Ukrajna: Oroszországhoz fordul a krím autonómia

2014. február 04. 21:58

A dél-ukrajnai krími köztársaság parlamentje az orosz többségű terület autonómiája védelmében változtatásokat kezdeményez alkotmányában, továbbá Oroszországhoz készül fordulni segítségért és védelemért – írja az MTI.

2014. február 04. 21:58

Erről a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjének elnöksége hozott döntést keddi ülésén.

Az Ukrajnában kialakult válságos helyzet megvitatása közben Volodimir Klicsnyikov, a központi kormányt alkotó Régiók Pártjának képviselője kezdeményezte, hogy módosítsák az autonóm terület alkotmányának több pontját, nagyobb függetlenséget biztosítva ezáltal a kijevi központi hatalomtól. 

A politikus egy másik képviselőtársával együtt kezdeményezte, hogy a krími parlament kérjen Oroszországtól segítséget és védelmet. Arról, hogy milyen segítséget várnak Moszkvától, részleteket nem hoztak nyilvánosságra.     
 
A Krími Autonóm Köztársaság 1991-ben jött létre a Szovjetunió szétesése után önállóvá vált ukrán állam területén. Lakossága a legutóbbi, 2001-es hivatalos népszámlálási adatok alapján 1,9 millió fő. A lakosság többsége – 58 százaléka – orosz nemzetiségű, 24 százaléka ukrán, 12 százaléka pedig krími tatár.  
 
Közben Jurij Mirosnicsenko, az államfő parlamenti képviseletével megbízott kormánypárti honatya leszögezte, hogy az előre hozott választások kérdése jelenleg nincs napirenden. Elismerte ugyanakkor, hogy valóban „létezett forgatókönyv rendkívüli parlamenti választások tartására”, de ez, miután a törvényhozás elfogadta az amnesztiatörvényt, lekerült a napirendről. Pedig hétfőn maga Mirosnicsenko közölte: Janukovics készen áll arra, hogy előre hozott választásokat tartsanak Ukrajnában.
 
Az amnesztiatörvény kormánypárti változatát - amely a mentesség előfeltételéül szabja, hogy a tüntetők tegyék szabaddá az általuk elfoglalt hivatali épületeket és utcákat - az ellenzék tiltakozása ellenére múlt szerdán fogadta el a parlament, és pénteken írta alá Viktor Janukovics elnök.  
 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kvantumfilozófus
2014. február 05. 10:17
Igen, hát az kell nagyon Oroszországnak.
Ultima Ratio
2014. február 05. 09:14
Persze! Mindent a Nyugat szított! Az orosz medve még sosem nyúlt bele egyik volt szovjet állam belpolitikájába, azt sem tudják mit jelent az imperializmus. Az ukrán nép meg nyilván ostoba, az fel sem merül, hogy ők dönteni akarnak a saját sorsukról, és talán sokszáz év orosz uralom már kicsit elég volt nekik. Az teljesen kizárt, hogy az egyszeri ukrán átjön a határon, akár ide, akár Lengyelországba, és azt látja, hogy a hanyatló nyugat mégis jólétet ad ezeknek az elnyomott szerencsétleneknek akik itt élnek, miközben ők még mindig nyomorban élnek. Ha nektek annyira tetszik az orosz cár atyácska barátsága, nyugodtan menjetek ki Ukrajnába szétnézni. Nem kell messzire menni, elég Beregszászig. Meg lehet nézni, hogy hogyan is néz ki az az egykor gyönyörű város. Aztán pofázni. De persze az oroszok azok minden jó forrása. Hülye faszok.
kamasuka
2014. február 05. 08:46
Gratula a külföldi titkosszolgálatoknak a líbiai, egyiptomi és szíriaihoz hasonló ukrán akcióért. A végcél, mint megtudtuk az IMF hitel lenne, amit mi már ismerünk, hogy milyen. Ha az ukránoknak nevezett nagy katyvasznak erre van szüksége, vigyék. A kárpátaljai magyarokat nagyon sajnálom. Amúgy, ha 1990 óta ennyire képes volt változni Európa térképe, "köszönetet szeretnék mondani" világi kommunistáinknak, hogy olyan remek állapotba hozták lelkileg és szellemileg, az anyagi részről sem elfeledkezve ezt az országot, hogy a kilencvenes évek változó Európájában, ahol tucatnyi új ország jött létre, sem a délszláv válságban, sem Csehszlovákia szétesésében, sem a jelenlegi román és ukrán helyzetben esélyünk sincs arra, hogy legalább esélyünk legyen arra, hogy 1x legalább az elszakított területen élő magyarjaink, legyen az Szlovákia, Románia, Ukrajna vagy bármelyik Délszláv állam egyszer komoly területi autonómiában éljenek, ha már hozzánk vissza, amiatt a bizonyos "rohadt 45 év" miatti szakértelmüknek köszönhetően úgy néz ki soha nem kerülhetnek vissza elszakított területeink ...
almafa
2014. február 05. 01:02
Ukrajna szakadása esetén Kárpátalja leválása reális lehetőség. A legnagyobb népcsoport a ruszinok, akik persze hivatalosan nincsenek is, mert ukránok, de vallási alapon jól azonosíthatók mert nem ortodoxok, hanem görög katolikusok. Román elég kevés van ott, ~ 30 ezer (~2,5%), de persze a románok szerint az is ősi román föld, mint tudjuk. E mellett nyilván Szlovákia is készen áll. Buta aki ezt nem gondolja végig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!