Bizonytalan az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák sorsa

2021. március 08. 09:01

Az Egyesült Államok még nem hozott döntést arról, hogy május 1-ig kivonja-e a csapatait az országból.

2021. március 08. 09:01
null

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának közleménye szerint jelenleg minden opció szóba jöhet azzal kapcsolatban, hogy mi lesz azzal a 2500 amerikai katonával, akik Afganisztánban állomásoznak – írta meg a Reuters. Hozzátették, hogy még nem született döntés arról, hogy a csapatokat május 1-ig kivonják-e az országból.

Bármi szóba jöhet

Antony Blinken amerikai külülgyminiszter Ashraf Ghani afgán elnöknek címzett levelében azt írta, hogy az Egyesült Államok „többek között a csapatok teljes kivonását is fontolóra vette”. Az üzenet tartalmát az afgán részről is megerősíttették, akik hozzátették azt is, hogy az megvitatásra került az afgán vezetők és az amerikai békeküldött között.

A levél azt is tartalmazza, hogy az Egyesült Államok diplomácia törekvéseket tesz arra, hogy „az ügyet gyorsabban az állandó tűzszünet irányába mozdítsák”. Emellett szól arról is, hogy az USA felkérni tervezi az ENSZ-t, hogy orosz, kínai, pakisztáni, indiai és iráni minisztereket és diplomatákat is bevonjon, hogy

Romolhat a helyzet

Blinken külügyminiszter hozzátette, hogy aggódik amiatt, hogyha az Egyesült Államok kivonná a csapatait Afganisztánból, akkor „az ország biztonsága rosszabdna és a tálibok jelentős területekre tennének szert”.

Afganisztánban a kormány és a tálibok béketárgyalásai, illetve az amerikai csapatok lehetséges kivonásáról szóló hírek megjelenése óta felerősödtek az erőszakos támadások. Nemrég 3 újságírónőt lőttek agyon, feltehetőleg tálib támadók. A zavaros helyzettel kapcsolatban Ghani afgán elnök azt mondta: „Afganisztán nem lesz Vienam”.

Kép forrása: Tauseef Mustafa, AFP

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!