Aggódnak az arab világban a merényletek következményei miatt

2015. január 09. 20:45

Frusztrált hangulatban figyelik az arab világban a franciaországi merényleteket, és aggódnak annak következményeitől. Egy szudáni karikaturista elmondta: „a muzulmán vallásúaknak folyton elnézést kell kérniük olyan tettekért, amelyeket nem követtek el, és nem is támogattak”.

2015. január 09. 20:45

Feszült figyelemmel követik az arab világban a nyugati társadalmak reakcióját a párizsi gyilkosságokra; sokan az iszlámellenes érzelmek rohamos terjedésétől tartanak. „Megint a muzulmánok fizetnek a világban elkövetett terrorcselekményekért” – áll nagy piros betűkkel az al-Jóm asz-Szábe című egyiptomi újság pénteki címlapján, utalva arra, hogy több mecsetet támadás ért Franciaországban, miután egy algériai származású testvérpár agyonlőtte Párizsban a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap 12 munkatársát.

Ammár Ali Haszan egyiptomi politológus és rovatvezető az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: az arab sajtóban és a muzulmán értelmiségiek körében egyfajta frusztrált hangulatot lehet észlelni, hiszen a Nyugaton kialakult iszlámképet pont ezek az esetek formálják leginkább. „Az embereken ilyenkor eluralkodik az érzés, hogy a Nyugat nem képes különbséget tenni az arab társadalmak túlnyomó többségét alkotó mérsékelt muzulmánok, és a terroristák között” – mondta a politológus.

„A megbélyegzettség érzését tovább rontja, hogy a Nyugat a jelek szerint elfelejti: a dzsihadisták ellen harcolók, csakúgy mint a világban elkövetett merényletek áldozatai általában muzulmán vallásúak  mondta, és megjegyezte  a sors fintora, hogy a rendőr, akit a csütörtöki vérengzésről készült felvételek egyikén agyonlőnek, egy tunéziai származású muzulmán.”

Haszan szerint sokan úgy látják, hogy az Európában és az Egyesült Államokban terjedő ellenérzés a muzulmánokkal szemben a radikálisok malmára hajtja a vizet, hiszen a fiatalok verbuválásakor mindig azzal érvelnek, hogy a Nyugat állandó háborút vív az iszlám ellen. „A muzulmánok úgy látszik minden helyzetben vesztésre állnak” – írja egy neves szudáni karikaturista, Hálid al-Baih, aki azt fájlalja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió honlapján megjelent cikkében, hogy „a muzulmán vallásúaknak folyton elnézést kell kérniük olyan tettekért, amelyeket nem követtek el, és nem is támogattak”.

A BBC arab nyelvű csatornáján futó egyik műsorban egy Franciaországból betelefonáló néző keserűen állapította meg, hogy bár Szíriában és Irakban „naponta több tucat embert mészárolnak le, az erről szóló tudósítások eltörpülnek a párizsi eset által kiváltott hírözön mellett”.

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2015. január 10. 11:48
Sajnálok minden normális muszlimot. Áldozatai az általánosításoknak. Hogy melyik arab ország mennyire normális, az egy másik kérdés.
balbako_
2015. január 10. 10:51
Amikor exportálták a "liberális forradalmat" a mozlim országokba sőt katonai erővel kikényszerítették a nyugat harcosai ezzel nem számoltak?
wartog
2015. január 10. 09:55
Tisztelet, uraim, tisztelet! Ha mond ez a szó valamit. És ne gyertek nekem a szólásszabadsággal.Hány szem búza a rakás, kettő, három, öt?
vigyor
2015. január 10. 09:09
A probléma gyökere szerintem az, hogy még a mérsékelt, nyugodt, jól működő, terrorizmus nélküli iszlám is túl radikális Európa és a nyugati társadalmak nagy részében. Nekünk túl szigorúak az ő vallásuk törvényei, számunkra elfogadhatatlan a saria, vagy a szokásaik nagy része. Ez persze senkit nem jogosíthatna fel arra, hogy az iszlámot mint vallást gyalázza, a hívőket szándékosan megsértse. Mert ez is fanatizmus. A fanatizmus pedig mindig és minden esetben elítélendő, attól mindig és minden esetben el kell zárkózni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!