Burmai menekülteket toloncolt vissza Malajzia

2021. február 23. 13:45

Több mint ezer mianmari menedékkérőt toloncoltak vissza hazájába kedden a malajziai hatóságok, jóllehet egy Kuala Lumpur-i bíróság nem sokkal korábban a kitoloncolások felfüggesztéséről döntött.

2021. február 23. 13:45
null

Bár a néhány órával korábban született bírósági döntés az 1200 mianmari menedékkérő deportálásának felfüggesztését írja elő, a malajziai bevándorlási hivatal igazgatója, Khairul Dzaimee közleményében leszögezte: 1086 mianmari önként döntött a hazatérés mellett.    

A közlemény szerint értük a mianmari junta három hajót küldött.    

Noha korábban hírügynökségek azt közölték, hogy a deportálandók listáján van a mianmari muszlim és csin közösség csaknem száz tagja, akik az üldöztetés elől menekültek Malajziába, a közleményben kiemelték, hogy a hazaküldendők közt nincs senki a Mianmarban üldözött muszlim rohingja kisebbségből.    

Mianmarban november 8-án tartottak választásokat, amelyen Aung Szan Szú Kjí, Mianmar de facto vezetője pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben, a hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) mindössze 33 mandátumot kapott. Az országot 1962-től 2011-ig vezető katonaság az eredmények felülvizsgálatát követelte szabálytalanságokra hivatkozva, majd február 1-jén erőszakkal átvette a hatalmat, és őrizetbe vett több politikai vezetőt, köztük Aung Szan Szú Kjít és az államfőt is. A puccs nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amelyeket a junta mind ez idáig nem tudott elfojtani.    

A katonaság lépését számos külföldi ország elítélte, nem kormányzati szervezetek (NGO) pedig aggodalmukat fejezték ki a Malajziába menekültek mianmariak miatt.

Az Asylum Access nevű szervezet részéről úgy vélték, a hazatoloncolás egyet jelent a mianmari junta által elkövetett jogsértések legitimálásával,

és veszélybe sodorja a migránsokat, akikre hazatérve vélhetően újabb üldöztetés, esetleg halál is várhat. Vasárnap 27 malajziai parlamenti képviselő és szenátor levélben kérte Muhyiddin Yassin miniszterelnököt a deportálások leállítására, ám a beadványukra nem érkezett válasz.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Nyein Chan Naing

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!