Először figyeltek meg nappal űrszemetet svájci kutatók

2020. augusztus 28. 18:27

Először figyeltek meg nappal űrszemetet svájci kutatók. A világon elsőként sikerült speciális lézerrel napfényben is megállapítani ilyen objektum távolságát - közölte pénteken a Berni Egyetem.

2020. augusztus 28. 18:27
null

 A Föld körül keringő űrszemetet folyamatos megfigyelés alatt kell tartani, különben összeütközés fenyegeti a bolygó körüli pályán lévő műholdakat és egyéb űreszközöket. Eddig azonban ezt csak az éjszakai égbolton lehetett kivitelezni. Az új eredmények révén több mérési adat áll rendelkezésre, ami csökkenti a balesetek arányát. A megfigyelést a Zimmerwaldban lévő Svájci Optikai Földi Állomás és Geodinamikai Obszervatórium segítségével végezték június 24-én.

A téma fontosságát példázza az a 2009. február 10-én történt eset, amikor Szibéria felett 800 kilométerrel az Iridium-33 aktív telefonos műhold összeütközött a már nem működő Kozmosz-2251 kommunikációs műholddal. A másodpercenkénti 11,7 kilométeres sebességgel zajlott ütközés hatására keletkezett törmelékfelhőben több mint 2000 darab, 10 centiméternél nagyobb részecske keletkezett.

Az ütközések potenciális oka általában a már ismert 20 ezer űrszemét-objektum egyike. A berni kutatók Satellite Laser Ranging (műholdak lézeres bemérése) nevet kapott módszere az eddigi néhány száz méterről néhány méterre pontosítja a méréseket.
A technikát a zimmerwaldi obszervatóriumban évek óta használjuk arra, hogy speciális lézeres retroreflektorokkal rendelkező objektumokat bemérjünk. Eddig világszerte csak kevés obszervatóriumnak sikerült, hogy speciális, nagy teljesítményű lézerekkel határozza meg űrszeméttárgyak távolságát” – írja Thomas Schildknecht, a zimmerwaldi intézmény vezetője.

 

(MTI)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antares007
2020. szeptember 02. 11:52
Nincs ma aljasabb lény a politikusoknál és az azoknak parancsoló multibilliárdos háttér hatalomnál.Soha nem volt képes ez a legócskább emberfajta arra,amire ma képes, hála a végtelen korrupt ostoba rövidlátó un.tudománynak:már a föld légkörét szennyezi,miután hazavágta az itteni földi világot(környezet,növény és állatvilág) csak egyetlen egy célból, még több pénz és hatalom.A mai ember olyan ostoba,hogy azt hiszi az un technikai hajrá érte van,csak azért van,hogy mindent és mindenkit kontrolláljanak(Ld most Covid19 akció) A mai embernek fogalma sincs semmiről,az hagyján,hogy olyan műveletlen lassan mindenki, mint egy átlag német,aki alig jobb merkel migránsainál.A baj,ha elértéktelenedik a pénz,ami biztos jön nemsokára,akkor is az emberek 95% majd online nyomja a gombot és nem érti miért nem jön a pizza.Mit gondoltok a gazdagoknak miért van földje,állatai teljes gazdaság áll rendelkezésükre,ha te éppen éhen halsz,ék még hosszú ideig zabálnak.Azt hiszed,hogy bárhol a világon a politikusokat, bankárokat és az azokat vezénylő hatalmat érdekli a demokrácia vagy az átlagemberek milliárdjai.Sőt,most azon vannak ,hogy megritkítsák őket.Az emberek olyanok lettek,mint a csirkék,még akkor sem veszi észre a véget,ha már a nyakát vágják.Nem kellene más,mint a tisztesség forradalma,csak ehhez már kevés a tisztességes ember,legtöbben már azt sem tudják mi az.Hiányzik a bátorság is és a józan ész,így aztán semmi esély.10 év múlva nem látod a csillagos eget,mert ez a büdös Musk annyi un nevezett műholdat fog fellőni,hogy a mesterséges fény eltünteti a csillag fényt,persze ezek nem műholdak,majd meglátjuk,mire lesznek bedobva.Már most lehet látni éjszaka,hogy vontatják fel százával a fénypontokat.Tehát nagyon hosszútávra ne tervezz barátom,mert nem érdemes.Még elmenekülni se tudsz sehova,ha nem tartozol a kiemeltek csoportjába.Ha több tízmillió ember kész lenn cselekedni és még az életét is kockáztatni egy élhető életért a gyerekeiért az unokákért,akkor lenne remény. mennyi ennek az esélye,mint a Trójai falónak az Epsoni derbin.Tehát game is over just wait for it.
Akitlosz
2020. augusztus 29. 01:25
Milyen jogon szemetelhetnek? Aki űrszemetet csinál neki kellene fedeznie az eltakarítás költségeit. Ha már nem kell egy műhold, akkor miért hagyják továbbra is a pályáján keringeni? Csak egy fékezés, aztán elég a légkörben. Ez persze némileg megnövelné a felbocsátás költségeit, de nem valami horribilis mértékben, és nem biztos, hogy az űrszemét miatti biztosítás kisebb költség.
matykox
2020. augusztus 28. 20:02
Asszem, belefogok az űrszemétlapát-fogó/meghajtó tervezésébe. Korszakalkotó közlekedési ötleteim újabb fázisa következik.
urga
2020. augusztus 28. 19:32
Valamelyik este kiültünk a kertbe hullócsillagokat nézni. Egy óra alatt 28 műholdat láttunk és három hullócsillagot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!