Martonyi: Meglepetést okoztak az Ukrajában történtek

2014. április 15. 12:39

Martonyi János szerint az EU-nak le kéne fektetni, hogy meddig mehet el Oroszország, és e mellett a határvonal mellett következetesen ki kell tartania. Szerinte az Unió jelenleg bár igyekszik, nem irányítója az eseményeknek.

2014. április 15. 12:39

Az ukrán válság eseményei és az orosz fellépés, a „külső sokk” meglepetést okozott, és romba döntött egy 15-25 éves álmot, amely arról szólt, hogy a területi kérdéseknek már nincs jelentőségük, csak a verseny számít – fogalmazott kedden egy brüsszeli panelbeszélgetésen Martonyi János külügyminiszter.

Jelenleg az Európai Unió (EU), bár igyekszik, sajnos nem irányítója az eseményeknek, csak reagál a történésekre – mondta az Európai Politikai Tanulmányok Központja (CEPS) által szervezett rendezvényen a magyar diplomácia vezetője. Martonyi János amellett foglalt állást, hogy az EU-nak ki kell állnia az elvei és az értékei mellett, és a jelenlegi helyzetben félre kell tennie a belső vitákat és nézeteltéréseket.

Az államok területi egységét és szuverenitását tiszteletben kell tartani, a nemzetközi jognak meg kell felelni, ebből nem lehet engedményt tenni” – jelentette ki Martonyi János, aki szerint, ha az Európai Unió lefekteti, hogy meddig lehet elmenni, akkor e mellett a határvonal mellett következetesen ki kell tartani. A külügyminiszter úgy vélekedett, hogy korábban elmosódtak a lefektetett határvonalak.

Ezzel összefüggésben a külügyminiszter abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy Ukrajnának nagyobb támogatásra van szüksége, az Európai Unióban pedig meg kell teremteni a szolidaritás és a tehermegosztás szellemiségét, mert, ha rosszabbra fordul a helyzet, akkor minden ország más mértékben fogja annak következményeit megszenvedni. Mint mondta, Magyarország kész vállalni az ebből fakadó terheket, eddig is támogatta és eztán is támogatni fogja a Moszkvával szembeni szankciókat, ám a szankciók lehetséges hatásainak felmérését is fontosnak tartja.

Kérdésre válaszolva a külügyminiszter kijelentette, hogy az Európai Unió Keleti Partnerség programja, amelyben hat volt szovjet tagköztársaság vesz részt, a jövőben is folytatódik, sőt a folyamatból a hosszú távú stratégiai elképzelések szerint Oroszország sincs kizárva. A hosszú távú uniós koncepció Oroszországot is Európa részének tekinti, ám Moszkva jelenleg egy „zéró összegű játéknak” tekinti a geopolitikát és a diplomáciát, emellett pedig sokak fejében él még az a téves elképzelés, hogy az EU a NATO meghosszabbított karja, és ahol az előbbi megjelenik, ott idővel az utóbbi is megveti majd a lábát – mondta a külügyminiszter.

Martonyi a Keleti Partnerségben részt vevő hat országról azt mondta, hogy ezeket egymással sem igazán lehet összehasonlítani. Fehéroroszország és Grúzia merőben eltér egymástól, valamint Azerbajdzsán és Ukrajna helyzete is teljesen más – magyarázta a külügyminiszter, aki rámutatott, hogy ez a laza országcsoport nem magától alakult ki, hanem az Európa Unió hozta létre.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2014. április 15. 22:47
Az se kis meglepetés, hogy az a 2 ujság kapta az idei Pulitzer dijat amelyik maximálisan összefogott Edward Snowden-nel leleplezései közlésében. A Washington Post és a Guardian. Karakán dolog!
greg
2014. április 15. 19:53
Pedig nagyon ráférne már a világra pár atom. Vissza fogná a globális felmelegedést és pár fokkal csökkenne a hőmérséklet. Előbb utóbb elsül majd pár nuke csak az a kérdés hol.
Droite
2014. április 15. 19:53
Szoljon mar ra valaki erre a ven hulyere ott a kulugyben hogy inkabb ne szoljon semmit, csak lejaratja az orszagot és a kulugyminoszteriumot. Kezdjen csomagolni és tartsa a markat a MOL- nal a tovabbiakban.
simonszól
2014. április 15. 16:43
Zokogni való képességtelenség és minősíthetetlen butaság árad a külminiszter szavaiból.S ne legyenek illúzióink.Államtitkára is merő képességtelenség.Ebben az életkorban,ilyen múlttal,hamarabb kellett volna tudni mikor mi következik,mint azoknak akik irányították az eseményeket.Elképesztő,hogy nekünk mennyire silány a politikai elitünk.Vevőm volt anno az egyik uniós csatlakozást tárgyaló csoport mindegykije.Azt mondja a bunkó:Én az optika hazájából jöttem.Kérdem:az hol van?Mire Ő:Hát Németország!!Mondom:Az arab világban lesz az a haza .Ettől teljesen bepörgött és kikérte magának.Majd miután lenyugodott elkezdte magyarázni,hogy mi az a videorekorder és ,hogy a visegrádi négyek azért négyek mert Csehszlovákia ketté vált.Na engem itt csípett meg a hülyebogár s innentől kezdve hagytam "érvényesülni"jelezve a betérőknek,hogy maradjanak kicsit s hallgassák a jóember mindenre kiterjedő előadását.Percek alatt idiótát csinált magából.Rendkívül tanulságos délelőtt volt s történt ez 2005 táján.Azóta van külön bejáratú élményem a belpesti lenézésről,arról a megvetésről amivel kezelnek minket, ahogyan gondolkodnak felőlünk.Később az ürge az Mszp-nél tűnt föl nem is kis beosztásban.No száz szónak is egy a vége.Egyáltalán nem lep meg a fent idézett úrból áradó üresség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!