Izraeli miniszter: Iránnak fél év kell az atombombához

2021. február 02. 16:39

Teherán tagadja, hogy nukleáris fegyverek gyártására törekedne, de a közelmúltban felgyorsította urándúsítással az egyezmény megsértését.

2021. február 02. 16:39
null

Juval Steinic izraeli energiaügyi miniszter szerint Iránnak mintegy fél évre van szüksége ahhoz, hogy képes legyen atombombát előállítani – jelentette a Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság internetes kiadása kedden. 

Az izraeli miniszter majdnem kétszer annyi időt becsült az első atombombához szükséges hasadóanyag létrehozásához, mint amire a Joe Biden elnök vezette amerikai kormány külügyminisztere, Anthony Blinken számít. Izrael tisztában van a Biden-kormány szándékával, hogy ismét érvényesítsék a 2015-ben Iránnal megkötött nemzetközi nukleáris megállapodást, amelyet Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök mindig is ellenzett.

Washington azzal érvel, hogy az előző, Trump-adminisztráció kilépése az egyezményből visszaütött, mert arra késztette Teheránt, hogy hagyjon fel nukleáris tevékenységének korlátozásával. Antony Blinken amerikai külügyminiszter múlt hónapban, a hivatalba lépése előtti napon azt mondta, hogy a „kitörési idő” – azon időszak, amelynek során Irán a bombakészítéshez megfelelő tisztaságúra dúsíthatja a rendelkezésére álló uránt – az egyezményben meghatározott egy évről mintegy három-négy hónapra csökkent. Blinken a nyilvánosan elérhető jelentésekre alapozta ezt a véleményét. 

Teherán tagad

Steinic szerint a Trump-kormány súlyos károkat okozott Irán nukleáris projektjének és arzenálja kiépítésének. „A dúsításban fél évre van szükségük az áttöréshez, ha mindent elkövetnek érte” – nyilatkozta a Kan közszolgálati rádiónak, közel kétszer annyi időre becsülve ezt a időtartamot, mint Blinken. „Ahhoz, hogy több nukleáris fegyverük legyen, egy vagy két évre van szükségük” – tette hozzá.

Teherán tagadja, hogy nukleáris fegyverek gyártására törekedne, de a közelmúltban felgyorsította urándúsítással az egyezmény megsértését. A megállapodást 2019-ben kezdte áthágni, miután az Egyesült Államok 2018-ban visszalépett az alkutól és ismételten szankciókat vezetett be az iszlám köztársaság ellen.

(MTI)

Kép: AFP/Behrouz Mehri

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2021. február 02. 19:21
"Izraeli miniszter: Iránnak fél év kell az atombombához" So?! - Izraelnek hány évtizede van atombombája? Honnét a vérből veszi a zsidó állam ezt a hamis felsőbbrendűségi tudatot, hogy ami neki szabad, másnak nem?!
civis72
2021. február 02. 18:52
és akkor mi van ?... legyen atombombája MINDENKINEK!
Búvár Kund
2021. február 02. 18:41
Jó lesz erősíteni a déli határt, mert Bidé mozgatói elviszik Iránba a "békét, és a demokráciát". De előbb inkább kiveszik Bidéből az elemet.
zara
2021. február 02. 18:15
propaganda... 2012ben is félévre voltak...ott megált az idő... Netanyahu famously declared to the United Nations General Assembly in September 2012 that Iran was 70 percent of the way to completing its "plans to build a nuclear weapon," and drew another "red line" at 90 percent, claiming Tehran's first bomb would be ready "by next spring, at most by next summer." https://www.rt.com/news/234867-netanyahus-claims-contradict-mossad/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!