Behatoltak a szír kormányerők az Iszlám Állam által megszállt Palmürába

2016. március 24. 17:52

Behatoltak a stratégiailag igen fontos Palmüra városába a szír kormányerők. A települést egy éve foglalta el az Iszlám Állam, ostroma két hete zajlik.

2016. március 24. 17:52

Behatoltak a szíriai kormányerők csütörtökön az Iszlám Állam terrorszervezet által megszállva tartott ókori romvárosba, Palmürába – jelentette a szíriai állami televízió. Ellenzéki források szerint a hadsereg egyelőre a város délnyugati részébe nyomult be. Az al-Ihbáríja állami hírcsatorna korábban azt jelentette, hogy a hadsereg elérte a város szívét.  

Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező emigráns szervezet igazgatója először cáfolta az állami televízió hírét a BBC brit közszolgálati adó arab nyelvű csatornájának nyilatkozva, és hangsúlyozta, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők mindössze a városhoz közeli, délnyugati területeket érték el. Az OSDH időközben azt jelentette, hogy a kormányerők behatoltak a város délnyugati részébe és északi irányból is nyomulnak előre. A jelentés szerint a továbbra is tartó heves harcokban mindkét oldalon sokan meghaltak.

Az OSDH igazgatója szerint a katonai akciót a kormányerőkkel szövetséges Szukúr asz-Szahra milícia támogatta, de iráni harcosok és a szintén az Aszad-rezsim mellett álló libanoni síita szervezet, a Hezbollah is aktívan részt vesz a hadműveletben. Abder-Rahmán szerint egy orosz katonai tanácsadót is megöltek Palmüra közelében.

2015 májusában foglalta el Palmürát az Iszlám Állam

Megfigyelők Palmüra fontos stratégiai fekvésére hívták fel a figyelmet. A település elfoglalásával Aszad erői kevesebb mint 100 kilométerre kerülnének az Iszlám Állam fővárosának számító északkeleti Rakkához. Palmürából ugyanakkor autópálya vezet a nyugaton fekvő Deir-ez-Zór várost körülvevő, nagyrészt az Iszlám Állam által uralt régióba, amelybe az Irakkal közös fontosabb határátkelők is tartoznak.

A szíriai sivatagban, Damaszkusztól 205 kilométerre keletre fekvő Palmürát (arab nevén Tadmur) az Iszlám Állam 2015 májusában foglalta el. Azóta a dzsihadisták számos pusztítást hajtottak végre az UNESCO világörökségi listáján szereplő város gazdag régészeti kincsei között. A romváros maga nem lakott, a modern település annak közvetlen közelében épült. A kormányerők két hete kezdték meg Palmüra visszafoglalását az orosz légierők jelentős támogatása mellett.

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2016. március 25. 10:23
Az OSDH egy egyszemélyes fantomszervezet, lényegében az amerikaiak szócsöve.
zolka50.50
2016. március 25. 08:56
"Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező emigráns szervezet igazgatója " Ez annyira édes! Folyton erre hivatkoznak. Ez a "szervezet" azonban egyetlen emberből áll, aki Coventry-ben él, és nagyon ki sem mozdul otthonából. Közlései leginkább kitalációk.
predator
2016. március 25. 07:41
sjanos! Látom zavarnak az oroszok által kitartott térségbeli "sztálinista" diktátorok. Mi a véleményed az USA által kitartott térség beli diktátorokról,mint például a szaudi és a bahreini uralkodócsalád. Bahreinben még hatalom ellenes felkelés is volt pár éve. Igaz,sikerült vérbe folytani angol és amerikai fegyverek,plusz a bevonuló szaudi hadsereg segítségével. Róluk mi a véleményed,te lánglelkű demokrata?!
Django
2016. március 24. 21:19
pedig Assad a "mérsékelt ellenzéket" támadja, nem az iszlám Államot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!