Kenosha: egy városban sűrűsödik Amerika zűrös jelenkora

2020. szeptember 03. 14:33

A wisconsini Kenoshában egy rendőri intézkedés során hétszer belelőttek egy fekete férfiba. A városban elszabaduló pokolban aztán megjelent egy gépfegyverrel lövöldözni kezdő tinédzser is. Nem sokkal később befutott Trump, Joe Biden pedig csütörtökön mutatja meg magát a Michigan-tó partján. Pillanatkép az elnökválasztás előtt lángoló Amerikából.

2020. szeptember 03. 14:33
null
Greczula Levente László

Amerikai rendőrnek lenni 2020-ban alighanem az egyik legnehezebb feladat a világon. Ma az Egyesült Államokban

minden korábbinál nagyobb média- és aktivistafigyelem irányul ma a rendőri intézkedésekre

– különösen, ha azok feketékkel szemben történnek –; a pattanásig feszült közvélemény pedig azonnal ugrik, ha az intézkedő rendőr hibázik. És akkor is, ha nem. A Chicago és Milwaukee között félúton, a Michigan-tó partján fekvő wisconsini Kenoshában most egy lövöldözésbe fulladt rendőri intézkedés miatt lángolnak az utcák, autók és üzletek – a feszültséget pedig az sem csökkentette, hogy kedden Trump a városba látogatott. 

Hét lövés

A kenoshai rendőrök augusztus 23-án 17 óra környékén intézkedtek a huszonkilenc éves fekete Jacob Blake-kel szemben, igaz, az ügyről csak jóval később számolt be a hatóság. A rendőröket egy nő riasztotta – a férfi ellen érvényes körözés volt érvényben egyebek mellett szexuális zaklatás és családon belüli erőszak miatt. Blake hivatalosan nem tartózkodhatott volna a nő otthonában. A kenoshai rendőrség közlése szerint a kiérkező rendőrök tisztában voltak azzal, hogy a férfival szemben körözést adtak fel.

A rendőrök állítása szerint Blake az intézkedés során egy kést tartott magánál, amit a rendőrök többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó letenni. Az egyenruhások beszámolója szerint Blake az egyiküket a fejénél fogva ejtette foglyul, miközben a többiek elektromos sokkolóval igyekeztek ártalmatlani a huszonkilenc éves fekete férfit. Blake a rendőrök tiltása ellenére az autója felé hátrált (később a szóban forgó kést is a kocsiban találták meg), amire az egyik intézkedő rendőr, egy bizonyos

Rusten Sheskey hét golyót eresztett a férfi hátába. 

Az esetről videófelvétel is készült, amit a linkre kattintva lehet megtekinteni. Blake nem halt bele a lövésekbe, de deréktól lefelé lebénult, sokáig pedig az ágyához bilincselve tartották egy milwaukee-i kórházban. Az orvosai szerint csoda lenne, ha a férfi valaha újra lábra tudna állni. 

LeBron is tiltakozik

Ami az eset napvilágra kerülését követően történt, az viszont kevésbé megy csodaszámba napjaink Amerikájában: az utcára vonuló dühödt polgárok előbb-utóbb törni-zúzni és gyújtogatni kezdtek, ahogy ahhoz más, hasonló incidensek után már-már megszokottá vált.

A CNN-en alig három nappal a lövöldözést követően megjelent a „menetrend szerinti” portrécikk Jacob Blake-ről, amiből kiderül többek között, hogy a Blake család már a múltban is sokat tett a közösségéért, a meglőtt férfi édesanyja szerint az ima és a megbocsátás életet ment, illetve, hogy Blake számára „a gyermekei jelentik a világot. Sőt, a családja jelenti számára a világot” – bár ezt valamennyire árnyalja, hogy

Blake-et ugye szexuális zaklatásért és családon belüli erőszakért is körözték. 

