Mianmari puccs: a hadsereg őrizetbe vett külügyi tisztségviselőket

2021. február 18. 14:01

A katonai junta eközben letartóztatási parancsot adott ki a puccs elleni megmozdulásokra buzdító hat helyi híresség ellen is.

2021. február 18. 14:01

Őrizetbe vették csütörtökön a mianmari külügyminisztérium 11 tisztségviselőjét annak vádjával, hogy csatlakoztak a katonai hatalomátvétel ellen hirdetett polgári engedetlenségi mozgalomhoz. A katonai junta eközben letartóztatási parancsot adott ki a puccs elleni megmozdulásokra buzdító hat helyi híresség ellen.

Az őrizetbe vétel tényét a külügyi tárca forrása erősítette meg az EFE spanyol hírügynökségnek. A tisztségviselők egy emberi jogi szervezet épületeiben rejtőzködtek a fővárosban, Najpjidóban. Sok köztisztségviselő csatlakozik az egészségügyi szektor által hirdetett sztrájkokhoz – amelyek a puccs ellen hirdetett polgári engedetlenségi mozgalom egyik leghatásosabb eszközének számítanak –, ami bénítja a közigazgatást.   

Csütörtökön folytatódtak a tiltakozó megmozdulások, igaz, kisebb létszámban. Demonstrációk voltak az ország legnagyobb városában, Rangunban, Najpjidóban, Mandalajban és a turisták által kedvelt Baganban, olyan jelszavakkal, mint: „Demokráciát akarunk”, „Nem a diktatúrára”. Helyi hírek szerint sokan újabb módszerekhez folyamodtak,

egyesek forgalomlassítással támogatják a polgári engedetlenségi mozgalmat, akadályozva így a rendőrséget, hogy gyorsan a tüntetések helyszínére érkezzen, illetve megnehezítve a munkába jutást.   

A mianmari katonai hatóságok közölték, hogy letartóztatási parancsot adtak ki rendezők és színészek ellen, akik a gyanú szerint támogatták a katonai junta elleni megmozdulásokat. Az egyik gyanúsított rendező, Na Gji azt írta Facebook-oldalán: „nem állunk meg, amíg a diktátor el nem esik!”. A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint szerdáig 495 embert vettek őrizetbe politikai indíttatásból a február 1-jei puccs óta.   

Mindeközben beszámoltak arról is, hogy csütörtökön számos mianmari kormányportál bénult meg hacketámadás miatt. A mianmari hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és letartóztatta az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és Vin Mjin államfőt. A katonaság arra hivatkozott, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választásokkal kapcsolatos panaszait. A választáson Aung Szan Szú Kjí pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) elsöprő győzelmet aratott. A puccs óta, a kihirdetett rendkívüli állapot ellenére, rendszeresek a tömegtiltakozások Mianmarban.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!