Kéthetes szükségállapotot hirdetett a libanoni kormány

2020. augusztus 05. 18:24

A katonai hatóságokat azonnali hatállyal különleges biztonsági jogkörökkel ruházzák fel.

2020. augusztus 05. 18:24
null

„Kéthetes szükségállapotot hirdetett ki a libanoni kormány szerdán Bejrútban az előző napi pusztító robbanások után” – jelentette be Manal Abdel-Szamad tájékoztatási miniszter.

A miniszter hozzátette, hogy a katonai hatóságokat azonnali hatállyal különleges biztonsági jogkörökkel ruházzák fel. Hamad Haszán egészségügy-miniszter az al-Manar televízió jelentése szerint szerda délután közölte: a katasztrófában 135 ember halt meg, ötezren sérültek meg, és több tucatnyi embert tartanak számon eltűntként. A libanoni kormány közölte: házi őrizet alá helyeztet meg nem nevezett számú kikötői illetékest, amíg kivizsgálják, hogyan robbanhatott fel a kikötőben évek óta tárolt 2750 tonna ammónium-nitrát.

Kászán Ueidat államügyész utasította a biztonsági hivatalokat, hogy azonnal kezdjék meg a nyomozást és a dokumentumok összegyűjtését a kikötőben tárolt anyagokról, valamint állítsák össze a tárolásért, a hangár karbantartásáért és őrzéséért felelős személyek névsorát. A robbanás lökéshulláma, amely 3,3-as erősségű földrengésnek felelt meg, számos épületet lerombolt a kikötő térségében és több kilométernyi körben súlyosan megrongálta a házakat. A robbanásban a vizsgálat első eredményei szerint 21 francia állampolgár is megsérült. A párizsi ügyészség „nem szándékos testi sértés” címén szerdán vizsgálatot indított a bejrúti robbanások ügyében. „Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön Bejrútba utazik, ahol találkozik Michel Aún libanoni elnökkel és Haszán Diáb kormányfővel” – közölte szerdán a francia elnöki hivatal.

(MTI)
   

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. augusztus 05. 22:31
Qva erős kép lenne.... https://www.youtube.com/watch?v=M0tURkKTaf8 https://www.youtube.com/watch?v=2kXGrv8IRXU https://www.youtube.com/watch?v=v3KZTae-OPc
3M..
2020. augusztus 05. 20:41
Trump nagyon rosszul áll, következnek a választások. A BLM lemosta republikánus pártot. Libanoni felvételt elemezve Taktikai atombomba robbant. Ilyennel pedig a környéken csak Izrael rendelkezik. https://www.youtube.com/watch?v=5Q9-rD2hOC0&feature=emb_logo Izraelinek nagyon nagy, orosznak nagyon kicsi. Szebb Jövőt!
mo ching
2020. augusztus 05. 20:31
Volt egy halifaxi eset 1917-ben, amikor egy muníciót szállító hajó ütközött a kikötőben és nem sokkal később felrobbant, ami elpusztította a fél várost. Film is lett belőle Város a pokol szélén címmel. Van hasonlóság a két eset között.
Veernewl
2020. augusztus 05. 20:21
Mintha Bejrút megint a 70-es évekbe ment volna vissza... Iszonyú. Részvétem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!