Tüntető lángoló kukásautóval Kenoshában. Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury
Tüntető lángoló kukásautóval Kenoshában. Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury

A lövöldözés nem csak Kenoshában keltett nagy visszhangot, hanem szerte az Egyesült Államokban. A koronavírus-járvány után részben újraindult major sportligákban sorra maradtak el a mérkőzések a rendőri erőszak elleni tiltakozás jegyében. A világ legismertebb kosárlabdaligájában, az NBA-ben játszó Milwaukee Bucks lemondta az Orlando Magic elleni playoff-mérkőzését, mondván, hogy „hiába követeljük a változást, ezt nem követik tettek, így ma nem tudunk a kosárlabdára összpontosítani”. LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja szintén arról tweetelt, hogy változást követel, néhány napja pedig egy „Vote or Die”, azaz

„Szavazz vagy halj meg” feliratú trikóban

jelent meg egy edzésen. A női bajnokságban, a WNBA-ben jó néhány játékos golyónyomokat idéző pólókban lépett pályára.

Egy fiú fegyverrel

Az események két nappal a rendőri intézkedést követően, augusztus 25-én vettek újabb, hajmeresztő fordulatot. Kenosha belvárosában aznap este is demonstrációra készülődtek; de jelen volt egy csoport fegyveres is, akik állítólag azért gyűltek a helyszínre, hogy megvédjék a helyi üzeleteket az esetleges rongálásoktól, amik elég gyakoriak mostanában.

Közöttük volt egy tizenhét éves fiatalember a szomszédos Illinois államból: Kyle Rittenhouse. Noha Kenoshában este nyolc után kijárási tilalom volt érvényben, ez nem gátolta a fiatal Rittenhouse-t abban, hogy egy AR-15-ös félautomata fegyverrel járja az utcákat. És ahogy arra számítani lehetett,

Rittenhouse kezében hamarosan elsült a fegyver.

A mérleg: két halott, egy sebesült. Mindez egy olyan fiú esetében, aki itthon még egy rágóért sem mehetne be a dohányboltba – mármint legálisan. 

Rittenhouse-t a helyszínen nem vették őrizetbe, így visszatérhetett Illinois államba, de hamarosan feladta magát. A fiú egyébként nagy Trump- és fegyverrajongó hírében áll, de mindennek vélhetően kevés hasznát veszi majd a per során. A fiatalembert hat bűncselekmény elkövetésével vádolják, többek között szándékos emberöléssel, amiért

wisconsini jog szerint életfogytiglani börtönbüntetést lehet kiszabni.

Rittenhouse-t fiatal kora ellenére elméletileg lehetséges ilyen súlyos ítélettel sújtani. Védőügyvédje szerint a fiú önvédelemből használta a fegyvert. 

Érdekes, hogy a közvélemény egy része a fiú mellé állt. Ők főleg azt hangsúlyozzák, hogy az általa lelőtt két férfi, a harminchat éves Joseph Rosenbaum és a tíz évvel fiatalabb Anthony Huber egyébként nem voltak makulátlan előéletűek – nem mintha ez sokat számítana az ügy végkifejlete szempontjából. Mások szerint Kyle Rittenhouse a demokraták vezette városokban uralkodó káosz áldozatfigurája. Nem ítélte el a fiút Donald Trump sem. „Gondolom, el akart menekülni előlük, nekem úgy tűnik” – mondta az elnök hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette: „Gondolom, nagy bajban volt. Talán meg is ölték volna”. 

Látogatóverseny

Trump kijelentése aligha nyugtatta meg az Egyesült Államok közvéleményét – mint ahogy a Kenoshában tett elnöki látogatás sem. A kenoshaiak jelentős részével ellentétben Donald Trump ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy kedden a wisconsini városba utazzon, elsősorban azért, hogy köszönetet mondjon az ott szolgálatot teljesítő rendőröknek és szövetségi tiszteknek. Az elnök sem Kenosha polgármesterével, sem a meglőtt Blake családjával nem találkozott azok kifejezett kívánságára. 

