Egyiptomi iszlamistákat utasított ki Katar

2014. szeptember 13. 15:08

Az Egyiptomban betiltott Muzulmán Testvériség számos vezetőjének menedéket nyújtó Katar váratlanul kiutasította az országból az iszlamista szervezetnek és közvetlen környezetének több befolyásos tagját - jelentette szombaton az egyiptomi sajtó.

2014. szeptember 13. 15:08

Összesen hét egyiptomi iszlamista egy hetet – egyes források szerint egy hónapot – apott arra, hogy elhagyja az olajban gazdag Öböl menti államot, amelyet a régióból gyakran érik bírálatok, amiért egyszerre tart fenn szoros stratégiai kapcsolatokat nyugati kormányokkal – elsősorban Washingtonnal – és a térségben tevékenykedő iszlamista erőkkel. Az egyiptomi szervezetből kialakult – és időközben feloszlatott – zabadság és Igazságosság Pártjának szóvivője a katari fővárosban úgy nyilatkozott, hogy az érintettek között van Amr Darrág volt tervezési miniszter és Mahmúd Huszein, a testvériség főtitkára is.

Ezen felül befagyasztották a Muzulmán Testvériség mintegy 524 magas rangú tagjának Katarban vezetett bankszámláját. A szervezetből tavaly kivált Testvériség Erőszak Nélkül nevű csoport Facebook-oldalán szombaton megjelent közlemény szerint a hatóságok összesen 848 millió dollárt (több mint 200 milliárd forint) foglaltak le. A számlatulajdonosok között szerepel a testvériség fejének, Mohamed Badíének a neve is.

Kairó és Doha között diplomáciai válság dúl az iszlamista Mohamed Murszi egyiptomi elnök tavaly júliusi elmozdítása óta. Katar nyíltan a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség mellé állt, és államcsínynek minősítette a történteket. A több mint egy éves mosolyszünet alatt az Öböl menti állam közvetlen szomszédjai is visszarendelték nagyköveteiket Dohából. Egyebek mellett Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is az iszlamisták támogatásával vádolja Katart, miközben dollármilliókkal segítik a gazdasági csőd – és a helyi dzsihadista milíciák – ellen küzdő új kairói kormányt.

Az utóbbi hetekben újra közelebb hozta egymáshoz az ellenlábasokat a régióban egyre nagyobb teret nyerő szélsőséges mozgalmak jelentette veszély. A térségben tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön tíz arab állam – köztük Katar – támogatását is biztosította egy „koordinált katonai hadjárathoz” az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen, amely Szíria és Irak jelentős területeit vonta uralma alá.

Az egyelőre nem teljesen világos hátterű szombati fejleményeket a kiutasított Amr Darrág Facebook-oldalán úgy kommentálta, hogy az „általunk vendégszeretőként megismert Katart érő további kellemetlenségek elkerülése végett” eleget tesznek a felszólításnak.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2014. szeptember 13. 15:13
Felébredt tán a lelkiismeretük, hogy nem volt jó ötlet felfegyverezni az iszlamistákat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!