Új Majdan jöhet? Zavargások vannak Kijevben

2017. október 18. 18:54

Porosenko elnök lemondását, új választási törvényt, korrupcióellenes bíróságot és a mentelmi jog felfüggesztését követelték tüntetők Kijev belvárosában. A tiltakozók már a rendőrökkel is összecsaptak, kiélezett a helyzet.

2017. október 18. 18:54

Október 12-én tizenkét civil szervezet és politikai párt gyűjt össze Kijevben, hogy szélesebb politikai reformokért tüntessenek – írja a 24Kanal ukrán hírportál.

A tüntetőknek három alapvető követelése van:

  1. Egy Korrupcióellenes Bíróság felállítása
  2. A mentelmi jog korlátozása, vagy megszüntetése
  3. Egy új választási törvény elfogadtatása

Porosenko be is nyújtott egy javaslatot, mely 2020-tól fogva eltörölné a mentelmi jogot. Hiába azonban a három követelés, kiderült, hogy a keddi ülésnapon az ukrán törvényhozás, a Rada teljes mértékben ignorálta azokat – arra hivatkoztak, hogy először az egészségügyi reformmal kell foglalkozniuk, aztán térhetnek rá a tüntetők igényeire.

Erre válaszul a tüntetők eltorlaszolták a Rada kijáratait, és a szomszédos utcában ülésező bizottságokét is, ezután sokan résztvettek a grúz exelnök, Mihail Szaakasvili beszédén is. Szaakasvili, akit még Porosenko nevezett ki Odessza tartomány kormányzójává, mára igen komolyan támadja az elnököt. Tavaly novemberben távozott posztjáról, júliusban pedig ukrán állampolgárságától is megfosztották. 

A politikus beszédében ultimátumot – vagy ahogyan ő fogalmazott „tanácsot adott” – Porosenkónak, hogy mondjon le. „Ha a nap végére ezek az emberek nem tesznek semmit a nép érdekében, további követeléseket kell megfogalmaznunk. Amíg itt van Porosenko, nincs haladás és korrupcióellenes harc. Amíg itt van Porosenko, szegénység lesz. Amíg itt van Porosenko, folytatódik a kivándorlás” – ecsetelte a helyzetet a volt grúz elnök.

A hangulat olyan forró lett, hogy az egyik kormányzati épületből kilépő politikust, Andrej Goncsarenkót tojással dobálták meg a tüntetők.

Ezután a szervezők úgy döntöttek, áthelyezik sátraikat az Alkotmány téren álló Verhovna Rada elé, ám ebben a Nemzeti Gárda akadályozta meg őket. Dulakodás tört ki, melyben a rendőrök könnygázt használtak a tüntetők ellen. A hivatalos adatok szerint az összecsapásban három tüntető és egy rendőr sérült meg. További adatok szerint a 4500 tünető ellen 3500 rendőr vonult fel.

A szervezők szerint a sátrak mindaddig állni fognak a Rada környékén, amíg meg nem valósul a nagyszabású politikai reform. „Ha lenne rá igény, ezeket a követeléseket akár egy nap alatt keresztül lehetne vinni a bizottságokban” – magyarázta az egyik szervező.

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2017. október 19. 00:46
Európában azóta vannak zavargások ,gyilkosságok káosz csürhe megszállása diktatúra félelem amióta a kommunista juncker merkel schulz lepaktáltak terrorista sorossal , lábukat betették a keleti blokkba. Még Brüsszel nem terjeszkedett addig Európában béke volt ,nagyon hasonlít a Szovjetunióhoz .
OrangeOrder
2017. október 18. 22:08
Egy Korrupcióellenes Bíróság felállítása A mentelmi jog korlátozása, vagy megszüntetése Egy új választási törvény elfogadtatása ...ismerős. Oktatás, egészségügy sehol?
Dénia
2017. október 18. 20:53
Hát most már Majdan után joggal gondolhatják, hogy ez a nyugati demokrácia. Odamennek párszázan tüntetni a parlamenthez, és ha az általuk kiszabott ultimátumig nem az történik, amit akarnak, akkor majd erőszakkal elzavarják a kormányt. Ez lett mondva nekik, hogy ez a nyugati demokrácia. Nem kell megvárni a választásokat, meg megszerezni a többség támogatását.
turáni sólyom
2017. október 18. 20:51
Ukrán helyzet? Az elzavart Janukovics oroszbarát ukrán A hatalmon lévő Porosenko oroszellenes zsidó Szakaisvili grúz bűnöző, aki Amerikában élt Az ukránok meg hülyék, hogy ilyenekre hallgatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!