Betiltották a Jehova Tanúit Oroszországban

2017. augusztus 17. 15:06

Felvette az Oroszországban betiltott szervezetek listájára a Jehova Tanúi kisegyházat csütörtökön az orosz igazságügyi minisztérium. A 395 szervezet felszámolását követően a felekezet vagyona az orosz állam tulajdonába kerül.

2017. augusztus 17. 15:06

Egy, az orosz tárca honlapján megjelent közlemény emlékeztetett rá, hogy az orosz legfelsőbb bíróság április 20-án meghozott ítéletében tiltotta be a Jehova Tanúit, mint „szélsőséges szervezetet”. Az orosz hatóságok korábban a felekezet több kiadványát is felvették a tiltott szélsőséges publikációk listájára. Az orosz ügyészség érvelése szerint a Jehova Tanúinak szervezete családokat választ szét, gyűlöletet kelt és emberi életeket fenyeget, a felekezet szerint viszont a hatóságok hamis képet festettek róla. 

A bírósági döntés elrendelte a Jehova Tanúihoz tartozó – Oroszországban működő – mind a 395 szervezet felszámolását. A felekezet vagyona állami tulajdonba kerül. Az Európai Unió és az Egyesült Államok által is bírált ítéletet a Jehova Tanúi az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) megfellebbezte.

Az egyetemes kezdetek

A Jehova Tanúinak szervezetét az 1870-es években alapította az amerikai Pennsylvania állambeli Pittsburghben a presbiteriánus Charles T. Russell. Számos vallástörténész szektának minősíti az egyházat. A Jehova Tanúi hívei azt vallják, hogy „a Bibliából kiindulva” új következtetésekre jutottak, és elvetették a régi, téves tanokat (például a kereszt tiszteletét).

A tagoktól megkövetelik, hogy feltétel nélkül vessék alá magukat a felekezet akaratának és céljainak. A felekezet központja az Egyesült Államokban működik, világszerte vannak helyi szervezetei, híveinek számát 8 millióra becsülik. Több országban  – Kínában, Észak-Koreában, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban, Grúziában, Tádzsikisztánban, Szaúd-Arábiában, Iránban és Irakban – betiltották a működését.

Az orosz élet

A cári Oroszországba – Odesszába – európai körútja keretében, 1891-ben látogatott el az alapító Charles T. Russell. A Szovjetunió idején az ugyancsak a mai Ukrajnában található Harkivban jelentek meg a jehovisták az 1920-as években. Számuk jelentősen megnőtt 1939-1940-ben, amikor Nyugat-Ukrajnát, Észak-Bukovinát és a balti államokat a Szovjetunióhoz csatolták. Mivel megtagadják a katonai szolgálatot, a jehovistákat „szovjetellenes elemként” Szibériába, Kazahsztánba és a Távol-Keletre száműzték. 1996-ban Borisz Jelcin orosz elnök rendeletére rehabilitálták a felekezetet. A Jehova Tanúit 1991-ben jegyezte be hivatalosan az Oroszországi Föderáció igazságügy-minisztériuma.

A felekezetnek saját adatai szerint 175 ezer követője van Oroszországban.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. augusztus 17. 19:24
"Több országban – Kínában, Észak-Koreában, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban, Grúziában, Tádzsikisztánban, Szaúd-Arábiában, Iránban és Irakban – betiltották a működését." Csak éppen nem azért, mert "családokat választ szét", hanem azért, mert a helyi hatalom veszélyesnek tartja önmagára nézve. S nem csak a Jehova tanúit tiltották be, hanem a többi nem helyi vallást is.
Tehetős Totó
2017. augusztus 17. 18:55
Ez nagyon ütős, hogy aszongya tiltják a kereszt tiszteletét... Járt a tisztelt szerző református (kálvinista, presbiteriánus) templomban?
sittes
2017. augusztus 17. 16:19
Ez egy nyilvánvalóan vállalhatatlan húzás az oroszok részéről. A katonai sorkötelezettség megtagadásáért és államellenes szervezkedésért el lehet ítélni egyéneket, de egy komplett egyházat bezárni nem szabad. Mártírokat csinálnak belőlük teljesen feleslegesen. A kapitalizmus ezt is okosabban oldja meg, mert ott mindent szabad elvileg, de az állandó munka és az élvezetek hajhászása miatt konganak az egyházak...
djcs
2017. augusztus 17. 16:09
Így kell ezt csinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!