Jourováék a meggyilkolt máltai újságíróról vitáztak

2021. március 25. 18:32

A biztos szerint a szabad társadalmakban is szükség van a jogállamiságot védelmező reformokra.

2021. március 25. 18:32
null

A Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró meggyilkolásának körülményeit vizsgáló eljárás mindeddig tartó késlekedése azt mutatja, hogy szükség van a jogállamiságot védelmező reformokra, de azt is láthatóvá tette, milyen nagy szükség van

a média szabadságának biztosítására egy szabad és nyílt társadalomban

– jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja csütörtökön.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésének az újságírónő meggyilkolásáról, valamint a jogállamiság máltai helyzetéről folytatott vitájában Jourová hangsúlyozta, hogy Daphne Caruana Galizia meggyilkolása a szabad sajtó elleni támadás volt, ami ma is aggályokat vált ki a médiaszabadág, illetve az újságírók szabadsága tekintetében. Kijelentette: az újságíró-gyilkosság arra emlékezet, hogy még egy demokratikus európai országban sem garantált az újságírók biztonsága.

Máltának erősítenie kell az intézményi korrupcióellenes keretet

„Mivel a demokrácia lényégét képezi, mindig biztosítani kell, hogy az újságírók akár kényelmetlen kérdéseket tegyenek fel, vagy azt, hogy kényes ügyekben is vizsgálódhassanak” – fogalmazott. Az újságírónő meggyilkolásának felelőseit bíróság elé kell állítani, az uniós bizottság nyomon követi az eljárást az átláthatóság és a jogállamiság védelme érdekében – mondta. Szavai szerint a vizsgálat láthatóvá tette, hogy a máltai igazságszolgáltatási rendszer működik, hatékonysága azonban javítást igényel. Máltának erősítenie kell az intézményi korrupcióellenes keretet, beleértve az ügyészséget és az igazságszolgáltatást is – tette hozzá az uniós biztos.

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.

(MTI)

Fotó: Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2021. március 25-énMTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2021. március 29. 18:51
A vakcina többlet valamiféle hála lehet a törtentekért érdekes.
nyugalom
2021. március 29. 16:02
A vakcinaszerződesek? Biztos, hogy jogasz ez a börtönviselt? Donatleszbika is jogaszkodik a büféből!
kaltran
2021. március 25. 20:47
Ez a nőszerű tárgy egyre jobban hasonlít Morticia Adams-ra, no meg a családjára EU-VAU= Adams family Lehet kérem ugatni.
mokány
2021. március 25. 20:03
Ideológiai sallang = vörös farok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!