Blokád alá vette a közös gazdasági övezetet Észak-Korea

2013. április 03. 09:48

Észak-Korea nem engedte be, kezdetben pedig ki sem a dél-koreaikat a két Korea közös gazdasági övezetéből. Később a bent lévő 860 délit kiengedték.

2013. április 03. 09:48

Blokád alá vonta a két Korea határán – de már Észak-Korea területén – lévő, a 2000-es évek elején közösen létrehozott keszongi különleges gazdasági övezetet – melyben 123 dél-koreai cég tevékenykedik, és mintegy 50 ezer észak-koreait foglalkoztat – Észak-Korea – közölte szerda hajnalban Szöulban a dél-koreai újraegyesítési minisztérium. Erre nem sokkal az után került sor, hogy Phenjan bejelentette atomlétesítményeinek újjáépítését és újraindítását. A minisztérium képviselője közölte: dél-koreaiakat nem engednek be az ipari komplexumba, és kezdetben ki sem engedték a szerdára virradó éjjel ott tartózkodó 860 dél-koreait. Később azonban Phenjan azt közölte, hogy a dél-koreaiak elhagyhatták az övezetet, de be továbbra sem engednek semmit. Az újraegyesítési minisztérium egyelőre nem tudja, hogy az északiak mostani intézkedése csak ideiglenes, vagy Phenjan bezárja a komplexumot. Utóbbit sem tartják ugyanis kizártnak.

Az Egyesült Államok kedden ismételten felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel nukleáris ambícióival, és „rendkívül riasztónak” minősítette, hogy Phenjan újra akarja indítani plutóniumot előállító reaktorát. John Kerry külügyminiszter kijelentette, hogy Washington nem fogadja el Észak-Korea nukleáris hatalommá válását. Az amerikai diplomácia vezetője „provokatívnak, veszélyesnek és meggondolatlannak” nevezte a phenjani vezetés retorikáját és kijelentette, hogy a 2007-ben bezárt jongbjoni reaktor újraindításával Észak-Korea megsértené nemzetközi kötelezettségeit. Kerry hangsúlyozta, hogy Washington megvédi szövetségeseit, Dél-Koreát és Japánt. 

A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium egyaránt értésre adta, hogy komolyan veszi az észak-koreai fenyegetéseket, annak ellenére is, hogy azokat eddig még sohasem váltották valóra. Victoria Nuland külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy hosszú az út a bejelentett szándék és annak megvalósítása között. Jay Carney, az elnöki hivatal szóvivője rámutatott, hogy Barack Obama elnök rendszeres tájékoztatást kap a Koreai-félszigeten kialakult helyzetről. Mint mondta, az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje magát és szövetségeseit bármiféle észak-koreai fenyegetéssel szemben. „Az egész nemzetbiztonsági csapat erre összpontosít” – jelentette ki Carney. 

A szóvivő is hangoztatta, hogy Phenjan a nukleáris erőmű újraindításával megsérti nemzetközi kötelezettségeit, és hogy az Egyesült Államok továbbra is eltökélt támogatója a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételének. Carney felszólította Oroszországot és Kínát: vessék be befolyásukat annak érdekében, hogy Észak-Korea változtasson politikáján. George Little, a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy Washington igyekszik kerülni a feszültség további eszkalálódását. Barack Obama elnök, aki a nap folyamán közös sajtóértekezletet tartott Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnökkel, nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mit kíván üzenni Észak-Koreának.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
libatolvaj
2013. április 03. 10:16
Ha Eszak-Koreàban lenne olaj, akkor màr rég meg lettek volna demokratizàlva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!