Merényletsorozat: választás iraki módra

2010. március 07. 12:12

Huszonnégyen meghaltak, több mint hatvanan pedig megsebesültek Irakban a vasárnap reggeli merényletek során. A terroristák célja a ma kezdődő parlamenti választások megzavarása és a szavazók megfélemlítése.

2010. március 07. 12:12
A legtöbb támadás Bagdad szunniták lakta kerületeiben történt; az északi Ur és a déli Surta negyedben trolittal robbantottak a támadók. A kormányzati és konzuli negyedet aknagránátokkal lőtték a terroristák, akik pokolgépet is bevetettek az egyik, városból kivezető út mentén. A Bagdadtól hatvan kilométerre fekvő Baakúba városában közvetlenül a választók voltak a célpontok: öt szavazóhelység közelében robbantak egyszerre időzített bombák, több járókelőt és voksolót megsebesítve.
 
A támadók eltökélt szándéka, hogy megszakítsák az iraki választásokat – egy al-Kaidához köthető fegyveres csoport például szórólapokkal szólította otthonmaradásra a bagdadi lakosságot. 2003, vagyis az amerikai csapatok bevonulása óta ez az első parlamenti választás a közel-keleti országban: most választják meg a 19 milliós állam 325 tagból álló országgyűlését, szavazataikat délután kettőig adhatják le.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Machiavelli
2010. március 07. 13:03
Na, kedves Novák Emőke! Itt az új recept? IRA után Al-kajiba? Mi vár még ránk április 11-ig?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!