Gendercenzúra: végül máshol, de megjelent Szilvay tanulmánya

2023. július 20. 18:16

A szerző megkerülte a Magyar Pszichiátriai Társaságot.

2023. július 20. 18:16
CitizenGo gendercenzúra Magyar Pszichiátriai Társaság

A Magyar Bioetikai Szemle tudományos folyóirat tette közzé lapunk főmunkatársának, Szilvay Gergelynek A gender-elmélet kritikájának vázlata című tanulmányát, amit a Magyar Pszichiátriai Társaság lapja, a Psychiatria Hungarica korábban azért nem publikált, mert a közzétételt megfúrta egy liberális, genderpárti lobbicsoport.

Mint arról lapunk beszámolt, a Magyar Pszichiátriai Társaság tudományos szaklapja, a Psychiatria Hungarica 2023. áprilisi számában a lap felelős szerkesztője, Tényi Tamás, a Pécsi Tudományegyetem professzora szeretett volna közölni a Mandiner főmunkatársától, Szilvay Gergelytől egy tanulmányt A genderelmélet kritikájának vázlata címmel. A szöveg eredetileg egy 2022. őszi lapszámban jelent volna meg, de különböző okokból abban a számban végül nem tudott megjelenni. A felelős szerkesztő – akinek felkérésére a szöveg megszületett – a szokásos tudományos lektorálás után végül a lap 2023. áprilisi számában szerette volna közölni az írást, amely eljárás megfelelt a lapnál bevett gyakorlatnak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Szilvay felkérését az indokolta, hogy a társaságban párbeszédet folytattak a gendertémában, Szilvay pedig a genderelmélet egyes vonatkozásaiból írta a doktori disszertációját, és öt kötetéből kettőt ebben a témában jegyez (A melegházasságról: kritika a klasszikus gondolkodás fényében, 2016; A gender-elmélet kritikája, 2020 és 2021 – utóbbi nemrég angolul is megjelent).  

Mint azt lapunknak korábban Tényi Tamás elmondta:  sok huzavona és egyeztetés után (melyekről itt olvashat bővebben) végül Szilvay tanulmányát a tudományos eljárásmódnak megfelelően lektorálta két szakember (MTA-tag pszichiáterek), de

a Balázs Judit volt elnök és Simon Lajos docens vezette liberális, genderpárti csoport nem szerette volna látni a tanulmányt a lapban,

így sem, ezért Tényi belengette lemondását a felelős szerkesztői pozícióról, illetve kilépését a társaságból, mivel a lektorált tanulmány cenzúrázását elfogadhatatlannak tartotta. 

Ezután a társaság elnöke, Szekeres György egy levelet adott át Tényinek, amiben az állt, hogy a tanulmány megjelenését a szerkesztőbizottság 9:7 arányban leszavazta. Ez azonban egyrészt nem felelt meg az addigi gyakorlatnak, miszerint a tudományos lektoráláson átesett szövegek közlésébe nem szól bele a nagyrészt csak formális szerkesztőbizottság; másrészt a testület 28 tagú volt, így a 9:7 arányú szavazás (ami 16 embert jelent) nem jelent szerkesztőbizottsági állásfoglalást; harmadrészt magánleveleket minősítettek szavazatokká, tehát az egész eljárás egyáltalán nem tekinthető valódi szavazásnak.

A felelős szerkesztő és több munkatársa ezután lemondott pozíciójáról, Tényi kilépett a társaságból is, és lépéséről, valamint annak indokáról tájékoztatta az MTA elnökét és a szakterületi államtitkárt is. 

Az MPT és elnöke, Szekeres György több nyilvános közleményben, illetve belső hírlevélben is tévesen azt állította, hogy a tanulmány pusztán azért nem jelent meg, mert az egyik lektor nagyobb javítási javaslatait a szerző nem vezette át a tanulmányba. Mint azt korábban írtuk, ez teljes mértékben téves, igaztalan állítás, mivel az illető lektor egy április 6-i levélben tájékoztatta az elnököt arról, hogy 

látta a tanulmány átdolgozott verzióját, és egyetért a megjelentetéssel.

A belső levél azt írja, pusztán „publikálás halasztásának megfontolását” kérték Tényitől, illetve azt, hogy „tájékoztassa a bizottságot a közlemény megjelentetésének időzítéséről”. Ez sem igaz, a felelős szerkesztőt valójában azzal fenyegették, hogy a tanulmány közlése a szerkesztőségi szavazás fényében alapszabályellenes lenne, ami nem volt igaz. Nem a publikálás halasztásának megfontolását kérték Tényitől április elején, hanem ultimátumszerűen blokkolták a Szilvay-tanulmány megjelentetését.

Az érintettek egyébként tájékoztatták az esetről a World Psychiatric Assocation és a European Psychiatric Association elnökét is.

A CitizenGO aláírásgyűjtést indított a témában, ami már átlépte a 15 ezres számot. Az elnök elzárkózott a személyes találkozótól és a tiltakozók érveinek meghallgatásától, így az aláírásokat az MPT titkárságán adták át.

A tanulmány innen tölthető le.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. július 26. 09:07
Ha Isten kitaláció, akkor jó az új Fender trend, mert akkor mindannyian egy kupac hamuként végezzűk. Addig meg mindenki érezze jól magát.....Ha Isten létezik, akkor érdemes megfontolni: Miért csak két nemet teremtett. Miért nem hetvenet.
connorj
2023. július 26. 09:02
Gergő! Mi is a tanulmányok kindulópontja? KRISZTUS FELTÁMADT, VAGY SEM?
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 25. 23:11
Ez a Szilvy is látens, hogy ennyit foglalkozik a témával? A doktorijának a címe feltűnően hasonlít a Gazsijéra a melegházasság lehetséges bevezetéséről Magyarországon. Melyikük Schmitt-elte a másikat? 😂
Zokni
2023. július 21. 10:43
A védelmezett Szerző sztem azért vált ki osztatlan ellenszenvet a (z akármilyen pártállású) tudományos értelmiségi közösségben, mert ők látják, és a bőrükön érzik, hogy a zorbáni koncepció szerint szűkítik a lehetőségeiket (lásd CEU, egyetemek, MTA) egy külső, politikai, gazdasági érdek föléjük rendelésével, melynek elsődleges szempontja a hatalomnak (konkrétan Orbán és körének) való megfelelés. Ebben a helyzetben morális értelemben egyszerűen elviselhetetlen egy ilyen figura, mint Sz., aki miközben itt “főmunkatársként” szerepel, külföldre jár, tudományos, (szte) konzervatív kollégákkal érintkezik (bár csak újságíróként), “könyveket” ír, már-már tudományos babérokra tör, és csinálja meg magát - kvázi - tudósként is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!