ENSZ-szakértő: Illegális volt a Kászem Szulejmánit megölő amerikai dróncsapás

2020. július 07. 07:08

Az ENSZ elítélte a januárban végrehajtott dróntámadást.

2020. július 07. 07:08
null

Az akcióban megölték Kászem Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda tábornokát és kilenc másik embert Bagdadban. „Szulejmáni vezérőrnagy az iráni katonai stratégiáért, illetve a szíriai és az iraki műveletekért felelt. Ugyanakkor egy valódi, közvetlen fenyegetés hiányában az Egyesült Államok cselekedete törvénybe ütköző” – írta Agnes Callamard, a bírósági eljárás nélküli kivégzésekre szakosodott ENSZ-jelentéstevő hétfőn közzétett jelentésében. Hangsúlyozta, hogy Washington cselekedete nemzetközi jogba ütközik. A január 3-i amerikai dróntámadás az első ismert eset, amelyben egy állam önvédelemre hivatkozva egy harmadik ország területén hajtott végre támadást – tette hozzá Callamard.

Teherán június végén elfogatóparancsot adott ki Trump ellen

Az Egyesült Államok egy célzott dróntámadással ölte meg Szulejmánit, aki a Közel-Keleten, így Irakban is Iránhoz hű milíciák hálózatát építette ki. Számos nyugati országban az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét merényletek kitervelőjeként tartották számon. Irán a nemzeti hősként tisztelt tábornok halálának megtorlásaként rakétacsapást hajtott végre egy iraki légitámaszpont ellen, ahol amerikai katonák állomásoznak. Teherán emellett június végén elfogatóparancsot adott ki Donald Trump ellen, és az Interpol nemzetközi rendőri szervezet segítségét kérte az amerikai elnök és 35 washingtoni tisztségviselő kézre kerítéséhez, akiket a januári bagdadi dróntámadás végrehajtásával vádol.

Callamard csütörtökön fogja jelentését ismertetni az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, hogy a lehetséges következményekről, illetve intézkedésekről határozzanak. Az Emberi Jogi Tanács az ENSZ egyik kormányközi testülete. A közgyűlés – az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának utódjaként – 2006. március 15-én döntött a létrehozásáról. A tanácsban helyet foglaló 47 állam képviselőjének feladata az emberi jogok védelme, a megsértésük elleni fellépés és ajánlások megfogalmazása. Washington 2018 óta már nem tagja a genfi székhelyű testületnek.

(MTI)

(kép forrása: ma7.sk)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. július 08. 14:09
Szerintem szerették volna "nem illegálisan elintézni a dolgot" mint pl Miloseviccsel, de nem lehetett... Így aztán maradt ez a "megoldás"...
vinyó57
2020. július 07. 11:06
Ez az iráni tábornok 20 éve tervezett meg és hajtatott végre terrorcselekményeket ,korlátlan pénz, fegyver , emberanyag ,öngyilkos merénylők százai kerültek ki a kezei közül....most visszanyalt a fagyi, de ez törvénytelen lenne ? Az amit ez a féreg tett egész közel-keleten és afrikában európában az törvényes volt kedves ensz-szakértő ? Hát bizony nem volt az.!!!!!!! Az ENSZ iráni befolyásra kezdi azt hirdetni hogy nincs önvédelemre joga annak az államnak akit terroristák hada fenyeget minden nap , ez egy vicc! Akkor most európa és az USA huzza be a farkát és nyissa ki a határokat a dzsihád előtt? EZEK MEGŐRÜLTEK!
vinyó57
2020. július 07. 10:54
Az ENSZ szakértő most sem mond igazat...sajnos. Nem az első támadás 3. ország területén.... Amikor az iráni fegyverszállítmányokat Sziriában Izrael lebombázta az mi volt ? teadélután? Amikor a Hamasz vezetőit szépen sorban likvidálták az mi volt ? kertiparti? Amikor irán álltal támogatott palesztinok iráni rakétákkal lövik az izraeli városokat , Amikor amerikai követséget felrobbantanak afrikában az mi volt? tábortűz? az ENSZ szakértő elmegy a picsába az egész megőrült ENSZ vezetéssel együtt.....szégyen ami ott történik....
nick89
2020. július 07. 10:14
Kína biológiai fegyverrel hadüzenet nélkül indított háborúja ma mindennél borzalmasabb következményekkel jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!