Véget ért a Cassini küldetése

2017. szeptember 17. 15:43

A Cassini űrszonda húsz éve indult útnak, hogy a Szaturnusz rendszerét vizsgálja.

2017. szeptember 17. 15:43

A Euronews beszámol arról: a Szaturnusz légkörébe érve megsemmisült a Cassini, az amerikai (NASA) és az európai űrügynökség (ESA) űrszondája pénteken. Az űrszonda a pályamódosítások után belépett a Szaturnusz légkörébe, majd meteorként felizzott, és darabjaira hullott.

A Cassini 1997-ben indult útnak, és 2004 nyarán érkezett meg a Szaturnuszhoz. Húsz éven át vizsgálta a Szaturnusz bolygót, annak gyűrűrendszerét és holdjait. Küldetését többször meghosszabbították. Egészen az utolsó pillanatokig működött.

A Cassinin lévő 12 tudományos műszer közül 2 berendezés fejlesztésében magyarok is részt vettek.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2017. szeptember 18. 01:01
Mit szólna? Ő csinálta ilyenre, nem? "Isten mit szól ehhez?"
Strassnoff Ignác
2017. szeptember 18. 00:03
Kicsit szomorú mindig ezeken az úrbeli dolgokon eltűnődni. Vagy csak nekem? Ez az úrszonda tanulmányozta a naprendszerünk egyik bolygóját. Ami nagyjából ugyanakkor fog megsemmisülni, amikor a mi bolygónk. Az más kérdés, hogy addigra a Földön szerintem már nem lesz élet, hála intelligens fajunknak... Ami meg a naprendszerünkön kívül van.... Eljutni oda, ahonnét ezer évek alatt ér ide a fény? Szerintem minél többet tudunk, annál biztosabban mondhatjuk, hogy az emberiség végének dátuma akkor is kiszámítható lenne, ha közben nem irtanánk ki önmagunkat. De ugye az Univerzum végtelen, ha csak minden 1000000000000000000-ik bolygón van élet, akkor is végtelen sok helyen van. Mit számít, ha a végtelenből egy helyen megszűnik? Semmit. Szomorú. Isten mit szól ehhez?
illiberator
2017. szeptember 17. 16:54
Kár volt érte, mert a műszerei még 20 év után is kiválóan működtek! Attól féltek, hogy további pályakorrekcióra már elfogyott a hajtóanyaga, ezért ha irányíthatatlanul véletlenül a Titan vagy az Enceladus -holdba ütközik, beszennyezheti földi mikrobákkal - azt a helyet, ahol esetleges életet megjelenését feltételezik. Sztem ez a félelem teljesen alaptalan volt: 1) a Titánnak 2x sűrűbb, a légköre, így ütközéskor több ezer fokon porrá égne szegény Cassini 2) Enceladusnak bár nincs légköre, de egy 8-10 km/mp sebességű ütközés az esetleges földi mikrobáknak még kellemetlenebb lenne. 3) Ha mégis megtörtént volna a "szennyezés", inkább örülnünk kellett volna. A földi életet rövid időn belül úgyis elpusztítja az ember, a Szaturnusz holdjain legalább fennmaradt volna belőle valami.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!