A nép miniszterelnöke – homályos foltokkal: Giuseppe Conte portréja

2018. június 02. 10:23

Újabb politikai botrányokkal járó halogatások után az olasz államfő végül csak kinevezte Giuseppe Contét Olaszország új miniszterelnökének. Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga koalíciós kormányfője egyesek szerint a nép akaratát képviseli, ugyanakkor múltjában számos homályos folt van. Portrénk.

2018. június 02. 10:23
Gacsályi Sára

Gacsályi Sára (Róma) riportja

 

Nyolcvankilenc nappal a március 4-i választások után pénteken, június 1-jén megalakult az olasz kormány. A választáson, amelynek eredményét senki nem tudta megjósolni, fej-fej mellett végzett a három esélyes közül kettő; az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga. A baloldal várakozáson alul teljesített, jócskán elmaradva az előbbi két párttól.

Az önálló kormányalakításhoz szükséges támogatást azonban sem a populista M5S, sem a jobboldali Liga nem szerezte meg. Ennek köszönhetően tárgyalások hosszú sora kezdődött, melynek eredményeképpen május végére a két párt koalícióra lépett (ezzel ellenzékbe kényszerítve a Demokrata Pártot). Az összefogás közös miniszterelnökjelöltjének a politika területén mindeddig ismeretlen Giuseppe Contét választották.

Ekkor további nehézségek mutatkoztak: a Conte-vezette kormány megalakulását Sergio Mattarella olasz államfő első körben megvétózta –

hatalmas felháborodást keltve ezzel világszerte.

Később egyeztetések és változtatások után végül dűlőre jutottak, így június 1-től Olaszország 58. miniszterelnökeként hivatalosan is Giuseppe Contét köszöntheti a világ.

Ki is Giuseppe Conte?

Az újdonsült miniszterelnök személye körül világszerte számos kérdés merült fel néhány héttel ezelőtti debütálása óta. A jogi pályáról átigazolt politikus ügyvédi munkakörében igen kényes ügyek mellett is kiállt – amiért mai napig sokan kárhoztatják Olaszországban (ahogyan azt múlt heti, római utcaembere-riportunk mutatta). Ügyvédi munkássága mellett azonban Conte életének néhány korábbi pontja – főként tanulmányai – további kérdéseket vet fel.

Conte 1964 augusztusában egy középosztálybeli családba született Dél-Olaszországban. Tanulmányait Foggia környéként folytatta a '80-as évekig, amikor a római La Sapienza diákjaként jogot hallgatott, diplomáját is itt szerezte 1988-ban.

Önéletrajzának első anomáliái itt jelentkeznek: állítása szerint 1992-ben az amerikai Yale egyetem diákja volt, ’93-ban a bécsi  „International Kultur Institut” hallgatója, 2000-ben a Sorbonné, 2001-ben a cambridge-i Griton College-é, míg 2008-ban a New York Egyetemé.

A lista – bármennyire is impozáns – kis utánanézést követően falsnak bizonyulhat: egyes állítások szerint a megnevezett osztrák intézmény nem is létezik, csak egy hasonló nevű intézet, ahol egyébként nem oktatnak jogot. Ezen felül

a New York University állítása szerint Giuseppe Conte neve sem diákként, sem oktatóként nem szerepel

központi rendszerükben – azt azonban kiemelik: elképzelhető, hogy Conte egy- vagy kétnapos kurzus hallgatójaként tanult az egyetemen, ugyanis ezekről a képzésekről nincsen visszakereshető nyilvántartásuk. 

A továbbiakban megkeresett cambridge-i, párizsi és osztrák intézmények a személyiségi jogokra hivatkozva nem adtak tájékoztatást az újságíróknak, akik ennek köszönhetően csupán feltételezésekbe bocsátkozhatnak.

Conte kétes kiállása: a Stamina

Nem kevésbé megosztó Conte jogi pályafutása sem. A férfi számos egyetemen megfordult oktatóként – jelenleg a római LUISS és a Firenzei Egyetem professzora –, mégis legtöbben a „Stamina-ügy” kapcsán ismerik hazájában. Minapi utcaembere-riportunk első megszólalója, egy pincérnő is heves, olaszos stílusban, meglehetősen negatív hangnemben nyilatkozott Contéről, hiszen „milyen ember lehet, aki a Stamina pártján áll?!”

