Gendercenzúra: több mint 15 ezer aláírás gyűlt össze Szilvayék mellett

2023. május 30. 13:01

Jól halad az aláírás a Magyar Pszichiátriai Társaságnál kitört gendercenzúra-ügyben. Mutatjuk, mi is volt ez.

2023. május 30. 13:01
null

Már több mint  15 ezer aláírás gyűlt össze a CitizenGo által indított petíció számára a Magyar Pszichiátriai Társaság gendercenzúra-ügyében.

Mint arról lapunk beszámolt, a Magyar Pszichiátriai Társaság tudományos szaklapja, a Psychiatria Hungarica 2023 április számában a lap felelős szerkesztője, Tényi Tamás, a Pécsi Tudományegyetem professzora szeretett volna közölni a Mandiner főmunkatársától, Szilvay Gergelytől egy tanulmányt A genderelmélet kritikájának vázlata címmel. A szöveg eredetileg egy 2022 őszi lapszámban jelent volna meg, de különböző okokból abban a számban végül nem tudott megjelenni. A felelős szerkesztő – akinek felkérésére a szöveg megszületett – a szokásos tudományos lektorálás után végül a lap 2023. áprilisi számában szerette volna közölni az írást, amely eljárás megfelelt a lapnál bevett gyakorlatnak. 

Szilvay felkérését az indokolta, hogy a társaságban párbeszédet folytattak a gendertémában, Szilvay pedig a genderelmélet egyes vonatkozásaiból írta a doktori disszertációját, és öt kötetéből kettőt ebben a témában jegyez (A melegházasságról: kritika a klasszikus gondolkodás fényében, 2016; A gender-elmélet kritikája, 2020 és 2021 – utóbbi nemrég angolul is megjelent). 

Mint azt lapunknak korábban Tényi Tamás elmondta: sok huzavona és egyeztetés után (melyekről itt olvashat bővebben) a társaság elnöke egy levelet adott át Tényinek, amiben az állt, hogy a tanulmány megjelenését a szerkesztőbizottság 9:7 arányban leszavazta. Ez azonban egyrészt nem felelt meg az addigi gyakorlatnak, miszerint a tudományos lektoráláson átesett szövegek közlésébe nem szól bele a nagyrészt csak formális szerkesztőbizottság; másrészt a testület 28 tagú volt, így a 9:7 arányú szavazás (ami 16 embert jelent) nem jelent szerkesztőbizottsági állásfoglalást; harmadrészt

magánleveleket minősítettek szavazatokká, tehát az egész eljárás egyáltalán nem tekinthető valódi szavazásnak.

A felelős szerkesztő és több munkatársa ezután lemondott pozíciójáról, Tényi kilépett a társaságból is, és lépéséről, valamint annak indokáról tájékoztatta az MTA elnökét és a szakterületi államtitkárt is.

Ezután az MPT kiadott egy valótlanságokkal teli közleményt, melyben az ügyet belügynek minősítette.

A CitizenGO aláírásgyűjtést indított a témában, ami itt érhető el. Az esetről eközben számos médium mellett angol nyelven a Hungarian Conservative is beszámolt. Írt az esetről többek közt a Pesti Srácok, a Vasárnap.hu, a Magyar Nemzeten Huth Gergely egy publicisztikában, a Civilek.info, a Hit Rádió honlapja és műsor volt róla a rádióban Tényi Tamás megszólalásával. Megszólalt az ügyben Hal Melinda a Hír Tv Aktuális című adásában, illetve az M5 Ez itt a kérdés című műsorának május 26-i adásának egésze az üggyel foglalkozott, melyben lényegében minden érintett megszólalt. Tényi a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának is adott interjút május 28-án.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salamonhihii
2023. május 30. 19:46
Milyen igaza van : salátás 2023. május 18. 6:43 Juj pedig hányszor hallottuk a fostos trolloktól,hogy ilyen nincs is és csak a mi beteg fantáziánk szüleménye. "Igaz, igaz, Ványadt Ványadtovics Vinyov, mintha csak magam mondtam volna." - "Hej, ha ezt a galambocskám, Galuska Galagonya megérhette volna höhöö ez kreténkeltető mandiner az orbáni -goebbelsi-mindig a legalcsonyabb értelmi képességűekhez kell szólni úgy biztosan célbaér -nyája höhöö..itt tilos,de kiirtották a gondolkodást -a szakértelem csak ócska kommunista trükk höhöö...ki ismerné be ,hogy a hülyék parancsára,propagandája kolompja után önként,dalolva be-ki -bebebee...a faserdőbe höhöö.- Jóvanna höhöö..férfi,fehér,heteró és keresztény nagyon :HÜJE höhöö..a gendernek semmi köze a biológiai nemekhez ,a szexualitáshoz se höhöö...a gender a nők társadalmi,munkahelyi,közéleti elfogadottságáról,a nőket társadalomban megillető egyenlő jogairól szól....höhöö.. Egyenes ,rövid válasz:tanultál volna talán nem szoptad volna be a fogyatékosoknak szóló propagandát höhöö...hülyébbet csinálva magatokból höhöö..
Brandon the great Negro
2023. május 30. 15:54
VV Zsolti és Gulyás Marci azóta ezen rugózik.
Hohokam
2023. május 30. 15:53
Korábban már volt egy hasonló klikkes húzásuk, amikor kábé egy évvel ezelőtt a Magyar Pszichiátriai Társaság állásfoglalásaként akartak ugyanezek a kulturbolsik egy általuk összeeszkábált gender-párti véleményt megjelentetni, de visszakoztak az ez ellen felszólaló pszichiáter társaság vezetőségi tagoktól jövő tiltakozás hatására. Ez a harc már akkor (valszeg már korábban) elkezdődött.
Lajoss
2023. május 30. 15:38
Hülyeség a köbön..értelme semmi..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!