Charlie Hebdo-utóélet: a fiatal francia muszlimoknak a vallás a fontosabb

2020. szeptember 02. 14:05

A 25 év alatti franciaországi muszlimok 74 százalékának a vallás fontosabb, mint a Francia Köztársaság alapértékei – derül ki a több mint öt évvel ezelőtti Charlie Hebdo-mészárlás most kezdődő perének apropóján készült felmérésből. Ebből az is kiderül: a muszlimok alacsonyabb arányban ítélik el határozottan a Charlie Hebdo-tragédiát, mint a teljes francia lakosság.

2020. szeptember 02. 14:05
null
Leimeiszter Barnabás
Leimeiszter Barnabás

Szeptember 2-án megkezdődik a 2015 januárjában Párizsban elkövetett, tizenhét halálos áldozatot követelő terrortámadások pere. Ez alkalomból a Charlie Hebdo felmérést készíttetett az Ifop nevű közvélemény-kutató céggel a francia társadalomnak a mészárlásokkal, a sajtószabadsággal és a vallásos értékekkel kapcsolatos nézeteiről. Mint írják: annak érdekében, hogy megbízható adatokat nyerjenek, a klasszikus, ezerfős országos mintán kívül külön kikérték a véleményét ötszáz személynek, akik a franciaországi muzulmán közösséget reprezentálják. A felmérés a következőket állapította meg:

A franciák elfogadóbbak a vallásos érzékenységeket sértő karikatúrákkal szemben, mint korábban.

A francia lakosság 59 százaléka szerint az újságoknak joguk van ilyen karikatúrákat közölni,

2006-ban, mikor a dán Jyllands-Posten Mohamed-gúnyrajzokat publikált, a támadások kereszttüzébe került lap mellett kiálló Charlie Hebdo pedig különkiadásban hozta le a dán rajzokat és saját hasonló témájú grafikáit, csupán 38 százalék vélekedett így. (Igaz – jegyzik meg a felmérést értelmező Jean Jaurès Alapítvány szakértői – akkor a hatalom legfelsőbb szintjeiről sokan bírálták a Charlie Hebdo „céltalanul provokáló” húzását, így tett például Dominique de Villepin kormányfő is.) 

Ma a franciák 29 százalékát háborítják fel a vallási karikatúrák, 2006-ban még 36 százalék volt ez az aránya. A franciaországi muszlimok 69 százaléka úgy gondolja ugyanakkor, hogy a Mohamed-karikatúrákat közlő újságok hibáztak, és magas az így vélekedők aránya (47 százalék) a 25 év alatti franciák körében is – utóbbi réteg a karikatúrák kiváltotta felháborodáson is nagyobb arányban (47 százalék) osztozik.

Kétségkívül a »tiszteletre« és a mások iránti »toleranciára« alapozó beszéd hatását látjuk itt, ami a fiataloknál elvi szembenállásban mutatkozik meg mindennemű, az »elnyomottként« érzékelt kisebbségeket potenciálisan sértő tartalom irányában” – írják a szakértők. Aláhúzzák: amellett, hogy a muszlim és a nem muszlim lakosság között a felháborodás kérdésében jelentős különbség mutatkozik (előbbiek 73 százaléka osztozik ezen érzésen, s 66 százalékuk megalapozottnak látja a Charlie Hebdo ellen indított pereket), a protestáns és a katolikus franciák is nagyobb arányban háborodnak fel a karikatúrák miatt az átlagnál (46 és 55 százalék).

A muszlimok alacsonyabb arányban ítélik el határozottan a Charlie Hebdo-mészárlást, mint a teljes francia lakosság.

A franciáknál a merényleteket határozottan elítélők aránya 88 százalék, a muzulmánoknál 72 százalék. Emellett a muzulmánok 10 százaléka ítéli el a Kouachi fivéreket, „de osztozik egyes indítékaikon”, 5 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem ítéli el a vérengzést, 13 százalékuk pedig közömbös az eseményekkel kapcsolatban. A 25 év alatti muszlimok 26 százaléka nem ítéli el explicit módon a merényleteket, 13 százalékuk pedig elítéli őket, de osztozik az elkövetők egyes indítékain. A kutatók hangsúlyozzák: a vérengzéssel szembeni közöny a 25 év alatti francia fiatalok rétegében is jellemzőbb, 21 százalékuk nem ítéli el expliciten a támadásokat, ez számításuk szerint hat nem muszlim fiatalból egyet jelent.

A közvélemény-kutatók arra kérték a megkérdezetteket, hogy képzeljék magukat a vérengzés másnapjára. A muszlimok 41 százaléka jelenti ki: a merénylet másnapján nem adózott volna egyperces csönddel az áldozatok emlékének (a teljes francia lakosságnál 20 százalék ez az arány), 61 százalékuk nem vonult volna fel a Je suis Charlie-jelszó alatt, negyedük pedig bevallja: sértő kijelentéseket tett volna a megemlékezés közben (ez az arány 34 százalék a külvárosokban élő muzulmánok esetében). 

A muszlimok 40 százaléka tartja fontosabb a vallásos meggyőződéseit a Francia Köztársaság értékeinél, míg a 25 év alatt muszlimoknak 74 százaléka.

A teljes francia lakosságnak csupán 17 százaléka képviseli ezt az álláspontot. Az elemzésből az is kiderül, hogy egyre több muzulmán gondol az „egyedül igaz vallásként” az iszlámra, jelenleg 61 százaléknyian vélekednek így, ez a szám 2016-ban még hat százalékkal alacsonyabb volt.

Azt a nézetet, miszerint az iszlám összeegyeztethetetlen a francia társadalom értékeivel, a muszlimok 29 százaléka, a fiatal muszlimok 45 százaléka vallja – és egy korábbi felmérés szerint a francia összlakosság 61 százaléka. 

(Nyitókép: MTI Fotóbank)

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antares007
2020. szeptember 07. 21:11
Na az ezt Tara Verdenek írtam
Cserna János
2020. szeptember 03. 10:54
A legtöbb nyugati ország jogában máig szerepel, mint kategória. 1949-ig nálunk is szerepelt a BTK-ban, csak a kommunisták kivették, és helyére betették a párt vezető szerepének megkérdőjelezését. Az, hogy én nem olvasom, a méreg terjedését nem befolyásolja. Milyen humor az, amely csak abból él, hogy másokat becsületében sérteget. Érdemes a véleményét a kulturáltság, mások tisztelete és a társadalmi béke szempontjai szerint is mérlegre tennie. A liberélis Európa a kereszténységen alapszik, amikor elhagyta a hitét, kihalóágra került, ha megtér, újjáéled.
makám
2020. szeptember 03. 00:39
"Charlie Hebdo-utóélet: a fiatal francia muszlimoknak a vallás a fontosabb" na ezt ne. ha patkány istálóban születik attól nem lesz ló.
74bro
2020. szeptember 02. 18:51
2100-ban Nyugat-Európa lakosságának nagy része mélyen vallásos lesz. És akkor annyi neked, szekularizáció! A béke vallása nem ismer olyasmit. Nehéz felfogni, miért nem akarják sokan ezt észrevenni, még nehezebb, miért akarják magyar emberek ezt a végkifejletet ide hozzánk is becibálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!