Tudja, mi a különbség Románia és Magyarország között? Romániában tüntetnek a politikusok ellen

2018. szeptember 28. 11:46

Romániában az extrémizmus nem jelent meg az elmúlt években. Interjú.

2018. szeptember 28. 11:46
Monica Macovei

„Ön annak idején Budapesten, a CEU-n tanult. Milyen volt, mi a véleménye az egyetemről?

Sőt! Az első CEU-n végzett generációban voltam benne. Fantasztikus dolog volt, mert amikor Közép- és Kelet-Európában elbuktak a diktatúrák, és feloszlott a Szovjetunió, Soros György tudta, mit kell csinálni a régióban. Abban az időben nagy szükség volt oktatásra, hiszen még arra sem volt pénzünk, hogy kiutazzunk egy másik országba tanulni. És akkor Soros György megalapította ezt az egyetemet Magyarországon. Ezrek jártak az idők során a CEU-ra, ezrek, akiknek nem volt máshol lehetőségük megtanulni azokat a dolgokat, amiket a CEU-n igen. És nem Soros Györgytől tanultunk, éveken keresztül nem is láttam egyszer sem. Európai jogot és emberi jogokat tanultunk, ír, amerikai, magyar professzoroktól. És tanultunk a demokráciáról is. Én összehasonlító alkotmányjogot tanultam. Éppen vége volt a kommunizmusnak, nagyon fontos volt, hogy ezeket mihamarabb megtanuljam: hogyan működik egy parlamentáris köztársaság, egy elnöki köztársaság, mit jelent a bírói függetlenség, a sajtó függetlensége. Mindezeket a CEU-n tanultam meg.

Mit gondol, a Fidesz miért tud ennyire jól mobilizálni Soros Györggyel?

Abszolút szégyen, amit művelnek, főleg olyan kontextusban, hogy Orbán is Soros-ösztöndíjas volt, és egy évig tanult Oxfordban Soros pénzén.

De mégis, miért nem működött ez Romániában például, ahol Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke maga is megpróbálta néhányszor démonizálni Sorost?

Romániában is manipulálva vannak az emberek, csak meg kell nézni a legutóbbi választásokat, ahol a PSD az emberek 18 százalékának támogatásával alakított kormányt. Természetesen a választókorúak körében ennyi az arány, nem a szavazók körében. Ha a számokat nézzük, akkor feltűnő, hogy mennyien maradtak otthon, az urnáktól távol. Az emberek már nem akarnak a régi pártokra szavazni. Új, demokratikus, nem szélsőséges pártokra van szükség. És Romániában az extrémizmus nem jelent meg az elmúlt években.

Nincsenek szélsőségek? Sem a magyarok, sem a romák ellen?

Nincsenek. Ne vicceljünk már, hogy a magyarok ellen lennének. Az RMDSZ például a kilencvenes évek óta elég sokat volt hatalmon, és mégis: Hargita és Kovászna a két legszegényebb megye Romániában. Vajon miért van ez? Mert szeretik az embereket szegénységben tartani. Mert egy szegény és tanulatlan embert, aki kevesebb információhoz jut hozzá, könnyebb becsapni. Mindig is ezt csinálták. Sajnálom.

Nem inkább a román állam tehet erről? Hogy például nem fektetnek be az ottani infrastruktúrába?

Nem fektet, ez igaz, de az RMDSZ folyton hatalmon van. Mi gátolta meg őket, hogy ezekért küzdjenek, amikor például kormányon is voltak? Amikor kormányon vagy, akkor figyelj arra, hogy befektess Hargita és Kovászna megyébe! Szóval mi, vagy ki gátolja meg őket ebben? Semmi és senki!”

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noge
2018. szeptember 29. 16:02
Csak kérdezem, hogy: Ki ez a nímand, hazudozó, kilúgozott agyú luvnya? Azt látom, hogy egy magyargyűlölő, sorosbérenc, szőröstalpú, román kártevő.
dekoninck
2018. szeptember 29. 13:36
Épp most hallottam egy román szakember tudományos előadását. Én szégyelltem magam helyette, annyira béna volt.
dekoninck
2018. szeptember 29. 13:34
Bazmeg, ha OV ösztöndíjas volt, akkor mi van? Örökre le lesz kötelezve?
Graf
2018. szeptember 29. 12:26
Monica " te szopni jártál a CEU ra "?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!