Zavargások Fergusonban: nem emeltek vádat a rendőr ellen

2014. november 25. 07:03

Újra zavargások törtek ki a Missouri állambéli Fergusonban, miután a nagyesküdtszék három hónap után úgy döntött: nem emel vádat a Michael Brownt lelövő rendőr, Darren Wilson ellen. Obama elnök TV-üzenetében azt mondta: itt az alkalom orvosolni olyan sebeket, melyek még a faji megkülönböztetés időszakában keletkeztek.

2014. november 25. 07:03

Nem találta indokoltnak a vádemelést hétfőn a nagyesküdtszék annak fehér rendőrnek az ügyében, aki augusztusban a Missouri állambeli Fergusonban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest; a döntés miatt a Missouri állambeli településen zavargások törtek ki. Darren Wilson rendőr augusztus 9-én több lövéssel végzett a 18 éves Michael Brownnal, akinek halálát követően St. Louis Ferguson nevű elővárosában hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások voltak.

A vádemelés kérdésében Robert McCulloch St. Louis megyei ügyésszel együttműködő nagyesküdtszék határozatának ismertetése nyomán tüntetők Fergusonban megdobálták a rendőröket, több járőrkocsit és épületet felgyújtottak, fosztogattak. A rendfenntartó erők könnygázt vetettek be és páncélozott járművekkel megerősített, jelentős erőket vontak össze. A St. Louis-i repülőteret lezárták. A helyszínről a CNN hírtelevízió lövéseket is jelentett. Aktivisták New Yorkban, Chicagóban és Houstonban, Los Angelesben és Oaklandben is szolidaritási megmozdulásokat szerveztek.

Jay Nixon kormányzó már a múlt héten szükségállapotot hirdetett és mozgósította a Nemzeti Gárdát, amelynek egységei megerősítették több fontos létesítmény őrizetét. A fergusoni iskolákban kedden tanítási szünet lesz, sok üzlet kirakatait pedig elővigyázatosságból bedeszkázták. A nagyesküdtszéki döntést követően – miként azt megelőzően többször is – Barack Obama elnök a tiltakozókat televíziós beszédben békés reagálásra, a rendőröket pedig önmérsékletre szólította fel. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok jogállamiságra épülő ország, ezért el kell fogadni a határozatot.

Mint mondta, csatlakozik a lelőtt Michael Brown szüleinek azon reményéhez, hogy a fiuk nem halt meg hiába, és St. Louis környékén pozitív változások indulnak meg. Obama szerint ugyanakkor az ügy rávilágított olyan, a faji megkülönböztetés korszakából örökölt problémákra, így a közösségek és a bűnüldözők közötti bizalmatlanságra, amelyeket – élve az alkalommal – orvosolni kell. Brown szülei egyébként a döntés nyomán „mélységes csalódásuknak” adtak hangot. Azt megelőzően arra kérték a tüntetőket, hogy a nagyesküdtszék döntése után négy és fél perccel emlékezzenek meg arról a négy és fél óráról, amikor fiúk holtteste mindenki szeme láttára az utcán hevert. (Igazságügyi szakértői vélemény szerint a holttestet a helyszíni szemle elvégzéséig a rendőrök nem szállíthatták el.)

A 9 fehér és 3 afroamerikai tagból álló nagyesküdtszék több mint három hónapon át hallgatott meg tanúkat és mérlegelt bizonyítékokat annak érdekében, hogy megpróbálja rekonstruálni, mi is történt augusztus 9-én, amikor a járőrkocsival közlekedő Wilson az utcán megállította Brownt és egy társát. Abban mindkét fél egyetértett, hogy a rendőrautónál dulakodás tört ki a rendőr és a fiatalember között, amelynek végén Wilson fegyverhasználathoz folyamodott. Brown ezt követően eltávolodott a járműtől.

Az ezután történtekkel kapcsolatban azonban a két fél egymásnak ellentmondó verziók mellett állt ki. A Brown család azt állította, hogy a fiú megadásból felemelte a kezét, a rendőrök és a patológusok szerint viszont valószínűleg támadólag közeledett a rendőr felé. A nagyesküdtszék a három halottkémi vizsgálat és a tárgyi bizonyítékok alapján az utóbbi változatnak adott hitelt.

A testület eljárásának több eleme is vitatott volt. Többen lemondásra szólították fel McCulloch megyei ügyészt, aki egy 2000-ben történt rendőri fegyverhasználat ügyében vitatott módon járt el, és akinek az apját, aki rendőr volt St. Louisban, 50 évvel ezelőtt agyonlőtte egy fegyveres támadó. McCulloch azonban nem volt hajlandó átadni a helyét egy különleges ügyésznek. Az eljárásról emellett menet közben részletek szivárogtak ki, ami arra késztette Eric Holder igazságügyi minisztert, hogy hallgatásra szólítsa fel az ismeretlen kiszivárogtatókat.

