Mucsa

2013. november 26. 19:39

Tudniillik Orbán véleménye egyszerűen nem számít Pekingben. Oda se figyelnek.

2013. november 26. 19:39
Aczél Endre

„Mindenki azzal van elfoglalva vagy azon van kiakadva, hogy Orbán Viktor Tokióban jártában mit üzengetett hazafelé az egykulcsos adóról, illetve annak további csökkentéséről. Holott miniszterelnökünk néhány száz kilométerre volt csak a dél-kínai tenger szigetvilágától, ahol Kína és Japán intenzíven elkezdett kardot csörtetni egyes lakatlan szigetek (illetve a halállomány meg a körülöttük föllelhető olaj- és földgázkincs) tulajdonlása fölött, és kollégája, az ultranacionalista Abe Sintaro el is mesélte neki, mire készülnek. A hivatalos japán hírügynökséget, a Kyodot idézem: »Abe a találkozó után közölte újságírókkal, hogy elmagyarázta Orbánnak, mit jelent Tokió „proaktív békebarát terve”. Ez a gyakorta ismételt kifejezés közhit szerint azt takarja, hogy (a kormány) az eddiginél nagyobb szerepet szán az ország önvédelmi erőinek (hadseregének) nemzetközi és regionális ügyekben«.


Orbánnak, ha jó tanácsadói vannak, s ha hallgat is rájuk, tudnia kellett, hogy az Abe-kormány az ország pacifista alkotmányának módosítására készül, s ha kell, elküldi a japán katonákat az amerikaiak mellé intervenciós hadjáratokra, sőt beveti őket riválisaival, akár a kínaiakkal szemben is. Tehát egy okos ember ilyenkor udvariasan bólint és nem kommentál. Ehhez képest mit mondott Orbán? Megint a Kyodot idézem: »Abe azt mondta, Orbán üdvözölte a tervet.« Az MTI egyetértett: »A miniszterelnök üdvözölte, hogy Japán a stabilitás és a béke érdekében aktívabb szerepet játszik a jövőben a nemzetközi politikában.« Felszisszentem. Végtére is a japán katonai szerep fokozásának Kínán kívül más célpontja aligha lehet, márpedig Kína Orbán kedvence. Elgondoltam: mit fognak szólni ehhez az orbitális bakihoz a kínaiak? Egy nagyon okos ember, volt kollégám, volt pekingi tudósító felvilágosított. Semmit. Orbán lemondta pekingi látogatását nemrég? Na és? Kit érdekel? Benyal Abénak? Na és? Kit érdekel? A kínaiakat az üzlet és a pozíciószerzés érdekli Európában. S láss csodát! A kínai, a szerb és a magyar miniszterelnök hétfőn Bukarestben megállapodást írt alá a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai pénzből (és nyilván technológiával) való korszerűsítéséről, és a mosolyokból éppenséggel nem azt lehetett kivenni, hogy Li Kö-csiang miniszterelnök nagyon haragudna Orbánra, amiért üdvözölte azt, amit Pekingben »japán militarizmusnak« neveznek. Tudniillik Orbán véleménye egyszerűen nem számít Pekingben. Oda se figyelnek. (Ezzel egyidőben Kína virtuális hadüzenetet küldött Japánnak a szigetek dolgában – ami ugyancsak nem volt téma a magyar sajtóban. Mondtam: Mucsa, menthetetlenül.)”

Összesen 228 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2013. november 27. 11:54
elektrodinamika1 [Hozzászóló kiszűrése] 2013. november 27. 10:25 "Nem jelölt ki magának a megadott határidőre új jogi képviselőt a Ronald S. Lauderhez és más külföldi befektetőkhöz köthető KC Bidding Kft., ezért a bíróság első fokon megszüntette az általuk a magyar állam ellen indított egyik pert a Sukoró-ügyben - ...." No persze, hiszen ez csak egy beijesztés volt, hátha Orbánék beijednek, és fizetnek vagy ők építhetnek kaszinót. De gondolom a ballibák szóltak nekik, hogy választások előtt ne erősködjenek, mert ugyebár akárhogy dől el a per, a ballibák csak veszthetnek, ugyanis ők kezdték a kótyavetyét és ők is állították le, ebbe a Fideszt nem tudják belekeverni.
puszika
2013. november 27. 11:45
Tudod Acél,az amit ti gondoltok, meg a valóság, az nem ugyan az! Ismerjük a gondolkodásotokat,de azért nem árt néha helyre tenni benneteket!!
vigyor
2013. november 27. 07:10
Hát igen, sajnos valóban igaz, egy kissé bezárkóztunk megint, egy kissé csak magunkkal foglalkozunk megint, egy kicsit beszűkültünk. Nem az az érdekes, hogy van vagy nincs véleményünk egy ilyen eseményről mondjuk, mint a genfi megállapodás, hanem az, hogy egyáltalán tudjuk, hogy van egy ilyen megállapodás, hiszen nem kisebb dologról van szó, mint arról, hogy Izrael, bár évek óta érezhetően készül rá, pillanatnyilag mégsem tud háborút kiprovokálni Iránnal. És ez azért nem semmi... A másik téma viszont nem érdekes, tényleg nem számít mit mond vagy nem mond a magyar miniszterelnök, sem Kína sem Japán kapcsolatában tényleg nem vagyunk tényezők, és nem is lehetünk.
nyoooc
2013. november 27. 06:29
Nagyon magas a labda: Aczél Endre véleménye mit számít ma Magyarországon? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!