A szeparatizmus elleni büntetőintézkedéseket fogadott el az ukrán parlament

2014. augusztus 14. 17:14

A szakadárok fegyveres tevékenysége mellet a Krím-félsziget elszakadásának támogatását is szankciókkal sújtják majd az ukrán parlament csütörtöki döntése értelmében. A média elleni büntetőintézkedéseket végül elvetette a parlament.

2014. augusztus 14. 17:14

A média elleni büntetőintézkedések lehetőségét elvetve véglegesen jóváhagyta az ukrán parlament csütörtökön a szeparatizmus támogatói elleni szankciókról szóló törvényjavaslatot. A kormány egyetértésével az előterjesztést úgy módosították, hogy a szankciók nem terjednek ki a sajtótermékek terjesztésének, rádióműsor-sugárzásnak és a tömegtájékoztatási eszközök munkájának korlátozására. Ilyen esetekben továbbra is csak bíróság dönthet majd.

A törvényjavaslat büntetőintézkedésekkel sújtja az ukrajnai „terrorizmust” (vagyis a szakadárok fegyveres tevékenységét) és a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolását finanszírozó természetes és jogi személyeket. Az előterjesztés értelmében a kormány javaslata alapján a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) állítja össze a szankciókkal sújtandók listáját. A kormány 172 magán- és 65 jogi személy felvételét javasolja a tanácsnak a szankciós listára.

A büntetőintézkedések egyebek mellett kiterjedhetnek a listára kerülő személyek és vállalatok gazdasági, kereskedelmi tevékenységének megtiltására, valamint bankbetéteik befagyasztására.

A parlament 252 támogató szavazattal első olvasásban jóváhagyta az átvilágítási törvényt is. A javaslat értelmében átvilágítják többek között a parlament, a végrehajtói hatalom központi szerveinek vezetését, a főügyészt, az ukrán biztonsági szolgálat, a nemzeti bank, a számvevőszék vezetőit, a parlamenti képviselőket, a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek tisztségviselőit, az alkotmánybírákat, a legfelsőbb bíróság, valamint a központi választási bizottság tagjait.

Az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések résztvevőinek egyik fő követelése volt az államhatalmi szervek átvilágítása és megtisztítása a korrupciótól.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!