Berlinben tárgyalnak az orosz-ukrán konfliktusról

2015. január 20. 17:28

Újabb német-francia-orosz-ukrán külügyminiszteri megbeszélést tartanak szerdán Berlinben az ukrán válságról.

2015. január 20. 17:28

A német külügyminisztérium kedden közölte, hogy a találkozót ukrán és orosz kezdeményezésre szervezték meg. A német diplomácia vezetője, Frank-Walter Steinmeier szerda estére hívta meg Pavlo Klimkin ukrán, Szergej Lavrov orosz és Laurent Fabius francia külügyminisztert a tárca berlini vendégházába, ahol legutóbb bő egy hete, január 12-én tárgyaltak több mint négy órán keresztül, eredménytelenül.

Az előző megbeszélés eredeti témája egy négyoldalú csúcstalálkozó előkészítése volt, amelyre Petro Porosenko ukrán elnök tett javaslatot december végén. Ezúttal viszont azért találkoznak a külügyminiszterek, hogy megpróbálják elejét venni a válság további mélyülésének.

„Mindenekelőtt az a cél, hogy megakadályozzuk a katonai összecsapás hevességének növekedését, és Kijev és Moszkva politikai viszonyának újabb elmérgesedését” – idézték a közleményben Frank-Walter Steinmeiert. A német külügyminiszter hozzátette: a négyek az utóbbi napokban is intenzíven tárgyaltak, hogy az egyre nehezebb helyzetben feltárják a politikai kompromisszum lehetőségeit.

A kijevi kormány szerint az oroszbarát szakadárok az utóbbi napokban ismét támadásba lendültek Délkelet-Ukrajnában az ukrán fegyveres erők állásai és a Kijev ellenőrzése alatt lévő térségbeli települések ellen. Ezzel szemben Moszkva azt állítja, hogy az ukrán vezetés már a január 1. és 14. közötti ortodox karácsonyi és újévi ünnepek alatt megsértette a minszki tűzszüneti megállapodást, majd erőteljes tüzérségi támadást indított a szakadárok ellen. Moszkva szerint az ukrán magatartás veszélyezteti az orosz, az ukrán, a francia államfő és a német kancellár tanácskozásának előkészítését.    

A „normandiai négyek” néven is emlegetett országcsoport vezetői az első tervek szerint január 15-én találkoztak volna Asztanában, Kazahsztán fővárosában, hogy a válság tartós rendezéséről tárgyaljanak. A német álláspont szerint a csúcstalálkozónak csak akkor van ételme, ha előbb biztosítják a tavaly szeptemberi minszki megállapodás maradéktalan végrehajtását. A megállapodás egyebek között fegyvernyugvást irányoz elő a válsággócban, és egy úgynevezett ütközőzóna kialakítását a frontvonal mentén harminc kilométer széles sávban.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2015. január 21. 07:13
Dolog marhára egyszerű az orosz és ukrán katonák összefognának és karóba húznák az összes Kijevi szarkeverőt az egyszerű embereknek nem érdeke a háború ukránok oroszok többsége békében szeretne élni. Kerítésen kívül könnyű okosnak lenni!!!!!!!
Willard
2015. január 20. 22:49
Az orosz vs. ukrán konfliktusban az ukrán fél már első perctől vesztésre állt. És ez még csak az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai újorosz sereg, nem az oroszok reguláris hadserege. Ne bújócskázzunk saját magunkkal: Berlin csak egy tárgyalási színhely, a döntés Moszkvában születik.
Willard
2015. január 20. 22:45
A "nagyhatalmak" nagyon jól tudják azt, amit a történelem során az összes olyan - egyébként nagyon ütőképes és a korszakhoz viszonyítottan modern és jólképzett hadsereggel bíró - hadvezér saját bőrén tapasztalt: aki Oroszország ellen kardot ránt, előbb-utóbb elpusztul. Úgy, az USA-val és Kanadával a hátországukban, ahogy vannak. Egyáltalán nincsenek nyerő pozícióban és nem diktálnak. Ami hozzánk eljut a tárgyalások helyszínéről az az, amit a Nyugat szeretné, ha a közvélemény megtudna, nevezetesen, hogy az Orosz Birodalmat zsarolni, kényszeríteni, utasítani vagy akár kérlelni lehet. Ez egyáltalán nem így van.
heep
2015. január 20. 18:04
Minek ehhez a tárgyaláshoz a német vagy a francia külügyminiszter? Nyelvi gondjaik vannak egymással az oroszoknak és az ukránoknak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!