Holder hétfő este emlékeztetett rá, hogy az ügyben az igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) független vizsgálatot folytat annak megállapítására, vajon az incidens során nem sértették-e meg Brown polgári jogait. A még hetekig vagy hónapokig tartó eljárás nyomán akkor emelhetnek vádat Wilson ellen, ha bizonyítást nyer, hogy a rendőr szándékosan megsértette a fiatalember polgári jogait.

Ettől függetlenül az igazságügyi tárca azt is igyekszik megállapítani, hogy a fergusoni rendőrségnél bevett gyakorlat volt-e a jogsértés, a túlzott erő alkalmazása. Vizsgálják az igazoltatásra, motozásra és előállításra vonatkozó statisztikákat, illetve azt, hogyan bánnak a foglyokkal. Az 53 fős rendőrség túlnyomórészt fehérekből áll a fekete többségű városrészben.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vadjoe
2014. november 25. 09:56
Micsoda undorító diktatúra.
thymian
2014. november 25. 09:08
Münchenben meg a menekültek éhségsztrájkolnak, hogy azonnal kapjanak tartós engedélyt az itt tartózkodásra. Nem, még véletlenül sem örülnek, hogy elhúzhatták a belüket az állítólagos háborús zónákból, fedelet, ellátást kaptak, még követelőznek. Nagy bajban lesznek a fehér, keresztény emberek rövidesen Európában is.
Türelem
2014. november 25. 08:12
Amerikában a rendőrök teszik a dolgukat, ellentétben a magyar kollégáikkal. Még néhány év, s az ország keleti falvaiban, városaiban fogják bedeszkázni a boltok kirakatait, s ott fogják mozgósítani a Nemzeti Gárdát. Egyik ismerősünk, az egyik térségi kisvárosból a fővárosba ruccanván tegnap mesélte friss élményeit. A városkából menekülnek a magyar fiatalok, már szinte minden utcában lakik egy cigány. Ahol kihalnak a magyarok, ott vásárlóként már a cigányok jelennek meg. A polgármester örömmel telepíti be a más tájakról érkező cigányokat is, pénzt kap érte. A településen csak terhes tizenéves cigányokat lehet látni az utcán. Néhány hete egy vasúti fülkében utazott Debrecenbe tartván. Volt köztük egy nő, akiről nem igazán tudták megállapítani, hogy cigány. természetesen szóba került, hogy már nem lehet baromfit tartani az udvarban, zöldséget vetni, mindent a boltban kell megvenni, a cigányok lopásai, élősködései miatt még a maradék hagyományos életforma is felszámolódik. S lopnak mindent, semmi és senki sincs biztonságban. Amit sem Orbán, sem a kormány nem érzékel, vagy nem akar tudni róla. Egyszer csak felugrott ez a nő, kijelentette, hogy ő cigány, s azt mondta, hogy " "Fogtok Ti még sírni, hamarosan eljön a mi időnk!" Na ettől mentse meg ezt a hazát a Teremtő! Az egyik dél-afrikai mérnök ismerősöm, még Mandéla előtt itthon járt, s hogy érthetővé tegye az ottani faji helyzetet, a cigányok hazai helyzetével vont párhuzamot. Sajnos a rendőrök semmit sem oldanak meg, sterilizálással kellene szabályozni a cigányok születés szabályozását, mint Kínában tették. S ugye Kína egy demokratikus ország, minden jelentős nyugati vezető egymásnak adja Pekingben a kilincset. Az USA meg megérdemli azt, amit kap a négereitől, önmagát pusztítja el a fehér ember azzal is, hogy öt millió "új amerikait" engedtek maguk közé. Az egyik barátom hétvégén járt Londonban, s hát hanyatt-homlok menekült haza, a pakikon kívül már csak turistákkal találkozott a fehérek közül. Orbánnak igaza van, le kell zárni Európa határait - a migránsok egyébként is mindenütt a baloldalra szavaznak, ezért is ölelik őket a keblükre -, de ezzel párhuzamosan gyorsan és radikálisan meg kell oldali európai szinten a cigány kérdést is. Ők a mi négereink. A rendőr meg ne legyen itthon sem olyan málészájú, persze a felsőbb parancsot nem erőszakolhatja meg.
gepida
2014. november 25. 08:03
A rendőrök is tanulhatnak az esetből, ezentúl csak fehérekre lövöldöznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!