Orosz napilap: Amerikai radar okozta a Fobosz vesztét

2012. január 17. 11:49

Egy amerikai radar okozhatta a Mars felé indított Fobosz-Grunt orosz űrszonda vesztét – írja egy orosz napilap. Horváth András űrkutató-csillagász szerint az ilyen veszélyeket nem lehet kivédeni.

2012. január 17. 11:49

Egy amerikai radar okozhatta a Mars felé indított Fobosz-Grunt orosz űrszonda vesztét – írja a Kommerszant című orosz napilap kedden. A cikk az orosz űripari szektor egyik illetékesére hivatkozva azt írja, hogy a csendes-óceáni Marshall-szigetcsoporthoz tartozó Kwajalein-atollon telepített, egy kisbolygót követő csillagászati radarból származó impulzus tehette tönkre a Fobosz-Grunt elektronikáját. Ennek következtében a szonda számítógépes rendszere nem tudta beindítani a hajtóműveket, hogy a vörös bolygó felé vegye az irányt.

Horváth András űrkutató-csillagász az Origo kérdésére válaszolva lehetségesnek nevezete az orosz feltételezéseket. Hozzátette: ilyen eddig nem fordult elő, és nincs olyan egyeztetés, amelynek alapján ezt el lehetett volna kerülni a Fobosz ilyen jellegű vesztét, mert nagyon sok rádióteleszkóp üzemel a Földön.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sky.net
2012. január 17. 13:30
piszkos imperialisták , megint lepiszkálják az orosz teknyológiát az égrül
bdi
2012. január 17. 12:27
Szerintem meg a spekulánsok támadták meg a szondát. Korábban meg azt mondták, hogy úgy általában is idegen hatalmak okozták a mostani űrkudarcaikat. Sajnos ordító a hasonlóság a két ország vezetőinek reakciói között.
blogen
2012. január 17. 12:11
Mert az orosz gyártástechnológia az OK! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!