
40 százalék az hatalmas szám ! Mennyi román szambázik Magyarországon ?
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. július 19. 09:36
Megint egy prolihergelő cikk. Baszd meg, egy ekkora országban ennyi fertőzött kurvára semmi. De megint lehet kelteni a pánikot, meg mutogatni a románokra.
Tehetős Totó
2021. július 19. 04:40
Sajnos a székelyek is meglehetősen oltásszkeptikusak. Pedig sok volt a megdöbbentő, fiatalkorú haláleset...az ismerettségi körömben is! (Nota bene: az olájok ebben is hazudnak, s kozmetikázzák az adataikat: most jelentenek kifelejtett holtakat tavalyról.)
jánosbácsi
2021. július 18. 22:50
Nehogy azt gondolja valaki, hogy mi megússzuk. Nálunk ugyanez fog történni. Minél jobban nyitunk annál rosszabb helyzetbe kerülünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik