Macron: A franciák ellenállnak a változásnak, bezzeg a dánok!

2018. augusztus 30. 21:02

Koppenhágában méltatta a dánok nyitottságát a francia elnök. Szerinte sikerült „kulturális változást” kiváltania a franciák körében, akik „újra kedvet kaptak a kockázatvállaláshoz”.

2018. augusztus 30. 21:02

Meglehetősen provokatív megállapításokat tett Emmanuel Macron francia elnök koppenhágai látogatásán – írja a Le Point. Mint arról lapunk is beszámolt, Macron kijelentette: ha Orbán Viktor és Matteo Salvini a legfőbb ellenfelüket látják benne, „igazuk van”, és nem hagy teret a hozzájuk hasonló „nacionalistáknak”, és „azoknak, akik gyűlöletbeszédet terjesztenek”.

Az elnök a Dániában élő franciákkal való találkozóján azonban más témákra is kitért: kifejezte csodálatát a „rugalmasság és biztonság” (flexisécurité) dán modellje előtt, elismerve ugyanakkor, hogy a két nép közötti kulturális különbségek miatt nem lehet egy az egyben lemásolni azt. „Ne legyünk naivak: a lehetőségek az adott kultúrából, a történelme által formált népből fakadnak. Ez a lutheránus nép, amely megélte az elmúlt évek átalakulásait, nem éppen azonos a változásnak ellenálló gallokkal. De közös bennünk az európaiságunk" – fejtegette Macron, aki azt is méltatta, hogy Dánia úgy képes ragaszkodni a kultúrájához, hogy „közben teljesen nyitott a világ többi részére”.

Macron még egy hétfőn elmondott beszédében pozitív fejleményként értékelte a nemzeti identitások visszatérését. „Azok, akik egy globalizált nép eljövetelében hittek, nagyot tévedtek. Szerte a világban a népek legmélyebb identitását látjuk visszatérni. És ez lényegében jó dolog" – vélekedett, ezen nézeteit pedig a dániai közönség előtt is kifejtette. Hozzátette azonban: úgy látja, az identitás interakciókból áll. Egy dán diák kérdésére, aki az európai identitások jövőjéről kérdezte őt, így felelt: „Olyan, hogy igazi dán, nem létezik, hiszen európai már. Ugyanígy az ön nyelve nem kizárólag dán: az európai nyelv részét képezi. Ez igaz a franciákra is."

Macron arról is beszélt: úgy érzi, sikerült „kulturális változást” kiváltania a franciák körében, akik „újra kedvet kaptak a kockázatvállaláshoz”.

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. szeptember 01. 08:04
"A Macron-Cohn-Bendit kettősnél keresve sem lehetne jobb párost találni, ami szimbolizálná a letűnt, XX. századi Európát."--írja a mareggeli ORIGO. Macron ugyanis miniszterének kérte föl a pedofil-buzi-zsidó Daniel Cohn-Bendit-et, a "VÖRÖS DANI"-t. Még nem tudni, hogy elvállalja-e a perverz-pederaszta "ÁLLAT" ezt a posztot, aki Frankfurtban él és félig német, mert anyja német. De Magyarország legnagyobb ellensége kerülne pozicióba vele, mint hivatalos "francia" politikus--sal, akivel magának Emmanuel Macronnak is nagyon sok baja lenne. Csak amilyen hülye ez a Macron, még nem tudja. Sebaj. Majd megtudja!
antioxi
2018. augusztus 31. 17:12
Macron az igazi ellenség, rá kell készülni!
56október
2018. augusztus 31. 15:42
Istenem, ezek a primitīv eufémizmusok, amikben ez az ember beszél... Komolyan mondom: a Mein Kapfban olvastam ilyesmiket utoljára, de még azok is jobban ültek!
OberEnnsinnen
2018. augusztus 31. 14:26
" Szerte a világban a népek legmélyebb identitását látjuk visszatérni. És ez lényegében jó dolog" ... „Olyan, hogy igazi dán, nem létezik, hiszen európai már. Ugyanígy az ön nyelve nem kizárólag dán: az európai nyelv részét képezi. " Dekódolva a Rotschild-szolgát: A "nép legmélyebb identitása": "hiszen európai már". Nem francia, dán, magyar, hanem európai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!