Ukrajna: Donyeck is népszavazást akar Oroszországról

2014. március 10. 09:48

A kommunista pártot éltette a kelet-ukrajnai Donyeckben, a Lenin téren tüntető több ezres tömeg vasárnap. A demonstrálók azt követelték, hogy írjanak ki népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozásról. A tüntetők nem akarnak sem EU-t, sem NATO-t.

2014. március 10. 09:48

Közel tízezer oroszbarát tüntető követelte az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás kiírását az ország keleti részén fekvő Donyeckben. A tüntetők dél körül kezdtek gyülekezni a Lenin téren, ahol már szombaton is több ezren tüntettek. A megmozdulás részvevői orosz zászlókat lengettek, a kommunista pártot éltették. A tömeg egyperces néma csenddel adózott a kijevi februári tüntetésekben életüket vesztett rendőrök emlékének.

„Nem akarunk belépni sem a NATO-ba, sem az Európai Unióba, nem támogatjuk a kijevi kormányt: senki nem választotta meg őket, magukat jelölték ki” – mondta az egyik résztvevő, mielőtt kitűzték volna az orosz lobogót a helyi rendfenntartó erők központjára. A keleti Luganszk városában sem volt nyugodt a hangulat, oroszpárti tüntetők ezrei rohamozták meg a megyei adminisztráció székhelyét, majd elzavarták hivatalából a nemrég kinevezett kormányzót.

Közben a Krím félszigeten újabb katonai repülőteret zártak körbe oroszbarát, katonai egyenruhás fegyveresek vasárnap a Krímben. A repülőtér Szaki falu közelében van.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2014. március 11. 03:45
Ukrajni délkeleti megyéi, ellentétben az orosz propaganda dumákkal ugyan képviselnek bizonyos potenciált, de kivétel nélkül jelentős dotációra szorulnak, ráadásul kétharmad részben lusta és koszos pravoszláv-orosz népesség bomlasztja a gazdaságukat immár hatvan éve. Ukrajna kormányának lehető legjobb lépése lenne,ha önként átadná putleréknak ez a koszos bagázst.Ellenkező esetben az eu pénzek döntő részét majd ezekre kell költenie.szlava ukrainy
Gregorius
2014. március 10. 22:05
Azt érzem, hogy Ukrajna egy federális államforma (pl. USA) felé halad, ahol az egyes "tagállamok" csak lazán függenek a központi hatalomtól, mert ebben az esetben nagyjából megmaradnának a határok. Az egyik oldalon inkább az orosz, amíg a másikon az Unió befolyása érvényesülne, és garantáltan nem lehetne Ukrajna NATO tag, amit az oroszok nem fogadnának el.
Csigorin
2014. március 10. 12:08
Naigen, epp par napja irtam hogy jobban tennek ha gyorsan megallapodnanak a Krimrol mielott meg par kelet ukrajnai helyen kitalaljak hogy ok is csatlakoznanak a Foderacio kebelebe. Nem fogadtak meg a tanacsomat...
balbako_
2014. március 10. 12:08
Donyeck non coronat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!