Újabb orosz-német gázvezeték épül

2015. július 17. 09:29

Június közepén megegyezett a német E.ON, a holland-brit Shell és az osztrák ÖMV a Gazprommal, hogy 2019-ig megépítik az Északi Áramlat 2-t. Mivel a vezeték egészen az EU-ba lépésig a Balti-tenger alatt fut majd, ezért nem vonatkozik rá az az EU-szabály, ami miatt megtorpedózták a Déli Áramlatot – írja a 444.

2015. július 17. 09:29

Két nappal azt megelőzően, hogy az EU meghosszabbította az Oroszország elleni gazdasági szankciókat, megköttetett egy szándéknyilatkozat az Északi Áramlat 2-ről. Június közepén ugyanis a német E.ON, a holland-brit Shell és az osztrák ÖMV megállapodott a Gazprommal arról, hogy 2019-ig megépítik az Északi Áramlat 2-t, amely a jelenlegi Északi Áramlat 1-gyel párhuzamosan visz majd gáz Oroszországból közvetlenül Németországba a Balti-tenger alatt – írja a 444.

Az új gázvezeték segítségével akár teljesen elkerülhető lesz, hogy Ukrajnán keresztül kelljen Európába gázt szállítania az oroszoknak. Ugyanezt a célt szolgálta volna a Déli Áramlat is, amelynek építését azonban az EU és az USA nyomására végül leállította a bolgár kormány. Az az EU-szabály viszont, amelyre hivatkozva az Unió kifogást emelt a Déli Áramlat ellen, nem fog vonatkozni az Északi Áramlat 2-re, mivel az a Balti-tenger alatt fut majd egészen az EU-ba lépéséig.

Gázipari elemzők szerint azonban az Északi Áramlat 2 a Török Áramlatról – amely bizonyos értelemben a Déli Áramlat helyett épült volna meg – szóló terveket is felülírja: az a beruházás ugyanis így értelmetlenné válna, mivel az Északi Áramlat vezetékek együtt már képesek lennének kiváltani az ukrán vezetéket.

Ha megépül az Északi Áramlat 2, azzal Németország válhat Európa legfontosabb gázelosztó központjává, hiszen az országból nyugatra, délre és keletre is mennek vezetékek, amelyekkel szinte mindenkit el lehetne látni gázzal.

Mint fentebb írtuk, nem csak a németek vannak benne projektben, hanem az osztrák ÖMV, a holland-brit Shell, és a héten a francia Engie (korábban GDF Suez) is jelezte már a héten, hogy beszállna az Északi Áramlat 2-be. 

 

Fotó: DW.com

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toyoda
2015. július 17. 21:35
Az a helyzet, hogy épül az eurázsiai szövetség. A görögöknek is jutott szerep (meg a magyaroknak is), mert a tengeri útvonal elosztóközpontja ő -görögök- lesz. Németek elengedik a görög adósságokat, cserébe övék a tranzitdíj a gázszállításon, görögök meg kezdik tiszta lappal +elosztóközpont. Itt aki bukni fog az az USAnka. Kína már sokkal nagyobb piac, mint az egyesült államok. Évi 20000 család emelkedik középpolgári szintre, majd hülyék lennének a németek ez kihagyni. Az orosz korlátlan erőforrása meg az alap a játékhoz. Ettől tojt be az USAnka. Ha ez nem lenne a "kirakos" akkor mi?: http://www.globalresearch.ca/stratfor-us-aims-to-prevent-a-german-russian-alliance/5437247
Nielsen
2015. július 17. 14:53
Úgy érzem Berlinben növekedni fog a korrupció és meg kell fontolni xy kitiltását :D :D :D
Korn
2015. július 17. 12:41
444 szennyoldal kommentelői közül egy... "Inkább a németek paktáljanak le a muszkával, mint orbánbasi, nekem valami azt súgja, hogy ebből nem lesz akkora bajunk." majdnem az összes barom orbánozik a cikk alatt:D elképezztő ez a szellemi fölény ami a ballibák oldalán van, hehehe
silenceCZ
2015. július 17. 12:16
se katonaság, se agyúzás...az ötödik birodalom szofisztikált módszereket használ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!