Falat építenek az ukrán-orosz határon

2014. szeptember 26. 12:38

Kigyulladt péntekre virradóra a kelet-ukrajnai szakadárok által ostromolt donyecki nemzetközi repülőtér, és megszakadt a reptér áramellátása is. A kijevi kormány utasítására pénteken hozzáláttak az orosz-ukrán határ elkerítéséhez, műszaki lezárásához.

2014. szeptember 26. 12:38

Az ukrán fegyveresek kezén lévő donyecki repteret hetek óta ostromolják a szakadárok. Péntekre virradóra kigyulladt a légikikötő és megszűnt az áramellátás is. Szemtanúk szerint a városban is igen feszülten telt az éjszaka, a helybeliek több kerületből tüzérségi lövedékek robaját jelentették. Sérültekről, áldozatokról nem érkezett hír.

Az ukrán „terrorellenes” erők sajtóközpontja közölte, hogy az éjjel több más településnél is támadás érte a hadsereg állásait. Folytatódtak a szeparatista támadások a Donyecktől északra fekvő Debalcevénél, illetve a két város közötti található Nyikisine és Maloorlivka településeknél, valamint még északabbra, Luhanszk megyében Piszki, Popaszna és Scsasztya települések térségében érte támadás a „terrorellenes” erőket. Scsasztyában találatot kapott a helyi kórház is.

A felsorolt települések mind beleesnek abba a nehézfegyverektől mentesítendő övezetbe, amelynek kijelöléséről múlt pénteki minszki találkozójukon állapodtak meg az ukrán kormányzat és az oroszbarát szakadárok, valamint Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői.

Hírügynökségi jelentések szerint pénteken egy Donyecktől északra lévő helyszínen újabb tárgyalásokat kezdtek magas rangú orosz és ukrán katonai tisztségviselők, valamint az EBESZ képviselői, hogy kijelöljék az említett ütközőövezet „határait”. A Luhanszk és Donyeck megyét kettészelő, keletről nyugatra majd délnek forduló, 30 kilométer széles elválasztó vonal kialakításának célja, hogy tartósan biztosítsa a szeptember 5-én Minszkben született tűzszünet betartását.

Az ukrán kormány pénteken hivatalos honlapján bejelentette, hogy megkezdték a fal építését az orosz-ukrán határon, s a létesítmény első szakasza a tervek szerint szeptember 30-ra kész lesz. A „Fal” elnevezésű projekt megvalósítását, vagyis az orosz-ukrán határ teljes hosszában való elkerítését szeptember 3-án jelentette be Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

Petro Porosenko ukrán elnök csütörtöki kijevi sajtóértekezletén azt mondta, „erősen hisz” a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezésének lehetőségében. Hivatala aznap közölte, hogy az elnök rendeletet írt alá az orosz-ukrán határ teljes hosszának a határforgalom előli átmeneti lezárásáról. Az ukrán média híradása szerint péntekre a 65 határátkelőhelyből már 16-ot lezártak a forgalom elől.

Az orosz hatóságok közben nem engedték be az országba Rebecca Harmst, az Európai Zöldek EP-frakciójának társelnökét. A politikus sajtótájékoztatón azt mondta: többórás huzavonát követően alá kellett írnia egy dokumentumot, miszerint nemkívánatos személy Oroszországban, ezért nem léphet be az országba, és ha megpróbálja, azzal bűncselekményt követ el. Harms elmondta: tudomására jutott, hogy az oroszok több európai politikust is beutazási tilalommal sújthattak, de arról nem kapott felvilágosítást, hogy kik szerepelnek még ezen a listán.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. szeptember 27. 09:21
Hát érthető! Ahelyett, hogy a szétlőtt városokat próbálnák meg ismét élhetővé tenni, falat építenek. Kérném felsorolni, hogy hol vált be a világban!
1120
2014. szeptember 26. 22:58
"Falat építenek az ukrán-orosz határon" És azt hiszik, hogy ezt Putyin hagyni fogja?! Baszd meg Porosenko! A néped ezen a télen meg fog fagyni! Idióta...
Peter8811
2014. szeptember 26. 20:41
Nyóc méter magasat mint az anyaországban?
tango47
2014. szeptember 26. 20:27
Hát, ha úgy érzik, hogy egy fal majd visszatartja az oroszokat, vagy az orosz telet, hááááááááááát....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!