A Stamina egy alternatív gyógymód, amivel neurodegeneratív betegségeket kezelnek, megkérdőjelezhető eredményekkel. Egy tévéműsornak köszönhetően a Stamina nagy hírnévre tett szert néhány évvel ezelőtt, sok figyelmet kapott, így 2013-ban az olasz kormány megbízásából hivatalos kísérletekbe kezdtek az ellenőrzésükre.

Ennek oka, hogy bár a módszernek már híre ment az országban – Stamina-támogatókra és Stamina-ellenzőkre osztva a lakosság egy jó részét –, szakmai berkekben még nem döntöttek a módszer hatékonyságát, alkalmazhatóságát illetően. Az olasz kormány által kezdeményezett kísérleteket 2014 őszén félbeszakították – ekkorra több szakmai portál, szakember, Nobel-díjas tudós határolódott el az ügytől.

Conte kiállása ezzel szemben egyértelműen támogató volt: 2013-ban egy beteg gyerek szüleit képviselte a bíróságon azért küzdve, hogy a kislányt a Stamina-módszerrel kezelhessék. Az ügyet megnyerte, Sofia megkapta a kezelést, majd 2017 decemberében elhunyt.

A 2014-ben tiltólistára került módszer mellett egyébként számos aktivista és politikus is (például az Öt Csillag Mozgalmat alapító Beppe Grillo) kiállt.

Hogyan tovább?

A római katolikus Conte fiatalabb korában állítólag baloldali nézeteket vallott, majd az M5S támogatója lett. A párt számos nézetével egyetért, például csökkentené a bürokráciát és egyszerűsítené az ország törvénykezési rendjét is.

Egyesek szerint Conte miniszterelnöksége a nép valós akaratának megtestesülése. Ahogyan Di Maio, az M5S vezetője fogalmazott: Conte olyan miniszterelnök lesz, aki két törvényesen megválasztott politikai erőt képvisel majd. Mint kiemelte: a legfontosabb, hogy a frissen megválasztott miniszterelnököt mindkét hatalommal megbízott politikai csoportosulás támogatja.

Az új kormányban Luigi Di Maio a gazdasági fejlesztési, jóléti és munkaügyi tárcák élére került, míg Matteo Salvini, a Liga vezetője a belügyminisztériumot irányítja majd. Ezzel együtt mindketten miniszterelnök-helyettesek is lesznek.

Az elemzők szerint Conte szerepe főként abban áll majd, hogy a Liga és az Öt Csillag összefésült akaratát érvényesítse. Valószínűleg változások várhatóak mind a külpolitikát, mind a belpolitikát illetően: az EU-hoz és Oroszországhoz fűződő viszonyok alakítása, a tömeges bevándorlás másfajta kezelése és az olasz gazdaság átalakítása is napirendre kerülhet.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. június 03. 03:41
"Conte olyan miniszterelnök lesz, aki" ..... a dolgok könnyebb végét fogja meg. Mint minden rendes olasz. Pláne délolasz. Furcsa kicsit, hogy magánéletről, feleségről nem ír a wikipédia. Csak ennyit jegyez meg: "Gyermekei egy gyermek" Ez kicsit karcsú, mindenesetre nem mond ellent annak, hogy a dolgok könnyebb végét fogja meg.
nimród
2018. június 02. 20:23
Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, akik felhívták a figyelmet arra, hogy Conte mint ügyvéd a hivatását gyakorolta, amikor a perbe fogott kétes hírű társaság védelmét vállalta. A jogállam egyik alapvető jellemzője, hogy a megvádolt bűnösségét az illetékes hatóságnak (ügyészségnek) kell bizonyítani, és nem a vádlottnak az ártatlanságát. Miután a vádat külön intézmény képviseli, gondoskodni kell a megvádolt intézményesített védeleméről is. A jogállam jogszolgáltatását a vád (ügyész), a védelem (védőügyvéd) és az ítéletet hozó szerv (a bíróság) hármasa biztosítja. A legelvetemültebb sorozatgyilkost is ügyvéd védi. Aki nyilván nem szimpatizál vele, de szorgalmasan keresi a tettét enyhítő körülményeket és a vád esetleges gyenge pontjait. Ezekkel a dolgokkal egy újságírónak bizony tisztában kell lennie.
Világpanoráma
2018. június 02. 20:10
Az infrastruktúrát is javítani kell: https://vilagpanorama.hu/2018/06/02/a-nato-uj-katonai-erot-szeretne-felepiteni/
korona
2018. június 02. 19:39
Végre egy orbanista kormány alakult. Ez nekünk jó. Orbán igenis világjelenség lett. Egy lépést se hátra. Esetleg félre, de vissza soha!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!