Marokkóban is helyzet van

2011. február 21. 10:31

Több ezren tüntettek vasárnap Marokkóban, politikai reformokat és a király jogköreinek korlátozását követelve. A marokkói főváros, Rabat egyik terén kétezren, Casablancában pedig több mint ezren gyűltek össze.

2011. február 21. 10:31

Rabat egyik terén kétezren, Casablancában pedig több mint ezren gyűltek össze, hogy békés demonstráción fejezzék ki a változások iránti igényüket. Incidens egyik nagyvárosban sem történt, az egyenruhás rendőrök csak tisztes távolból figyelték az eseményeket. Az arab világot megrázó tüntetések során Marokkóban először vonultak utcára elégedetlenkedők. Elemzők szerint Marokkó egyike azoknak az arab országoknak, ahol kevéssé valószínű a rendszer összeomlása egy tiltakozási hullám hatására.

Bár az egyenlőtlenségek meglehetősen mélyek, a reformokat bevezető királyt széles körben tisztelik Marokkóban. A tüntetők „A király uralkodjon, és ne kormányozzon!” vagy éppen „A nép új alkotmányt akar!” feliratot viselő transzparenseket tartottak magasba. A nyugati hírügynökségeknek nyilatkozó fiatalok egybehangzóan azt mondták, hogy nincs kifogásuk a király ellen, de igazságosabb országot és több munkalehetőséget akarnak. Mások a korrupció ellen szóltak, és több szabadságot akarnak.

A tiltakozásokat marokkói fiatalok indították el a Facebook közösségi hálózaton. Február 20. Mozgalom a Változásokért néven csoportot hoztak létre, s békés tüntetésre szólították fel híveiket. Rövid időn belül 19 ezren csatlakoztak a felhíváshoz. Marokkó hivatalosan alkotmányos monarchia. A parlamentet választják, de a királynak jogában áll feloszlatni a törvényhozást, elrendelheti a szükségállapotot, övé a végső szó a miniszterelnök és a kormánytagok kinevezésében.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2011. február 21. 13:19
Kíváncsi lennék, hogy az USA külügyben, titkos szolgálatokban van-e most arab-project? (Mint ahogy volt K-Európa project.)
thoromen
2011. február 21. 12:56
Na ez az ami komolytalan! A marokkói király az egyik legnagyobb reformer az arab világban, ez pusztán a fiatal kretének majmolják a szomszédokat. Ritkán utálom az anarchistákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!