Obama elutasította a Keystone XL kőolajvezeték megépítését

2015. november 06. 19:36

Az amerikai elnök szerint a kanadai Alberta tartomány olajmezőitől a Mexikói-öbölnél található finomítókig húzódó Keystone XL kőolajvezeték aláásná az Egyesült Államok vezető szerepét a klímaváltozás elleni küzdelemben.

2015. november 06. 19:36

Nem szolgálná a nemzeti érdekeket a kanadai Alberta tartomány olajmezőitől a Mexikói-öbölnél található finomítókig húzódó Keystone XL kőolajvezeték megépítése – jelentette be pénteken Washingtonban Barack Obama amerikai elnök. Közölte, hogy döntéséről értesítette Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt. Hangsúlyozta, hogy a vezeték megépítése aláásná az Egyesült Államok vezető szerepét a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az elnök indoklásában kijelentette, hogy a Keystone XL hosszú távon nem járulna hozzá az amerikai gazdasághoz, nem csökkentené tovább az üzemanyag-árakat és nem növelné az egyre inkább a saját olaj kitermelésére, valamint a megújuló forrásokra egyre jobban támaszkodó Egyesült Államok energiabiztonságát. A projekt megvalósítását több mint hét évig mérlegelte az amerikai kormány. 

A Keystone XL megépítését a calgaryi székhelyű TransCanada társaság először 2008-ban javasolta. Ezt az Obama-kormány arra hivatkozva halogatta, hogy alapos hatástanulmányok elkészítésére van szükség. Ennek egyik oka az volt, hogy a terv ellenzői környezetvédelmi kifogásokat emeltek a vezeték nebraskai szakasza ellen. 

A TransCanada 2012-ben kettébontotta a projektet, és bejelentette, hogy elkezdi megépíteni a vezeték Oklahoma állam és a Mexikói-öböl közé eső, 780 kilométeres szakaszát. Ehhez ugyanis – mivel a csővezeték déli szakasza kizárólag az Egyesült Államok területén halad – nem volt szükség szövetségi szintű jóváhagyásra. A TransCanada 2012 májusában újból kérelmezte a washingtoni külügyminisztérium engedélyét az északi szakasz megépítésére. Mivel ez már átlépte volna a kanadai-amerikai határt, a projekt nem volt megvalósítható az Egyesült Államok kormányának beleegyezése nélkül. 

Megépítése esetén a Keystone XL teljes hossza 2700 kilométer lett volna. Lefektetésének költségét számítások szerint 7,6 milliárd dollárra becsülték. A vezeték kapacitása napi 830 ezer hordó lett volna.

Több republikánus elnökjelölt-aspiráns azonnal elítélte és politikai indítékúnak minősítette az elnök döntését.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tordai Kadosa
2015. november 07. 16:16
https://www.youtube.com/watch?v=blBAXAqGz3M&list=PLrWfWnxvckmeASMUvFQA6U9gdRZVjAZA-&index=2
brekker
2015. november 06. 23:53
Az igazság ezzel szemben az, hogy a jelenlegi olajárak mellett nem éri meg a kanadai olajpalát kibányászni. Ezért jelenleg senki sem akar vezetéket építeni. Az egész széndioxid riogatás egy fedőtörténet. Annak a fedőtörténete, hogy a korábbi magas olajárakkal (ami egy ideig lehetővé tette a nem konvencionális olajkitermelést) nem működik a világkapitalizmus és a globalizáció. Az "irányítók" persze nem lennének irányítók, ha erre nem lenne ötletük: Adót kell kivetni minden más olajtermelőre is, különben elpusztul a Föld.
julcsi69
2015. november 06. 22:46
Obamát befékezte Szaud-Arábia!Ha megépülne ez a vezeték akkor a petro dollárnak annyi!Az amerikai gazdaság összeomlana.Nem véletlen hogy a szaudiak mesterségesen alacsony áron tartják az olajárakat.Mindezt azért hogy az oroszok ne tudjanak eladni,ezáltal súlyos államháztartási deficitet generálni az Orosz államnak.Az amerikaiak nagyban függenek a szaudiaktól,így elemi érdekük hogy ezt a jó viszonyt fenn tartsák.Valamivel meg kellett indokolnia hivatalosan is,de nagyon béna kifogást talált rá!A világon mindenki tisztában van vele hogy miért nem egyeztek bele!Csak azt nem értem minek ez a porhintés?
Tintamin
2015. november 06. 21:52
:DD Majd amikor kijön az első elektromotoros Hummer, akkor lehet beszélni klímaváltozásellenes szerepről:) Mondjuk mi se pofázzunk, ahol a nagyonzöld köztársaságielnökünk simán aláírta azt a fideszes idiotizmust, ami extra adót vet ki a napelemekre....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!