Harcok robbantak ki Örményország és Azerbajdzsán között

2016. április 02. 14:51

Kiújult a fegyveres konfliktus Örményország és Azerbajdzsán között. Az éjszaka ágyúkkal és nehézgépfegyverekkel vívott súlyos harcokról számolt be a helyi és az orosz sajtó. A két fél egymást vádolja a harc kirobbantásával. A kilencvenes években a két kaukázusi ország háborút vívott egymás ellen, hivatalosan 22 éve tűzszünet van.

2016. április 02. 14:51

Péntek éjszaka kiújultak a fegyveres harcok Örményország és Azerbajdzsán között – írja az Index örmény, azeri és orosz híradások alapján. A két kaukázusi ország a kilencvenes években háborút vívott egymással, azóta elvileg tűzszünet van. Az ellenségeskedés folyamatos a két ország között, de a fegyveres harcok kiújulása súlyos fejlemény.

Az éjszaka folyamán ágyúkkal és nehézgépfegyverekkel támadták egymást az azeriek és az örmények: mindkét fél a másikat vádolja a konfliktus kirobbantásával. Az azeri külügyminiszter szerint az örmények határmenti településeket is támadtak és sok a civil áldozat. Az örmények szerint viszont Azerbajdzsán indított ellenük összehangolt támadást komoly fegyverzettel a karabahi-azeri határ mentén.

A Hegyi Karabah egy régóta vitatott terület Azerbajdzsán és Örményország között. Többségében örmények lakják, de a szovjet időkben Azerbajdzsánhoz került. 1988-ban az azeriek sok helyi örményt meggyilkoltak, három évvel később pedig a helyi örmények saját köztársaságot kiáltottak ki, ez váltotta ki a háborút. Hivatalosan 22 éve tűszünet van a két ország között.

Az utóbbi hónapokban gyakoribbá váltak az összetűzések, amire az EBESZ is figyelmeztetett fenntarthatatlannak nevezve a helyzetet. Azerbajdzsán a Hegyi Karabah visszafoglalásával fenyegetőzött, Örményország pedig közölte, hogy semmilyen katonai akciót nem hagy megtorlás nélkül.

 

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2016. április 03. 14:11
"Harcok robbantak ki Örményország és Azerbajdzsán között" Ez nagyon érdekes, azokután, hogy alig néhány napja, John Kerry amerikai kulugyminiszter Azerbajdzsánban járt egy kis látogatást téve. Ezen a lítogatáson Kerry, az Azerbajdzsáni Alijev mellett elég jol mutatott: https://www.youtube.com/watch?v=5pFp0BJvKr8&feature=youtu.be
SwordFish
2016. április 03. 13:37
Szerintem az azeriek kezdték a támadást. Úgy, ahogyan Erdoganék lelövették az orosz vadászgépeket. Csak az oroszoknak több eszük volt, nem reagálták le, helyette elkezdték támogatni a kurdokat.
SwordFish
2016. április 03. 13:36
Azeri-örmény háború? Érdekes. Azeri kormány amúgy a cionista Bibi Netanyahu csatlósa. Összeáll a kép. Csak az a kérdés, hogy jönnek a képbe az oroszok. Mit találtak ki a CIA-nál a boszorkánykonyhában. Mindenáron harmadik világháború kell - nekik.
Dénia
2016. április 03. 07:52
Na már csak ezt hiányzott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!