Először veszik számba a nepáli LMBTQI-közösséget

2020. február 06. 10:30

Jogvédők üdvözölték a lépést, így ugyanis könnyebb lesz állami állást találniuk az ország meleg, leszbikus és transznemű lakóinak.

2020. február 06. 10:30

Nepál először számolja meg a szexuális kisebbségek tagjait a jövő évben esedékes népszámlálás során – közölte egy helyi tisztségviselő csütörtökön. A lépés célja az, hogy hatékonyabban el tudják osztani a kisebbségek között a kormányzati állásokat és az oktatási helyeket.

A nepáli leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT-közösség) régóta követelik, hogy a szexuális kisebbségeket is vegyék számba a tízévente megrendezett cenzuson. A nepáli törvények a munkahelyeknél és az iskolai férőhelyeknél is kvótákat állapítanak meg a különféle kisebbségek számára, amelyek tagjai ráadásul az egészségügyi ellátást is olcsóbban vehetik igénybe. A népszámlálási adatok és a kvóta hiányában az LMBT-kisebbség eddig nem élhetett ezekkel a jogokkal.

Dundi Radzs Lamicsan, a nepáli statisztikai hivatal tisztségviselője azt mondta, hogy a népszámlálást 2021 nyarára tervezik, de néhány körzetben próbát tartanak a következő hónapban. Az állampolgárok férfiként, nőként vagy egyéb nemhez tartozóként jelölhetik meg magukat. Aktivisták mérföldkőként üdvözölték a kormány döntését, amely láthatóbbá teszi a becslések szerint 900 ezer fős nepáli LMBT-közösséget.

A himalájai ország szexuális kisebbségei jelentős eredményeket értek el az elmúlt években. A 2015-ös új alkotmány tiltja a nemi irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést, és az útleveleken, illetve az állampolgársági bizonyítványokon már a nem férfi és nem nő kategória is szerepel.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. február 07. 12:04
Egy alapfokú gender összefoglaló, hogy ne csak látatlanban beszéljünk róla: http://egyvilag.hu/temakep/050.shtml
Dénia
2020. február 07. 10:15
Üdvözlik a jogvédők a nemi irányultság szerinti listázást? ....
Akitlosz
2020. február 07. 02:00
Akkor legyen ettől boldog az újságíró, hogy a szájába veszik az LMNOPQ közösséget!
mokány
2020. február 06. 22:45
A magyarázat : Fogyasztói társadalom. ÜZLET és nem emberiesség áll a háttérben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!