Drámai felfedezés köti Stonehenge-et eredeti helyére – Walesbe

2021. február 12. 17:37

Mike Parker Pearson, brit régészprofesszor csapatával nemrég olyan betemetett, kört alkotó mélyedéseket talált Walesben, amelyekbe illeszkednének a Stonehenge-i kékkő-tömbök, és az egyik gödör alján ráadásul olyan lenyomat látható, amelnyek keresztmetszete is megegyezik a Stonehenge-i kövekéivel.

2021. február 12. 17:37
null

Brit régészek szerint a Stonehenge két körét alkotó kékkövek valójában Wales-ből, egészen pontosan Waun Mawnból származnak. Megtalálták ugyanis egy hatalmas kőkör nyomait, amelynek ugyanúgy 110 méter az átmérője, mint a Stonehenge-et körülvevő ároknak, és ugyanúgy a nyári napfordulóhoz igazodik – írja a Guardian.

A felfedezésről

Mike Parker Pearson, brit régészprofesszor csapatával nemrég olyan betemetett, kört alkotó mélyedéseket talált Walesben, amelyekbe illeszkednének a Stonehenge-i kékkő-tömbök, és az egyik gödör alján ráadásul olyan lenyomat látható, amelnyek keresztmetszete is megegyezik a Stonehenge-i kövekéivel. Ráadásul a mélyedéseken kívül ott maradt négy, a stonehenge-iekhez nagyon hasonló alakú kőtömb is.

Azt, hogy a kövek pár száz évvel Stonehenge felállítása előttről, Kr.e. 3300-ból származnak, az építők által a helyszínen hagyott karbonizálódott mogyoróhéjak vizsgálatával derítették ki. Ezek alapján pedig elmondtható, hogy  a monumentális építmenyt eredetileg valóban Waun Mawnban állíthatták fel, és körülbelül 400 évvel később szállíthatták az onnan 225 kilométerre lévő mostani helyére, Wiltshire-ba.

A Guardian eredeti, teljes cikkét angol nyelven ide kattintva olvashatja.

A címlapkép csupán illusztráció. Fotó: NEALE CLARK / ROBERT HARDING PREMIUM / ROBERTHARDING VIA AFP

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2021. február 13. 18:21
És az nem lehet, hogy mindkét helyen volt azonos? Csak a most azonosított helyen levőt valamikor valami miatt a létesítése, és a történelem konkréten ismert kezdete között miatt valamilyen ismeretlen okból "szétverték", és csak az a négy maradt ott? Ha magát a létesítményt vitték át Stonehenge jelenlegi helyére, akkor ott igazoltan ismerni kell ennek a négynek a szükséges, vagy természetes helyét. Ott hiányozniuk kellene. Minden valószínűség szerint valamilyen nagyon komoly kultikus rendeltetése volt. Valami miatt (esetleg valamilyen egykori királyság két részre szakadása) egy másikat akartak létesíteni.
békalepcse
2021. február 13. 13:09
Én tudom mi történt. Az akkori libsik kisajátítoották a kőkört és genderelméletet kezdtek el oktatni csillagászat helyett, ezt megúnta az amkori kultúrált népség és hátukra kapva arrébb költöztették, mert az akkori ballibsik nem voltak hajlandóak elmenni onnan, mint a mostani szfesek.
istvánkeve
2021. február 13. 11:30
Lehet, hogy ez a felfedezés csak a mogyorótermesztést és -pörkölést lenne hívatott népszerüsíteni Vau-Mau-n kívül ? Ezek a lobbyisták mindenre képesek!
sors
2021. február 13. 10:04
Lehet ott is volt egy meg itt is. Standadot követtek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!