Németország: többen tüntettek a Pegida ellen, mint mellette

2015. január 13. 07:49

Drezdában 13-15 ezren, Lipcsében 3 ezren, Berlinben néhány százan tüntettek a „iszlamizálódás” és a bevándorlás ellen a Pegida nevű társadalmi mozgalom szokásos hétfői felvonulásán. A több parlamenti párt, valamint egyházak, szakszervezetek, társadalmi szervezetek által meghirdetett ellentüntetéseken jóval többen jelentek meg.

2015. január 13. 07:49

Németország több városában hétfő este ismét felvonulásokat tartottak a bevándorlás korlátozását követelő, iszlámellenes Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom hívei, és a törekvéseiket elutasító ellentüntetéseket is szerveztek, amelyek nagyságrendekkel több embert, tízezreket mozgattak meg.

A Pegida ismét csak a központjában, Drezdában tudott nagyobb tömeget mozgósítani, helyszíni beszámolók szerint 15-18 ezren jelentek meg a mozgalom felhívására, nagyjából ugyanannyian, mint a párizsi mészárlás előtt tartott legutóbbi felvonuláson. Ugyanakkor a Pegida a Facebook-oldalán azt közölte, hogy „hihetetlenül sokan”, akár 40 ezren is menetelhetnek az egykori NDK területén fekvő nagyvárosban, ahol a muzulmán vallásúak aránya a lakosságban rendkívül alacsony, 0,4 százalék.

A tavaly október óta rendszeresen megrendezett hétfő esti felvonulást ezúttal a párizsi vérengzés áldozatainak emléke előtt tisztelgő gyászmenetként hirdették meg szervezők, akik szerint a mészárlás éppen azt igazolja, hogy az általuk észlelt „iszlamizálódás” súlyosan veszélyezteti a nyugati értékeket és életformát. A menetben többen francia nemzeti zászlót lengettek. Több transzparensen „Charlie vagyok” jelentésű felirat volt olvasható, míg a német sajtó állítólagos elfogultságát hevesen bíráló mozgalom más híveinek transzparensein a „Gyáva (német) sajtó, ti nem vagytok Charlie”, illetve a „Szalafista terror helyett véleményszabadságot” felirat állt.

A Pegida lipcsei társszervezete, a Legida felvonulásán helyszíni sajtójelentések szerint 3 ezren, a berlini társszervezet, a Bärgida felvulásán néhány százan vettek részt.

A több parlamenti párt, valamint egyházak, szakszervezetek, társadalmi szervezetek által meghirdetett ellentüntetéseken jóval többen jelentek meg, és szinte országszerte tartottak Pegida-ellenes demonstrációkat. Lipcsében a városi önkormányzat adatai szerint 35 ezren, Berlinben rendőrségi becslés alapján 4 ezren tüntettek a Pegida ellen. Münchenben 20 ezren demonstráltak a bajor főváros főpolgármestere, Dieter Reiter vezetésével, Hannoverben pedig 17 ezren demonstráltak, és több ezres tüntetések voltak például Rostockban, Düsseldorfban és Hamburgban, ahol a kormány bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős államminisztere, Aydan Özoguz is részt vett a Pegida-ellenes megmozduláson.

Az ellendemonstrációk visszatérő eleme volt a „Mi vagyunk Charlie, nem a Pegida” feliratú transzparens volt. A szónokok a vallási tolerancia mellett foglaltak állást és elutasították a rasszizmus, az idegenellenesség és a gyűlölet minden formáját.

Hétfőn Angela Merkel is kiállt a nagyjából 4 milliós németországi muzulmán közösség mellett. A kancellár Berlinben a török kormányfővel, Ahmet Davutoğluval folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy van-e ok nyugtalanságra az iszlamofóbia miatt Németországban, ahol 3 millió török származású, illetve 4 milliós muzulmán vallású közösség él, azt mondta, hogy egyetért Christian Wulff volt államfő megállapításával, miszerint az iszlám Németország részévé vált.

Németországban „szívesen látnak” mindenkit, aki elfogadja a törvényeket és nyelvtudást szerez, és a kormány mindent megtesz a bevándorlók integrációjának sikeréért, vallástól és a származástól függetlenül. „Én minden német kancellárja vagyok, és ebbe beletartozik mindenki, aki tartósan itt él” – mondta Merkel.

Társadalomtudósok szerint a Pegida az igen kevés muzulmán által lakott keleti tartományokra, a volt NDK területére korlátozódó társadalmi jelenség. A mozgalmat a térségben viszonylag kiterjedt szélsőjobboldali szubkultúra ismert szereplői szervezik, hívei pedig jellemzően a globalizáció, a gyors gazdasági modernizáció közepette a világot fenyegetően bizonytalannak érzékelő, helyzetükkel elégedetlen és a lecsúszástól, társadalmi státuszuk elvesztésétől tartó középosztálybeliek közül kerülnek ki.

A Pegidáról lapunk munkatársa, Bakó Bea írt részletesebben hétfőn a Mandiner blogra.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. január 13. 12:51
Amikor mesterségesen keverik a fajokat, vallásokat az emberiség ismert történelmében soha sem vezetett jóra.
kukagyerek
2015. január 13. 09:52
Sok merkelkóros szerencsétlen! A vesztükbe rohannak.
thymian
2015. január 13. 09:42
Napok óta mást sem hallani a rádióban, csak az agymosást, ki hogy ítéli el a franciaországi történéseket és hogy mennyire helye van az iszlámnak Európában. Híreknél már kikapcsolom a rádiót, mert már kezd idegesíteni. Mellesleg azt olvastam, hogy Drezdában 70-80 ezren voltak (40000m2 tele volt), míg a sajtó 15-20 ezret ír. Ezt a számháborút ismerjük már itthonról is.
bispora
2015. január 13. 09:00
Agyhalott újságírók torzítják a híreket: "Németország több városában hétfő este ismét felvonulásokat tartottak a bevándorlás korlátozását követelő, iszlámellenes Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom hívei, és a törekvéseiket elutasító ellentüntetéseket is szerveztek, amelyek nagyságrendekkel több embert, tízezreket mozgattak meg." A humán diszciplínákra fogékony agy nem tudja mit jelent a nagyságrendekkel több: ha Drezdában 18 ezren voltak, akkor minimum 1.8 millió ellentüntetőnek kellett volna lennie- de nem volt még százezer sem egész Németországban. Az meg valami egészen pikáns ízt ad ennek a kibaszott csárlizásnak, hogy a multikultiért felelős politikai elit leszedált skizofrénként nézi ahogy támogatottjai, az integrációra már eltérő képességei miatt sem alkalmas lepukkant muszlimok mini államokat hoznak létre európai nagyvárosok kerületeiben, ahová bennszülött már be nem teszi a lábát. Ezeken a helyeken véget ér az európai civilizáció, ez itt a Saria világa, a többnejűség, vallásüldözés, antiszemitizmus, terrorizmus, zavargások melegágya és forrása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!