Magyar huszárnak állítottak szobrot Szlovéniában

2013. november 15. 18:34

Hende Csaba honvédelmi miniszter büszke arra, hogy olyan szomszédja van Magyarországnak, ahol kétszáz éve nem felejtették el egy magyar huszár, Rostás Pál emlékét.

2013. november 15. 18:34

Hende Csaba magyar és Roman Jakic szlovén honvédelmi miniszter együtt avatta fel pénteken a szlovéniai Budanjéban a 200 éve ott elhunyt Rostás Pál magyar huszár közadakozással felújított szobrát. Az olasz-szlovén határ közelében tartott megemlékezésen Hende Csaba büszkeségét fejezte ki azért, hogy „olyan szomszédjaink vannak, akik 200 évig nem felejtették el egy magyar huszár emlékét”.  Hozzátette, hogy nem csak a közös történelem köti össze a két országot, de az Európai Unió és a NATO tagjaként szövetségesek is, és hamarosan magyar repülők biztosítják Szlovénia légterét.

1813 őszén, október 3-án Trieszthez közel, a Vippach-Görz (Vipava – Goricia) országút mentén magyar huszárok, az 5. Radetzky huszárezred katonái a francia Illíriából visszavonuló francia alakulatokat üldözték. A hadszíntér az 1813-as Napóleon elleni harcok egyik melléktere volt, mégis, a magyar huszárok számára fontos helyszín volt, hiszen itt alkalmazhatták a könnyűlovassági harcmodorhoz talán leginkább illő, kis létszámú zavaró harcműveleteket.

Rostás Pál közhuszár az alakulat tagjaként vett részt az összecsapásban. A többszörös francia túlerő ellen Rostás volt, aki mintegy negyed órán át feltartóztatta a franciákat, ezzel lehetőséget adva sebesült bajtársainak a visszavonulásra. Rostás Pál 1813. október 3-án meghalt. Bajtársai, ezredtársai 1836-ban egy díszes sírhelyet, majd 1845-ban avattak emlékére egy teljes alakos szobrot Vipava közelében, Budanje-ban, ami ma a szlovén-olasz határ közelében van, közel Trieszthez. A szobor egyben Rostás Pál sírhelye is. Az 1845-ös szobor költségeit bajtársai, ezredtársai gyűjtésből finanszírozták. A szobor időközben, a második világháborút követő időszakban megsérült, a településen a Mária Templom mellett a szobor talapzata elhagyatottan állt egészen 2009-ig.

A felújítás 17 625 eurós költségeiből 10 375 eurót a szlovének álltak, a többit magyar intézmények és magánszemélyek adták össze. A magyarországi gyűjtést a Budakeszi Kultúra Alapítvány fogta össze, Magyarország Szlovéniai Nagykövetsége segítségével.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. november 15. 18:50
riszpekt
3M..
2013. november 15. 18:45
"Rostás Pál 1813. október 3-án a franciák elleni harcokban 60 francia gyalogos és hét lovas ellen küzdött az 5. Radetzky-huszárezred közhuszáraként. Egymaga negyedórán át kitartott, pedig harminc lövés érte, és ennek az akkori Wippach - szlovénül Vipava - lakói szemtanúi voltak. A franciák távoztával a halott vitézt díszes temetésben részesítették, sírja fölé emléket emeltek, 1845-ben pedig a helyi lakosok és az egykori bajtársak gyűjtéséből életnagyságú szobrot állítottak." Mindenki előtt legyen példa,ez az áldozat amit ez a hős a hazájáért hozott. A legdrágább kincsét, az életét adta. Legyen példakép, a fiatalság előtt! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!