Ferenc pápa: Mindenki felelősséggel tartozik a bolygó jövője iránt

2018. szeptember 02. 17:00

„Nem engedhetjük meg, hogy tengereinket és óceánjainkat úszó műanyagok végtelen mezői szennyezzék be. Mindannyiunknak felelősséggel kell tartoznia a másik iránt és bolygónk jövője iránt” – hangsúlyozta Ferenc pápa hétvégi üzenetében.

2018. szeptember 02. 17:00

Közös fellépésre szólította fel az embereket az óceánok műanyagszennyezése ellen Ferenc pápa, aki az elmúlt években számtalanszor emelte fel szavát az ember által előidézett globális felmelegedés megállításáért. „Nem engedhetjük meg, hogy tengereinket és óceánjainkat úszó műanyagok végtelen mezői szennyezzék be. Mindannyiunknak felelősséggel kell tartoznia a másik iránt és bolygónk jövője iránt” – hangsúlyozta a pápa a teremtésvédelem negyedik imanapjához intézett hétvégi üzenetében. 

Az imanapra Ferenc pápa az üzleti élet mintegy száz vezetőjét hívta meg a Vatikánba. „Sajnálatosan túlságosan sok erőfeszítés végződött sikertelenül a hatékony szabályozás és ellenőrzés hiányában, különösen ami a nemzeti hatóságok igazgatásán kívül eső tengeri területek védelmét illeti” – hangoztatta. Az ENSZ adatai szerint évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánok, tengerek vízébe, elpusztítva a tengeri életet, behatolva az emberi táplálékláncba. 

Ferenc pápa 2015-ben adta ki Laudatio si (Áldott légy) enciklikáját, amely a közös otthon gondozása címet kapta, és amelyben kiemelt szerep jut a környezetvédelemnek. Az enciklika egyik fontos üzenete, hogy lépjünk ki az önpusztítás spiráljából. A pápa szombati üzenetében leszögezte azt is, hogy „a biztonságos ivóvízhez való hozzáférés alapvető és általános emberi jog”, és helytelenítette, hogy sokan nehezen vagy egyáltalán nem férnek hozzá tiszta ivóvízhez.

Az ENSZ szerint több mint 2,1 milliárd ember nem fér hozzá fogyasztható vízhez, közülük is a gyerekek vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben.

(MTI)

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr.Falafel
2018. szeptember 03. 06:18
Ember által előidézett globális felmelegedés nincs, csak buzi karneválokon.
Akitlosz
2018. szeptember 02. 20:55
Ki csinálja azokat a műanyagokat? Ki szórja azokat a tengerbe? Én aztán biztosan nem. Erre eleve tenger sincsen, úgyhogy ha akarnám se tudnám.
kisgul
2018. szeptember 02. 20:43
Az előbb néztem egy filmet az Ozon- on, az Indiai vizek szennyeződéséről volt benne szó! Valami döbbenet, a felszíni vizek, gyakorlatilag károsak az egészségre, legyen szó öntözésről, vagy bármi más hasznosításról!
még fokozza
2018. szeptember 02. 20:31
A papok eddig is buzik voltak és ezután is azok maradnak. Ezzel már nem tud mit tenni. Legalább megpróbálkozik valami hasznossal az emberiség és közben a kereszténység hasznára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!