Az örmény elnök a határkijelölési folyamat támogatását kérte Putyintól

2020. december 08. 19:05

Szárkiszján előrehozott parlamenti választásokat szorgalmaz, a voksolásig a hatalmat egy nemzeti egységkormány gyakorolná javaslata szerint.

2020. december 08. 19:05

Armen Szárkiszján örmény elnök kedden levélben arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy támogassa Örményország és Azerbajdzsán közös határvonalának kijelölési folyamatát, elejét véve a további feszültségnek Jereván és Baku között – közölte az örmény államfő hivatala.

Még mindig fennáll a lehetősége újabb vitáknak a határ kijelölésének kérdésében

Szárkiszján megjegyezte, hogy még mindig fennáll a lehetősége újabb vitáknak a határ kijelölésének kérdésében. Ezért arra kérte az orosz elnököt, hogy működjön közre a folyamat lezárásában, elkerülendő a további feszültséget és az események negatív irányú fejlődését. Az örmény államfő ismételten köszönetét fejezte ki orosz hivatali partnerének erőfeszítéseiért, amelyekkel segített véget vetni a vérontásnak a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban, illetve biztosítani a tűzszünetet, „elejét véve újabb áldozatoknak és tragédiáknak”.

A rendőrség kedden Nikol Pasinján örmény miniszterelnök lemondását követelő tüntetőkkel csapott össze Jerevánban. A rendvédelmi szervek több tucat kormányellenes tüntetőt előállítottak. II. Karekin katolikosz, a befolyásos Örmény Apostoli Ortodox Egyház vezetője is csatlakozott a kormányfő lemondását követelőkhöz. „Csak egy olyan kormány képes megoldani problémáinkat, amely élvezi a nép és a szakértők bizalmát” – hangsúlyozta a vallási vezető.

A tűzszüneti egyezményt Azerbajdzsán győzelemként ünnepli

Örményországban komoly belpolitikai válságot okozott az, hogy Nikol Pasinján, Ilham Aliyev azeri és Vlagyimir Putyin orosz elnök november első felében megállapodott a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról. A tűzszüneti egyezményt Azerbajdzsán – amely több, évtizedekkel korábbi harcokban örmény ellenőrzés alá került területet visszafoglalt – győzelemként ünnepli. Az azóta rendszeresen tüntető örmény ellenzék a tűzszüneti egyezmény aláírása miatt árulónak bélyegezte Pasinjánt, és a lemondását követeli. Ő erre nem hajlandó, de bejelentette, hogy átalakítja kormányát.

Szárkiszján előrehozott parlamenti választásokat szorgalmaz, a voksolásig a hatalmat egy nemzeti egységkormány gyakorolná javaslata szerint.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2020. december 09. 07:06
"Az örmény elnök a határkijelölési folyamat támogatását kérte Putyintól" Csak aztán nehogy határtalanná váljon ez a konfliktus. Mondjuk Putyin sokszor minden határon túlmegy.
George Soros 2.0
2020. december 09. 05:11
Mint ha Károlyi kérne a Vix jegyzékben leirtakat Francia kézzel megerősíteni hogy béke legyen a drága romanokkal :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!