Donald Trump a kenoshai roncsok között. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci
Donald Trump a kenoshai roncsok között. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Ahogyan az várható volt, Trump Kenoshában is a „law and order” frázis köré építette fel a fellépését – ez az a szlogen, amit az elnök a George Floyd-tüntetések kezdete óta ismételget. Trump szerint az erőszakos tüntetők csakugyan „porig égették volna” Kenoshát, ha nem került volna sor a Nemzeti Gárda és a szövetségi erők beavatkozására. Az elnök egyebekben leterroristázta az agresszív tüntetőket, majd bejelentette, hogy mind a szétvert üzletek tulajdonosai, mind a városi rendőrség számára kiosztanak némi szövetségi támogatást. Eddig mindenesetre 

nem tűnik úgy, hogy Trump különösebben belopta volna magát a kenoshaiak szívébe

a vizittel. 

Erre csütörtökön Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje is kísérletet tehet. A hetvenhét éves Bidennek ez lesz az első kampányútja Wisconsin államba. Kenoshában várhatóan találkozik majd a lebénult Blake családjával is – a meglőtt férfi édesapja Trumppal korábban nem szeretett volna találkozni, mondván, hogy nem szeretne politizálni. A város polgármestere kifejezetten nem kérte Bident a távolmaradásra, de a CNN-nek azt mondta: szerinte túl korai lenne a demokrata elnökjelölt vizitje. 

Kérdés: a kenoshai látogatások hogyan alakítják Trump és Biden népszerűségét: friss felmérések szerint Obama egykori alelnökére jelenleg az amerikaiak 47 százaléka voksolna, szemben a Trumpot támogató 40 százalékkal. 

 

A nyitóképen: Kyle Rittenhouse fegyverével. Fotó: MTI/AP/The Journal Times/Adam Rogan

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bukik a Zorbán
2020. szeptember 05. 12:30
Ki ez a Greczula??? A cikk hangvétele teljesen a szélsőségesek szóhasználatát alkalmazza: Greczula szerint Trump "ismételget", a law and order "frázis", Rittenhouse "az utcán mászkált kijárási tilalom ellenére" (bezzeg akik kergették, azok nem....), számára "meglepő", hogy az emberek a megtámadott, földön fekvő-ülő és jelen állás szerint önvédelemből lövő Rittenhouse védelmére keltek (pedig inkább a bolsevista felforgatókéra kellett volna...). Csak azt felejti el, hogy a BLM-antifa terrorista csőcselék gyújtogatással és fosztogatással kísért randalírozásának már számos halálos áldozata volt addigra is, és Rittenhouse valószínűleg nem akart újabb mártírra válni. Érthetetlen... Ilyen szar cikket minek jelentet meg a M.???
r00tkiskacsa
2020. szeptember 04. 09:20
A Kyle Rittenhouse eset részletes és alapos elemzése: https://youtu.be/pbsOIoqcit4 Először rálőtt valaki a tömegből, illetve mindhárom támadójánál fegyver volt. Önvédelem.
scriba
2020. szeptember 03. 21:43
Ez a Greczula az indexről jött ide??? Mi az, hogy "megjelent egy gépfegyverrel lövöldözni kezdő tinédzser is"? Ez itt állítólag egy konzervetív oldal, mégis ugyanazt olvassa az ember, mint Népszavában... Ha utánanézne rájönne, hogy egyértelmű önvédelem volt, csak a vérkomcsiknak nem jön le. Tényleg egy nagy rakás kaki ez a "jobboldalinak" nevezett újságírószakma.
bagira
2020. szeptember 03. 19:45
Feka Amerikában született , nem Afrikából hozta magával vad csürhe magatartást . Feketék több generációja nem változik ahhoz nem kell afrikai bevándorlónak lenni. Vele született nem illeszkednek be. Merkel mit gondol , betolakodók se illeszkednek be európai életbe , mindig baj lesz velük .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!